Ar. Üzerimize anlamına gelen isimdir. Ettehhiyatü duasıyla özdeşleşmiştir. Tek başına olumlu ya da olumsuz bir anlam ifade etmez. Sonuçta Bir kimsenin üzerine iyi şeyler de olabilir/gelebilir kötü şeyler de.
Türk Dil Kurumu üzerinden Aleyna ismi iki değişik anlamı ile beraber aynı şekilde kullanılır. Bu doğrultuda özellikle 'Esenlik ve güzelliklere sahip, esenlik içerisinde olan' anlamları daha fazla ele alınır. Aynı zamanda bizim üzerimizde ya da bizim hakkımızı gibi anlamlar kapsamında da gün içerisinde değerlendirilir.
Tale‘al Bedru ‘Aleyna, Ensar'ın, 622'de Hicret tamamlandıktan sonra Medine'ye varan Hazreti Muhammed (s.a.v) için söyledikleri bilinen, islam kültürünün 1400 yıllık en eski ilahisidir.
"Aleyna" üzerimize demektir. Bu isim daha çok o günkü müslümanların sevinç ve kavuşmasını temsil ettiği için konulmuş olabilir.
Ancak:
Aleyna (علينا) kelimesi Arapça kökenli olup ‘üzerine, üstüne, aleyhine’ anlamlarındaki “alâ (على)” harfi cerriyle ‘biz’ anlamındaki “nâ (نا)” muttasıl/birleşik zamirinin birleşmesinden oluşmuştur. Bu birleşik kelime “bizim üzerimize, bizim aleyhimize” manalarına gelir.
Görüldüğü gibi bu isim, tek başına bir mana ifade etmemektedir.
Ayrıca bir kelimenin Kur’an-ı Kerim’de geçiyor olması, onun çocuklara isim olarak verilebileceği anlamına gelmez. Bir ismin çocuklara verilmesi için Kur’an’da geçme zorunluluğu da yoktur.
Aleyna ismi Kuran’da geçse bile tek başına olumlu bir mana ifade etmediği için bunun isim olarak konulmasını tavsiye etmiyoruz. Bunun yerine daha anlamlı, dinimize ve örfümüze uygun başka bir isim bulmanızı tavsiye ederiz. Eğer bu ismi koymakta ısrarcı iseniz sonuna Nur ekleyerek Aleyna Nur şeklinde anlamlı bir isim haline getirerek koyabilirsiniz. Bu takdirde anlam “üzerimizdeki nur” şeklinde olur.