yükseltgenme basamağı 1 olan, alkile hidroksil iyonu bağlanması ile oluşan ve bir çok organik bileşiğin sentezinde kullanılabilen organik bileşik sınıfı.
sürekli olarak sorun olarak bilinmiş. içenler neden içtiklerini savunmuş, kimi zaman dinsiz ilan edilmiş. bazı kesim bu dini de arkaya alarak prim yapmış hatta iktidar olmuş kısaca siyasi simge olarak kullanılmış topluluk arasında ikilemlere neden olmuş şarhoşluk hissi veren şey.
bazı kesim vardır, topluluk arasında dikkat çekmek için içer, kıza karıya hava yapmak için yada arkadaşları arasında büyüklük taslamak. kimisi de alkol kötü alışkanlıktır diye savunur, bu kötü alışkanlıktan kullananlarla arkadaş bile olmaz gene bir ikilem işte. kendi açımdan düşünmem gerekirse, ben alkolün kötü alışkanlık olduğunu üniversiteye gidince öğrendim. nerden bilebilirdim ki? babam, dedemler, mahalledeki süleyman abi, fizik hocam, okul müdürü, lise arkadaşlarım hepsi içiyordu. ama böyle topluluk arasında dikkat çekmek amacı ile falan da değil. içiyorlardı işte, muhabet de son sürat devam etmekteydi. hiç birinin de bokunu çıkardığını görmedim. sonra üniversiteye gittim. baktım çevrede içelim deyince "ooo alkolik misin? "diyenler. lanet olsun, alakası bile yok diyebiliyordum. alkol burada sadece muhabet ve eğlence içindi. yoksa içmem gerektiği için değil. insanların değer yargıları burada farklılaşıyor. herkes birbirine at gözlüklerini çıkararak baksa, içen adam usturuplu içip sağa sola saldırmasa zaten bu alkol denilen velet toplumları ikiye bölecek bir neden olmaktan çıkacak.
ufakken kendisinden öcü gibi bahsedilmiş pek sevecen şey. kendisiyle pek samimi olmazsanız hayatınıza güzel tat verebilecek eğlence anlayışınızı daha bir genişletebilecek yegane şey. ufak çocuklar bunu okuyorsanız annenizin ''elleme onu çok tehlikeli dingilcan'' sözlerini kulak ardı edip ''hendrix abim var benim o yararlı bir şey dedi'' demeyin. davalık olmayalım.
tadının çok kötü olmasına rağmen insanların öve öve bitiremediği içkilere toplumca alkol denir. genellikle özenti gençliğin içmesiyle alışkanlık yaratmış toplumsal yara.
tüm etil alkollü içkiler şeker bileşimidir. alkolün fazla abartıldığında depresan etkisi olan bir madde olduğu unutulmamalıdır. doğayla başbaşa abartılmadan içilirse daha bir keyifli olur.
dini yönden tedavi amaçlı kullanılması esnasında haram sayılmazmış çeşitli amaçlarda bir çok yerde kullanılır. hastane masası, yemek masası, fakir masası, çilekeş masası vb.
sekiz bin yıl önce Mezopotamyalıların arpayı ekmek yapmak için ilk ıslah etmesiyle bira yapımı başlar ve altı bin yıl öncesinde Sümerlerin Godin Tepelerinde (Batı iran ve Anadolu) bira ve şarap içmesi ile yaygınlaşır.
bulutlara hamak takıp sallanmakla beraber aynı yerden tepetaklak düşmeniz de olasıdır; mühim olan drink responsibly. tabi etil olanını tercih etmeniz lehinizedir, o da ayrı.
hücre duvarlarının geçirgenliğini bozar ,hücre neyi kabul edip edemeyeceğini bilemez sapıtır ,patlar fln.. daha kötüsü kan beyin bariyeri aşılabilir.. allah kimselere vermesin.. ayrıca o kafa güzelliğiyle normalde yapılmayacak şeyleri yapıcak cesareti vermesi de cabası..
(bkz: alkolun uyarıcı etkisi)
acı zamanlarınızda şişede durmayıp yüreğe, gönüle giden; neşeli zamanlarınızda da parmaklarınızın ucundaki kıpırtıları hissettiren mucize sıvı. her gün alınmaması gereklidir. arada ve abartı olmayan miktarlarda tüketildikçe güzeldir.