gercekten gozlemlenmesi gereken olay.gecen gun ole 1 yatmi$im ki sabah kalktigimda sol bacagim agriyor.o gun di$ari cikinca basamaklarin hepsini sol ayagimla ciktigimi farkettim, ustelik onceden hep sag ayagimla ciktigimi du$unurdum.boyle garip 1 $eymi$ i$te.
etkileyen faktörler fiziki ve psikolojik olarak ikiye ayrılır.
fiziki faktörler :
1) şiddet
2) zıtlık
3) yeni ya da ilk görülenler
4) aşırılık
5) hazır olma
psikolojik faktörler :
1) ihtiyaçlarımız
2) beğenilerimiz ( ya da beğenmediklerimiz)
3) beklentilerimiz
4) korkularımız
5) geçmiş yaşantımız
basitçe açıklanmak gerekirse.
doktor bir bünyenin kitap okurken açık olan, fakat izlemediği televizyonunda haberler sunulmaktadır, kitaba daldığı için konuşan sunucunun neler dediği dikkatini pek çekmez.
fakat sunucu hasta, hastane, hastalık, ameliyat, anestezi vs. gibi yani doktorun ilgi alanları ile bağlantılı bir konuda konuştuğunda doktor gayri ihtiyari kafasını kaldıracak ya da kulak kesilecektir.
fakat aynı konumda bulunan bir kimya mühendisi için sunucunun bio dizel, organik kimya, Akışkanlar mekaniği, Biyoreaktörler, Çok Fazlı Reaktörler,Isı Entegrasyonu, Katı-sıvı ayırma işlemleri vs gibi konulardan bahsetmesi gerekir ki aynı etki görülsün...
iki kişiyi bir alışveriş merkezine götürdüğümüzde ikisinin farklı farklı yerlere yönelmesi de buna örnektir.biri spor mağazasına diğeri restoranlara yönelebilir.
bir de farklı olarak
(bkz: algıda değişmezlik)
- bir tarafta 3 liralık regal,diğer tarafta 5 liralık başka bir marka..hangisini tercih edersiniz?
- 5 liralık öteki markayı.
- ama,ama algıda seçicil....
- algı sensin,seçicilik de sana girsin
- ama rega..
- şlakk...
seçerek algılama; kişinin ilgilendiği bir konunun içerdiği unsurlara hayat akışında bilinçsiz olarak daha fazla dikkat etmesi, dikkatini çekmesidir.
örneğin; eski mısır'la ilgili bir araştırma içine girdiğinizde, sürekli olarak bu konuyla ilgili detaylar görsel - işitsel olarak dikkatinizi çeker ve konuyla ilgili size tesadüf gibi gelen kesişmeler yaşarsınız. aslında bunları daha önce de algılamışsınızdır fakat ilgi alanınıza dahil olmadığı için dikkat etmemişsinizdir.
kişi tarafından algılanacak obje, anlam ya da seslerin son düşünülenlerle bağlantısı olması durumu. ya da kişinin kendi ruh halince elitlenmişleri çekip çıkarması. psikoloji içerikli grafiklerde "bu resimde ne görüyorsun?" sorusuna verilecek cevap kişinin algı seçiciliğini gösterir.
birden çok duyum arasından ilgilenileni seçmektir. mesela ev kalabalık çok gürültü var ama tv de en sevdiğiniz dizi başlamış. gürültüden rahatsız olmadan dizinizi izleebilirsiniz. buna psikolojide algıda seçicilik denmektedir.
bir mühendis, bir imam, biri de çiftçilikle uğraşan 3 arkadaş ilk defa geldikleri istanbul'da bir süre kalıp memleketlerine geri dönerler.
hemşerileri mühendise sorar;
"eee anlat bakalım yediğin içtiğin senin olsun, istanbul nasıl bi yer?
mühendis cevap verir; "valla o kadar yüksek binalar var ki, sanırsın göğü delicek, her yeri binalarla dolu kocaman bi şehir istanbul".
çiftçiye sorarlar "allah sizi inandırsın öyle parkları, öyle bahçeleri var ki, her çeşit çiçeği ağacı görürsünüz, büyük bi köy gibi.. yemyeşil bi yer istanbul"
imama sorarlar "görünce inanamadım, öyle dini bütün bir şehrimiz ki her yeri camilerle dolu! minareleri saymakla bitiremezsiniz."