ali bayramoğlunun yemin töreninde katılmayan yüksek rütbeli askerler için kaleme aldığı mektuptur.
mektup:
Cumhurbaşkanı seçiliyor, her zaman yapılanın ve teamülün tersine yeni cumhurbaşkanının yemin törenine gelmeyerek, seçime, seçilene mesafe alıyorsunuz.
Yeni cumhurbaşkanı bir törene katılıyor, her zaman yapılanın ve teamülün tersine, kendisini selamlamıyor, cumhurbaşkanım yerine cumhurbaşkanı diye hitap ediyorsunuz.
Bunun anlamı nedir?
Bir devlet kurumusunuz, devletin başına tavır almakta beis görmüyorsunuz.
Devlet teamüllerine uygun davranmamanız bir yana, Çankaya'ya ilişkin yasal prosedürlere, seçmen iradesine, demokrasinin gereklerine saygı göstermiyorsunuz.
Peki siz kim oluyorsunuz?
Bekir Çoşkun gibi davranıyor, Ertuğrul Özkök gibi akıl yürütüyorsunuz.
Ama siz bir kurumu temsil etmiyor musunuz?
Sizin sorumluluklarınız yok mu?
Yeri gelince kriz çıkarmakta mahzur görmüyorsunuz, devletin kurumlarının uyumlu çalışmasını engelleyen açıklamalar yapıyorsunuz?
Buna hakkınız var mı?
Yok...
Buna yetkiniz de yok.
Çağ gerektiriyor ve zamanı geldi
Bırakın Avrupa'yı, Latin Amerika'da bile askercil düzen kalmadı, askeri demokrasiden söz eden kalmadı
Önce demokrasinin kurallarını öğrenmelisiniz
Demokrasinin her şeyden önce bir tutum olduğunu görmelisiniz. Ardından yasallık ve meşruiyet üzerine oturan bir prosedürler bütünü olduğunu anlamalısınız.
Artık toplumla, toplumsal taleplerle kavganın tahrip edici olduğunu görün.
Sizin zihninizde tanımladığınız düzenin demokrasiyle yakından uzaktan hiçbir ilgisi olmadığını kabul edin.
Ve anlayın ki, bugün, bu çağda Türkiye gibi ülkeleri yönetebilmenin, bütünlüğünü koruyabilmenin tek yolu demokrasidir.
Aksi yönde her adım bu ülkenin huzurunun bozulmasına, bütünlüğünün zedelenmesine yol açar.
Ve bu adımları atanlar, yaşanan ve yaşanacak tahribatın tarih önündeki sorumluları olur.
Ancak mesele sadece tarih değildir.
Demokrasinin gerekleri, buna ilişkin yasalar ve mevzuat, kişileri siyasi açıdan sorumlu kılar.
Aslında siz de bir ölçüde değişiyorsunuz.
Bugün sorun bunu kabul etmemenizde ve bunun gereklerini yerine getirmemenizdedir
Bu ülke, Şener Eruygur'lara değil, Hilmi Özkök'lere layıktır.
Türkiye, Eruygurlar'ın düşündüğü orduyu değil, Hilmi Özkök'ün tahayyül ettiği orduyu hak etmektedir.
Demokratik olgunluğumuzu pekiştirdiğimizde, birbirimizden kuşku duymak yerine birbirimizi daha iyi anlamaya çalıştığımızda, sorunlarımızı açık yüreklilikle konuşarak, düşüncelerimizin farklılığından kaynaklanan dinamizmi harekete geçirebildiğimizde, terörün son bulması ve yaşam standardımızın yükseltilmesi de dahil, ülkemizin bütün problemlerinin üstesinden gelmemiz hiç de zor olmayacaktır. Bu konuda, özellikle devletin üst kademelerinde bulunan herkese, büyük görevler düştüğüne inanıyorum.
Bu sözler, çok değil bundan daha birkaç gün önce emekliye ayrılan Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Faruk Cömert'e ait:
hayır bu ülke hilmi özkök'lerin değil, büyükanıt gibi paşalarımıza layıktır. çünkü büyükanıt paşam, sorgusuz sualsiz hükümetin her yediği naneye olur vermemiştir. bu yüzden genç ampüller rahatsızdır...
sen kim oluyorsun bre cibilliyetsiz, türk silahlı kuvvetleri' ne dil uzatıyorsun.
ege ordusunun ve bir kaçının dışında demokrasiyi sindiremeyen askerlere, halkın anlatmak istediklerini anlatması olarak yorumlanabilir. bazı toy sözlük yazarlarımız ve vatandaşların (zannediyorum ki lise talebeleri yada kafaları çalışmayan ve bilmeyenler) askeriyeye karşı yapılan demokrasi arayışlarını yeni yetme zihniyetiyle vatana ve millete hainlik gibi görmektedirler. şunu bu kişiler bilmeli ki; t.c cumhuriyetinin en kutsal ve en sağlam kurumlarından birinin askeriye olduğu aşikardır lakin bilinmeli ki asker siyasi ve dolayısıyla milli irade yönetiminde ve idaresinde olmalıdır her daim.
hele ki en çok kızdığım her konuda olduğu gibi bilinçsiz ve patavatsız bir şekilde atıp-tutan ve bir bilhassa seçim dönemlerinde 'darbe olsa' yada 'asker müdahale etse'
gibi absurt davranış ve sözleri söyleyenleri de önce kınıyorum. zira ihtilalere bakıldığında binlerce insan gayrimeşru bir şekilde ortadan kaybolmuş, daha doğrusu ne idiğü belirsiz bir şekilde katledilmiş ve memleket askeriyenin bu ihtilal alışkanlığı yüzünden demokrasi mağduru olmuş ve yıllarca geri kalmıştır. önce milli iradeye, demokrasiye, hukuka, insan haklarına vs. saygı duyulmalı ve sonra saygı beklenmelidir.
haktır ve hak edilmiştir.
gayet normal bir iştir. tsk dan korkmak için bir neden yoktur. benim, senin verdiğin vergilerle ayakta duruyor bu kurum. yüzde 47'nin verdiği vergi o kurumun yarısı demektir.