saçmalığın daniskasıdır. gata ve emniyetin yaptığı bir araştırmaya göre suç işleyenlerin % 50 civarı alkollü iken suç işlemiştir. türkiye'de suç işlenen şehirler sıralamasında konya'nın alt sıralarda olması alkol kullanımını dolaylı olarak göstermeye yeter. ayrıca konya'yı konyalıyı tanımayanların yorumlarını okumak oldukça ilginç. kısıtlanmanın sonucuymuş. ancak bir yerimle gülerim. kaç kere konya'ya geldin ve eline içki aldın da bir baskı gördün sormak isterim?
bu iddiayı yapanların bastırılmış nefret duygularını açığa çıkarması açısından önemlidir.
şehirde yıllık 2.7 milyon turist gelir fakat içkili lokanta veya otel bulmak oldukça zordur. toplasan 10-15 birahane, 2 bar,3 otel ve 1 tane lokanta içki satıyor. onların da belirli bir müşterisi var.
madem öyle bir inanç var; konya'ya gelin ve içki içecek yer arayın bakalım bulabilecek misiniz? tekel bayiileri dışında içki satan yer de bulamazsınız. toplasanız 30 tane tekel bayii zor bulursunuz. tüm içki bu 30 tekel bayiide satılıyorsa adamlar göt kadar daracık dükkanlarında ne çok içki satıyordur değil mi?
konya'da alkol içilir ama özel günlerde içilir. düğün dernek, yılbaşı, yaşgünü toplantıları, oturak alemi gibi nadir günlerde. konya'da alkol satmak her yerde olduğu gibi serbest. ama içki satılan yere ancak içki içileceğinde gidilir. o yüzden bakkaldır, süpermarkettir, lokantadır, oteldir içki satmaz. bir migros satar onun da hali belli.
saçmalığın daniskasıdır. gata ve emniyetin yaptığı bir araştırmaya göre suç işleyenlerin % 50 civarı alkollü iken suç işlemiştir. türkiye'de suç işlenen şehirler sıralamasında konya'nın alt sıralarda olması alkol kullanımını dolaylı olarak göstermeye yeter. ayrıca konya'yı konyalıyı tanımayanların yorumlarını okumak oldukça ilginç. kısıtlanmanın sonucuymuş. ancak bir yerimle gülerim. kaç kere konya'ya geldin ve eline içki aldın da bir baskı gördün sormak isterim?
bu iddiayı yapanların bastırılmış nefret duygularını açığa çıkarması açısından önemlidir.
Butun dindar ulkeler ve sehirler icin ayni yorum yapilir. Dogruluk payi vardir. Mesela Iran da escinselligin cok yaygin olmasi ve uyusturucu kullanimininda bi o kadr yaygin olmasi gibi bi seydir. Konya da ozellikle otellerde el altindan cok fazla alkol tuketildigi kulagima gelen bilgiler arasindadir. Konyali dostlarimdan duydum.
"en çok g-string satılan, en çok porno cd satılan, en çok içki içilen şehir diye reklamını yapıp turizmimi canlandırıyorlar acaba" diye saçma düşüncelere iten anketlerdir. reklamın iyisi olur arkadaşım yapmayın, ayrıca sanıldığının aksine fırın kebabı altın değildir ki seksen tl ne olaki
eskiden yüzme şampiyonası için gittiğim bu şehirde başıma gelen şaşırtıcı olaydan sonra hiç şaşırmadığım istatistiktir. hatta yıllardır hiç değişmeyen istatistiktir.
bir manava, buralarda tekel bayii göremedik. neresen rakı alabilir? sorusu yönelttiğimizde 'kaç litre istiyorsun.' deyip bidonu çıkartınca insan şaşıramıyor hatta çoğu manavın resmi işinin rakı satmak olduğunu öğrenince ve görünce daha da şaşırılamıyor..
katiyyen doğrudur efendim. biz konyalılar ayık gezmeyiz. Aklı başında insanı zor bulursunuz. Memleketin en garip olayları, en gayipten icatları konyadan çıkar. Hatta sandığa bile ayık gitmeyiz. Sandıktan kimin çıkacağı sürpriz olsun diye.
Fakat şöyle bir durumda söz konusudur. 10 yıl once REAL avm Konya'ya açılmadan önce bir araştırma yapılmıştır. Anketin sorusu, ''alış veriş merkezinin içinde alkol satılmasını ister misiniz ?' Ve alınan cevap %80 oranında hayır şeklinde olunca mecburen ayrılarak farklı bir bünye şeklinde tobacco oluşturulmuş.. Olur efendim böyle vakaalar biz cübbenin altında içenlerin şehriyiz. Bıyık altından gülenler, Sakal altından mini etek giyenleri kesen tipler...
konya dindar şehir olduğu için bok atmak maksadıyla uydurulmuş büyük yalan . kolonya üretiminden kaynaklanan bir istatistiki çamur atma bahanesiyle çarpıtma . anne tarafının tamamı konyada yaşayan ve hemen hemen her sene konyaya giden bir istanbullu olarak çok net söyleyebilirim ki bırakın en çok tüketmeyi büyükşehir belediyesi statüsüne haiz illerin içinde en az tüketilenidir belki . türkiyede yanlış bilmiyorsam 16 tane büyükşehir belediyesi var . istanbul,ankara,izmir,adana,bursa,antep,diyarbakır,samsun,eskişehir,erzurum,kayseri,izmit,adapazarı,denizli,mersin,antalya . belki erzurumdan fazladır , bir de kayseriyle denktir . gerisinden fazla olması mümkün değil . lan aramaya kalksan doğru düzgün tekel bayisi bulamazsın .
sürekli duyduğum ve şaşırmadığım önemerdir. şöyle ki;
konya-alanya arası ortalama 4-5 saattir. dolayısıyla konyalı kardeşlerimizi hafta sonları sıklıkla alanya dolaylarında görmek mümkündür. bilumum pavyonda, konsların olduğu mekanlarda, barlarda, bazen de disko önlerinde. ovada hacı takılan bu güzide insalar, nedense sahil şeridinde birer günahkâra dönüşüveriyorlar. "42 plakalı şahinlerden atılan bira şişelerinin temizliğini konya belediyesi yapsın" diye de bir kampanyam var yiyen olursa. işin başka bir boyutu da bu konya'nın en büyük sorunsallarından birisi olan içkili mekan kıtlığıdır. bildiğim 3-4 ilçesinde içkili mekan hiç yok. (hadim, taşkent, çumra... vs.) ya bu ilçelerdeki tekel bayiilerin önüne efes kamyonu 2 dakikaya bir iniş yapıyor. yani bu şehirde içki içiliyor, sen ne diye içkili bi restoran yapmazsın ki? insanlar ellerinde içkilerle yol kenarlarına çekiyorlar, piknik alanlarında problem çıkartıyorlar, mesire alanları zaten pavyon gibi. patlak hoparlörlerden sonuna kadar açılmış oyun havaları eşliğinde insanlar içerken, yan tarafta da çocuklar top oynamaya çalışıyor. yolu konya tarafına düşen bilir, şehre girerken, dağın bayırın bol olduğu yerler güneşte hep parlar, çünkü her yer bira şişesi kırığıyla doludur. yol kenarlarında renk renk şahin silsileleri ve eğlenceli iç anadolu insanı ellerinde bira şişeleriyle karşılar misafirlerini... onu öyle yapacaklarına, şehirde birkaç tane içkili restoran, birahane, meyhane vs. olsa, insanlar oraya gitse, çok daha güzel olur... tabi neticede hak'tan değil, halktan korkulduğundan kimse içki içtiğini belli etmek istemiyor... çok yazık...
yıllardır duyduğumuz, hangi istatistiksel araştırmaya dayanılarak söylendiğini kimsenin bilmediği şehir efsanesi. çocukluğumdan beri 20 senedir hep derler "konya en çok alkol tüketen il" diye.. konyalıların yarısından fazlası alkol komasına girip ölmesi gerekirdi şimdiye kadar..
zırvalamaktan başka bişey değildir. bir çok haber olmasına rağmen ilk defa konyayı duydum ama eğer doğruysa gerçekten bunda 13. yüzyılda bile meyhanelerin kol gezdiği bir şehir olmasından kaynaklanabilir.hatırlasanıza şems bile mevlanayı meyhaneye içki alamaya yollamıştı. e millette mevlana alıyo biz niye almıyalım mantığı ile yetişti ise bugunde duyduklarımız bunun semeresinden başkası değildir. ayrıca bende ortaya bi iddaa atıyım bartın ilinin kurucaşile diye adlandırılan sahilinde ki içki tüketimi türkiyenin ilçe bazında en çok içki tüketen ilçesidir.
not ,dip not,merkalısına not,yada en son açıklama işte ne biiliim: ilçe bazında.
pek inanamadigim bir durumdur. istanbul dururken konya´nin en cok alkol tüketen yer olmasi tespiti dogruysa, orada herkesin cok saglam icmesi gerekir.ben bir beyoglunda bir gecede tüketilen alkolün ki bunun daha sariyer´i, trabya´si, kilyos u, rumelihisar´i, taksim´i, kasimpasa´si, yaaa kumkapi´si kadiköy ü var, kadiköyde cok kere bira su yerine icilir, kimbilir kac tane balik restorani var -hele kumkapi´da- oralardaki her masada raki icilir, konya´dan falan cok daha fazla oldugunu düsünüyorum. hocam 15 milyon adamin ictigi alkolle wikipedia´ya ya göre 1 milyon 67 bin kisinin ictigi alkol bir olur mu? istanbul´daki o karaköy,taksim,beyoglu,cihangir,besiktas civarlarindaki birahane, ickili lokal sayisi, herhalde konya´daki bütün dükkanlarin sayisi kadar vardir, cicek pasajinda bile bir günde kimbilir kac sise icki iciliyordur...
ama bu tespit dogruysa gercekten cok sasarim, ve hayretler icinde kalirim.
-16.000.000 (onaltı milyon)
-ama kişi başına düşen tüketim olabilir
-e o zaman tekirdağ rakısı
-abi ordan üretiliyor diye orda çok tüketilecek diye bir kural yok
-olum adamlar için alkol gizli kullanılması gereken bir olay değil.
-abi babam geliyor konuyu değiştir
trakya bölge halkı'nın* bu duruma ciddi bir eğilim gösterip ellerinden kaptırdıkları bayrağı tekrar geri alma çabası içerisinde oldukları çeşitli istihbari bilgilerle haber ajansımıza ulaşmaktadır.
ulan madem en fazla içki tüketiliyor neden hala bir barı yok? * varsa biz mi bilmiyoz nereye gidiyor bu içki? ha nerden biliyom okuyom abicim okuyom ama ne okumak.