arabesk'in 80'lerde zirveye çıkmasında müslüm gürses,ibrahim tatlıses,tüdanya,kamuran akkor,bergen ferdi tayfur kadar emeği bulunan güftekârdır.kendisi aynı zamanda arabesk albümlerde çıkarmıştır.Müslüm Gürses,Kamuran Akkor,Yunus Bülbül, Devran Caglar,bergen ve daha birçok arabesk şarkıcısı eserlerini seslendirmiştir.
Ali Tekintüre (1953 Adıyaman) güfteci ve şair.
1953yılında Besni, Adıyamanda doğdu. Genç yaşta istanbula geldi. Askerdeyken yazdığı "Tanrım Beni Baştan Yarat" şiiri daha sonra Mustafa Sayan tarafından bestelendi ve Emel Sayının parçayı okumasıyla Ali Tekintüre de tanınmaya başladı. Yazdığı "Gitme" (Yavuz Taner bestelemiştir) parçası 1987nin en meşhur parçalarından biri oldu. Yaklaşık 1500 eseri kaset ve CDler de okundu. Ayrıca 10 şiir kaseti vardır.
TiMUR SOYKAN
iSTANBUL - Eskiden kaset çıkartmak ve şöhret olmak hayaliyle Türkiye'nin dört bir yanından insanlar gelirdi Unkapanı'ndaki kasetçiler çarşısına. Artık müzik şirketlerinin kapılarına 'şarkı sözü yazarı' olmak isteyenler dayanıyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelip iMÇ'nin kapısına dayanan 'arabesk şairler'in arasında evden kaçan kızlar, köyündeki eşeğini satıp istanbul'a geliş parası yapanlar, devlet memurları, çarşaflı kadınlar var. Gerçi çoğunluğu tek bir şiir kitabı bile okumamış. Ama Müslüm Gürses'in, Orhan Gencebay'ın şarkılarının sözlerini ezbere biliyorlar.
Şarkıcı posterleriyle süslü yüzlerce müzik şirketinin bulunduğu iMÇ 6. blokun terasında küçük demirden bir kulübe; 'koskoca' ibrahim Tatlıses'e, Orhan Gencebay'a şarkı sözü yazanların zengin olmadığını bütün çıplaklığı ile gözler önüne seriyor. Bu küçük kulübe, ömürlerini şarkı sözü yazarlığına adayan iki adamın başarısının ve 25 yıllık emeğinin simgesi. Burada ne kaset dolduruluyor, ne de satılıyor. Burada şarkı sözü yazılıyor. Binlerce şarkıya söz yazan Ali Tekintüre ve Vural Şahin'in mekânında sadece şarkı sözü yazılıyor!
Unutulan şiirler...
Ali Tekintüre, ilkokul mezunu. Askere gitmeden önce şiirler yazar gazetelere gönderirmiş. Hiçbirinin yayınlanmadığını sanıyormuş. 1973 yılında askerdeyken bir arkadaşı, kendisine daha önce okuduğu şiiri, Emel Sayın'ın şarkısında duyduğunu söylemiş. Kasette 'Tanrım Beni Baştan Yarat' adlı şarkının sözlerinin kime ait olduğu yazmıyormuş. Askerliği bitince soluğu iMÇ'de almış. Çarşının içindeki banklarda şarkı sözleri yazıp satar olmuş. Yıllarca çok düşük ücretler almış yazdığı sözler için.
Aralarında 'Baharı Bekleyen Kumrular Gibi', 'Senden Vazgeçmem', 'Seviyorsam Nedeni Var', 'Kaderi Ben mi Yarattım' gibi
arabesk klasiklerinin olduğu bin 500 şarkının sözü ona ait. Yirminin üzerinde şarkısı film olmuş. Minibüs şoförleri halen onun sözleriyle süslüyor, ekmek teknelerini.
Vural Şahin de Unkapanı banklarında elinde kalem ve kâğıt ile başlamış işe. Sözlerini ilk kez Orhan Gencebay bestelemiş; 'Nereden bileceksin'. Şimdiye kadar 500 şiiri şarkı olmuş ve ünlüler tarafından seslendirilmiş. Üç tane de şiir kitabı var.
Tekintüre ile Şahin yedikleri ayrı gitmeyen iki dost. Dükkânları, arşivleri, fotoğraf albümleri, kartvizitleri bile ortak. Onların sözlerini yazdığı şarkıları söyleyenler, 'para içinde yüzerken' onlar iMÇ'de bir dükkânlarının olması hayaliyle yaşamışlar. Şiirleri izinsiz kullanılmış, kasetlerde söz kısımlarına başkalarının adının yazıldığı, boş bırakıldığı olmuş. Ancak sevdikleri işi yapmanın gururu ile yaşamışlar hep. Bir zamanlar arabesk müziğin kalitesiz olması tartışılır, onların yazdığı sözler boy hedefi olurdu, şimdi onlar şarkı sözlerinin kalitesizleşmesinden yakınıyor. "Artık anlamsız sözler yazıyorlar. Hemen tüketiliyor. Bir ay sonra o sözleri kimse hatırlamıyor. Bizim yazdığımız sözlerde duygularımız var. Sezonluk şarkılar bize göre değil" diyorlar. Tekintüre, cebinden bir tomar yazılı kâğıt çıkarıyor. "Bunların hepsi şarkı sözü olacak" diyor ve ekliyor; "Biz bir günde söz yazmıyoruz. Bu kâğıtlarda kelimeler, konular var. Bunlar zaman içinde benim kafamda bitecek, ben diyeyim iki, sen de üç yıl sonra. O duyguları yakalamak önemli". Onları alanlarında başarılı yapan da bu duygular, güfteleri kapış kapış satılıyor.
1953 adıyaman besni doğumlu besteci. ali tekintüre askere gitmeden önce şiirler yazar gazetelere gönderirmiş. hiç birinin yayımlanmadığını sanıyormuş. 1973 yılında askerdeyken bir arkadaşı, kendisine okuduğu şiiri emel sayın'dan duyduğunu söylemiş. kasette " tanrım beni baştan yarat " adlı şarkının sözlerinin kime ait olduğu yazmıyormuş. askerliği bitince soluğu istanbul manifaturacılar çarşısı'nda almış. çarşının içindeki banklarda şarkı sözleri yazıp satar olmuş.
bir cok süper arabesk sarkilara imza atmis, adiyaman in besni ilcesinde dogan besteci. özellikle bir cok müslüm gürses parcalarinda imzasi vardir.
bilinen bestelerinden bazilari sunlardir: Bilinen şarkılarından bazıları: Tanrım Beni Baştan Yarat, Kadehi Şişeyi Kırarım, Gidecek Bir Gün (Aldanma Çocuksu Mahsun Yüzüne), Dilek Taşı, Kırılsın Ellerim, Gitme, Köşe Kapmaca, Düşünürken, Senden Vazgeçmem, Birisi, Gitme, Kaderi Ben Mi Yarattım(Bir ümit ver), Evlat, Aldana Aldana, Beklemek ibadet Kalmak Zulümdür, Gitme Yarim, Her Saat Başında, Tiryaki, Acı Gerçekler, Hepsi Geçer, Seni Yakacaklar, Canım Dediklerim, Benim için Üzülme, Elimde Fotoğrafın, Kahrolayım, Ümitlerim Bitince Gel, Gurbet Yolu, Akşamcı, Sürünüyorum, Ağlıyorsam Yaşıyorum, Duyar mısın Feryadımı, Güldür Yüzümü, Tövbe Ettim, Aklı Yok, Bir Kadın Tanıdım vs .
şimdi ne yapıyor acaba diye merak ettiren büyük söz yazarı.
zamanında dilek taşı isimli eseri için dönemin ünlü prodüktörleri yavuz asöcal ve atilla alpsakarya'nın hukuk mücadelesi etmişliği vardır.
kasetlerinin üzerindeki resimleri dolayısıyla ilk görüldüğünde ilahi sanatçısı izlenimi verse de sıkı arabeskçidir. alanında iyidir. şu sıralar kasetleri ttnet müzik tarafından marketlerde 99 kuruşa satılmaktadır.
unutamazsın adlı şarkının da söz yazarı, müslüm gürses e bu şarkının bir kayıdında şiir okuyarak eşlik etmişliği vardır ki, dinlenildiğinde kendini jiletleyen heriflerin ruh halini anlar gibi olabilirsiniz.
yakın zamanda müslüm gürses'in vefatından sonra nedense pek hatırlanmamış söz yazarı. arabesk müzik tarihinde aşırı önemli bir yeri vardır "yakarsa dünyayı garipler yakar." sözü de kendisine aittir.*
cemal safi ile birlikte türkiye'de arabeskin ilahlarındandır. şiirleri öyle yenilir yutulur, serdar ortaç gibi iki günde unutulur sözler asla değildir.
günümüzde "baba" dediğimiz babaları baba yapan taşşaklı yazardır, sözlük yazarı değil gözyaşı, duygu, kalp yazarı taktir edilesi değeri bilinesi insandır.