ali fuat başgil

entry25 galeri11
    1.
  1. samsunun çarşamba ilçesinden çıkan çok değerli ordinariyüs prof.
    5 ...
  2. 2.
  3. 1893-1967 yılları arasında yaşamış ordinaryus prof, hukukçu, siyaset adamı. lise ve üniversite hayatını fransa ve hollanda'da geçirmiştir. 36 yaşında türkiye'ye 3 fakülte ve bir yüksek okul diplomasıyla dönmüştür. hatay bağımsızlığını ilan ettikten sonra hatay'ın anayasasını hazırlamak için çalışmıştır. istanbul üniversitesi hukuk fakültesi, ankara üniversitesi hukuk fakültesi ve mülkiye'de ders vermiştir. 1939'da ordinaryus ünvanını almıştır. 1961'de cumhurbaşkanlığı için aday olmuştur. * 1965'te milletvekili seçilmiştir, 1967'de ölmüştür.
    2 ...
  4. 3.
  5. habibler topkapı tramvayında beşyüzevler caddesindeki bir durağın ismidir.
    0 ...
  6. 4.
  7. hakkında bu kadar az entry girilince şaşkına uğradım. tepeden tırnağa bilgi yüklü insan. özellikle din ve laiklik adıyla yazdığı kitapta tam anlamıyla döktürmektedir. mutlaka okunması, fikirsel mücadelesine ortak olunması gereken bir insan.
    2 ...
  8. 5.
  9. cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduğunda askeri kesimden tepki alıyor öyle ki tanklar meclisin etrafı sarıyor bunun üzerine adaylığını çekiyor.

    (bkz: çok büyük adam)
    0 ...
  10. 6.
  11. ilkokulu Çarşamba'da, Ortaokulu istanbul'da bitirdi. Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması sebebiyle lise tahsilini yarıda bırakarak yedek subay teğmen rütbesiyle askerlik görevine başladı. 4 yıl Kafkas Cephesi'nde savaştı. 1918'de Fransaya giderek Lise tahsilini tamamladı. 1921 yılında Paris'te Hukuk Fakültesi'nde üniversite tahsiline başladı. Boğazlar Meselesi konulu tezi ile Doktor ünvanını kazandı. Ayrıca Paris Siyâsî Bilimler Yüksek Okulu ile Sorbon Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Felsefe Bölümü'nden diploma aldı. Lahey Devletler Hukuku Akademisi'nin kurslarına katıldı. Burayı bitirip sertifikasını aldıktan sonra 1920'de Türkiye'ye döndü. Millî Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurumu'na Genel Müdür Yardımcısı olarak tâyin edildi. 1930 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'nde açılan imtihanı kazanarak Doçent oldu. Bir yıl sonra Profesörlüğe yükseldi. istanbul Üniversitesi'nin kurulması üzerine Anayasa Hukuku derslerini okutmak üzere bu üniversiteye geldi. Bu görevi sırasında Mülkiye Mektebi'nde hocalık, istanbul Yüksek iktisat ve Ticaret Mektebi'nde müdürlük yaptı. 1937'de Hatay Cumhuriyeti'nin Anayasası'nı hazırladı. 1939 yılında Ordinaryüs Profesör oldu. Türkiye'de ilk defa iş Hukuku derslerini ihdas etti, müfredat programını hazırladı ve hocalığını yaptı. 1938 - 1942 yılları arasında istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı idi. 1947yılında Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti'ni kurdu. 1952'de Pakistan'da, 1959'da Ürdün'de toplanan islâm Kongreleri'nde ve 1959'da Almanya'da toplanan Hukuk Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti.

    27 Mayıs 1960 ihtilâli'nden sonra, Milli Birlik Komitesi tarafından, 147 öğretim üyesi içerisinde üniversiteden uzaklaştırıldı. Daha sonra 147'lerin özel bir kanunla üniversiteye dönmelerine imkân sağlanmasına rağmen Başgil, konuyu bir haysiyet meselesi olarak kabul ettiğinden dönüş hakkını kullanmadı. 10 Nisan 1961'de emekliliğini istedi ve politikaya girdi.

    15 Ekim 1961'de Adalet Partisi Samsun listesinden bağımsız aday olarak Cumhuriyet Senatosu üyesi seçildi. Türkiye Büyük millet Meclisi'nin açılmasından sonra Cumhurbaşkanlığı'na adaylığını koydu. Bazı baskılardan dolayı adaylıktan çekildi ve bunun akabinde de Cumhuriyet Senatosu üyeliğinden istifası istendi.. Daha sonra, "Politikanın mizacına uygun olmadığı gerekçesiyle istifa ettiğini" açıklayarak konuyu kapattı. Yurt dışına giderek Cenevre Üniversitesi'nde Türk Tarihi ve Türk Dili Kürsüleri'nde başkan olarak görev yaptı.

    1965 yılında, yaş haddinden emekliye ayrılarak Türkiye'ye geldi. 17 Nisan 1967'de vefât etti. Kabri, istanbul'da Karacaahmet Mezarlığı'ndadır.

    Ordinaryüs Profesör Doktor Ali Fuat Başgil, hayatı boyunca ilmin haysiyetini ve şahsî vakarını korumasını bilmiş, bir Anayasa hocası ve hukuk adamı olarak gerektiğinde kanaatlerini sözlü ve yazılı olarak açıklamıştır. Siyâsî, sosyal ve hukukî sahalarda pekçok eser yazdı. Din ve laiklik konularındaki, 27 Mayıs Ihtilâli hakkındaki görüşleri büyük ilgi uyandırmıştır.
    1 ...
  12. 7.
  13. 8.
  14. Ord. Prof. ,samsun çarşambalıdır. Gençlerle başbaşa diye kitabı vardır.
    1 ...
  15. 9.
  16. 500 evler küçükköy'de tramvay durağı vardır.
    1 ...
  17. 10.
  18. topkapı-habibler tramvay hattında bulunan istasyonlardan bir tanesidir. Bayrampaşa'da yürüyüş caddesi olarak bilinen bir caddenin adıdır.
    0 ...
  19. 11.
  20. gençlerle başbaşa adlı son derece etkileyici küçük bir kitapçığı vardır.

    çok etkileyici bir kitaptır. fakat bu kitapta islam ahlakının emrettiklerini farklı kelimelerle tekrar söylüyor gibi gelir genç okuyucuya..

    misalen;

    "Gece yatağına uzandığın zaman, o gün ne yaptığını ve yarın ne yapacağını kendine sormadan uyuma."

    bu kitap 6-7 sene evvel bir yerlerde elime geçmişti, okudum. çoğu kitabın aksine iz bıraktı. çalışmaya teşvik mukabilinden şu satırlar hala kulağımda çınlamaktadır;

    -sebat et genç dostum! sebat et!
    2 ...
  21. 12.
  22. gençlerle başbaşa isimli kitabı, yaşam felsefesini ve günümüzde en ihtiyaç duyulan yönlerin bu satırlardaki tanımını çok açık bir tarzda okuyucuya sunmaktadır. okuyun.
    3 ...
  23. 13.
  24. Tanımakta yeterince geç kaldığım fakat bu zamanı telafi etmek adına son 3 gündür elimden düşmeyen eserlerin sahibi.
    2 ...
  25. 14.
  26. bayrampaşa yıldırım mahallesinde
    ali fuat başgil caddesi bulunmakta.
    0 ...
  27. 14.
  28. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1255756/+
    Kendisi ord. Prof. Unvanını her yönüyle hak eden bir kişidir. Gençlerle başbaşa adlı kitabı şuan piyasada bulunan kişisel gelişim kitaplarından daha çok üst seviyededir. Yukarıda paylaştığım fotoğrafta da görüldüğü gibi çok mütevazı bir kişiliğe sahiptir. Gençlerle başbaşa kitabı milli eğitim bakanlığı tarafından 100 temel eser içerisine almıştır.
    ilk kez 5 sene önce okumuştum sonra tekrar aklıma geldi gittim aldım. 60 sayfalık bir eserciktir, fiyatı d&r'da 3 tl. Keşke ilkokul yıllarımda kitap ile tanışma şansım olsaydı. Her yaştan insanın okuması ve okutması gereken küçük kalınlıkta ama dev içeriğe sahip bir kitapçık.
    5 ...
  29. 15.
  30. Siyasal bilgiler fakültesinde anfisi olan akademisyen.
    0 ...
  31. 16.
  32. Babam kitabını almıştı bana.hatta fazla fazla almış ki arkadaşlarıma da vereyim diye.
    3 ...
  33. 17.
  34. Gençlerle başbaşa isimli bir eser bırakmıştır ki başarılı olmak isteyen her gencin kesinlikle okuması gereken bir kitaptır.
    3 ...
  35. 18.
  36. gaziosmanpaşa 500 evler'de bir topkapı-mescidi selam tramvay hattı durağı. aklıma ilk durak geliyor, kusura bakmayın.
    0 ...
  37. 20.
  38. Doğrusu (bkz: ali fuad başgil) olması gereken değerli hukukçu.

    Daha yeni türkçe meselesi kitabını bitirdim merhum harika düşünceler sahibi bir adammış.
    1 ...
  39. 21.
  40. gençlerle baş başa isimli kitabında kendi düşünsel serüvenini çok güzel bir şekilde kaleme alan ve günümüz gençlerine kıymetli tavsiyelerde bulunan değerli düşünce adamı.
    0 ...
  41. 22.
  42. 1937’de Hatay Cumhuriyeti’nin anayasasını hazırladı.1939'da ord. prof.unvanını aldı. 27 Mayıs darbesinden 147’ler listesinde yer aldı.(1893,Samsun –1967, istanbul)
    1 ...
  43. 23.
  44. samsunlu hukukçu ve siyaset adamı. eserleri mutlaka evinizde olmalı dediğim prof.
    1 ...
  45. 24.
  46. "Biz, Türkiye Türkleri, muhtelif din, dil, tarih ve ırktan birçok millet elemanlarının asırlar içinde ve islâm kültürü kazanında kaynayıp hallü hamur olmasından meydana gelmiş mürekkep bir milletiz… Gerçi dil elemanlarımız bakımından orta asya ile yakın bir hasımlığımız var. Fakat biz ne beden ve ne ruh yapımız itibariyle orta asyalı değiliz. Biz bilâkis islâm çemberiyle çevrilmiş bir ülkede, ırklar sentezi halinde, kendi başına yaşayan, nev’i şahsına münhasır bir milletiz."

    (Ali Fuad BAŞGiL - Son Havadis gazetesi "Seçim konuşmalarım" makalesinden: - 1961)
    0 ...
  47. 25.
  48. Memleketi Samsun'da, 2012 yılında Çarşamba ilçesinde kurulan Hukuk Fakültesi ve iletişim Fakültesi Kampüsüne Ali Fuad Başgil adı verilmiştir. ve aynı şehirde bir mahalleye de adı verilmiştir. Çarşamba Belediyesi tarafından Ali Fuad Başgil adına sempozyumlar düzenlenmektedir. Evet.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük