25 ocak 2015 itibariyle o bir yunanistan başbakanı.
syriza'Nın lideri. 2009'dan beri oylarını arttırdı. evvela genç bir isim. radikal solcu ve ateist. başta ekonomi ve ab konusundaki kararlarının ne yönde olacağı bekleniyor. aslında ondan çok şey bekleniyor. hem avrupa merak ediyor hem de ülkesi. gerisini yazan yazar. ben türkiye ayağına geliyorum:
selahattin demirtaş vs meselesi:
medya sürekli selahattin demirtaş ile mukayese ediyor. hatta onunla aynı karakteri falan taşıdığı yazılıyor. bu duruma kesinlikle katılmıyorum. ahmet hakan da methiyeler yazmış:
yemek bu yazıya yakın tarihte yenilmiş. elbette bunda bir şey yok. gizli saklı bir iş değil. ama demirtaş ve Tsipras farklı yoldalar.
demirtaş, kürt milliyetçiliği yapan pkk'nın sözünden çıkmayan her fırsatta iktidar partisi akp'nin koltuk değneği olan ırkçı bir partinin lideri. 2013'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığında kısmen kürt milliyetçiliğini bıraksa da bu alandan taviz vermedi.
Tsipras, ırkçı bir parti olan altın şafak partisi'nin üyesi değil; radikal sol koalisyon SYRiZA lideri. yunanistan'da ırkçılık yapmadığı gibi bir terör örgütü zeminli bir aktör değil. organik bağı yok. görüşü sosyalizm.
demirtaş, son dönemlerde sosyalizm konuşmalarını arttırdı. özellikle cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası bu alanı işlemeye başladı. bu ülkede göstermelik sosyalizm yaşanıyor. liderleri de böyle. anadolu'daki ve kendi tabanındaki sağcı tabanına ters şeyler diyemez. islam ve kürt milliyetçiliğini bir kenara bırakamaz. kapanan partileri Sosyalist Enternasyonal'e üyeydi ama tam üye değildi. hdp daha üye değil belki ileride üye olurlar. hem bu ülkede sol bir parti yok ki !
kardeşlerine ve yakınlarına diyarbakır'da ihaleler sağlıyor. Diyar AŞ bunun en güzel örneği.
sokaklardaki eylemlere mesafeli. yani pkk'nın sokakları karıştırmasına bir şey demez. hatta doğrudan ve dolaylı olarak destekler. elbette meydanlarda görürüz. ama gezi parkı'na destek vermemekte büyük hata yaptı. abdullah öcalan'In çıkışı ve baskısıyla bir katılım sağlasa da tereddütlü yaklaşımı ve akp'ye bakarak yol alması onun hanesine eksi puan yazdırdı.
tsipras'in solculuğu tartışılmaz. seçmeni belli, tabanı belli, sloganı net. bir öyle bir böyle kıvırmıyor. iktidar olunca, ab hakkındaki görüşlerini takip edeceğiz. öğrenci hareketinin bir temsilcisi olmuş. sokak eylemlerinde görüşüne uygun davranıyor. yakınlarına rant sağladığı görülmemiş. ateisttir.
demirtaş aile babası. geleneklerine bağlı. yaşadığı toplum evlilik dışı ilişkisini kabul etmezdi. hatta bu noktadan dolayı oy bile atmazdı.
tsipras, 1987'den beri tanıştığı bir hayat arkadaşı var. Evli değil ama lise yıllarından beri ilişkisi olduğu Peristira Baziana ile birlikte. Birliktelik sözleşmesi imzalayan çiftin 2 çocuğu var. Çocuklarını kilisede vaftiz ettirmedi.
tsipras, daha kararlı. iktidarda olunca kararlılığının ve düşüncelerinin sınavını verecek. %3'lük baraj olduğu için bir çakallık peşinde değil. 2015 seçimlerinde neredeyse iktidar oluyordu. demirtaş'a göre hedefleri büyük.
demirtaş yancı iken tsipras avrupa liderlerinin karşısında ne yapılacağı konuşulan.
yunanca için kime başvurmuş bilmem ama demirtaş nemalanmayı elden bırakmamış:
salladığı palavralarla şu an için başbakan olmuş gibi gözüken lider. ab'nin tavrını merak ediyorum. bu tavır aynı zamanda sosyalistlerin iddia ettikleri gibi mevcut düzenin karşıtı veya bir parçası olup olmadıklarını ve sosyalizmin küresel çeteleri ne kadar korkuttuğunu gösterecek.
jörg haider gibi gerçek bir davanın peşinde mi, yoksa çapulcu takımını gaza getiren bir pragmatist mi?
ab'nin yeni şamar oğlanı olacaktır. genç adamı birileri gaza getirmiş heyecanını kullanarak. kafa tutuyor bir de ağabeylerine. kendisini yusuf sanıyor galiba. atacaklar dipsiz kuyulara kurtaran olacak mı göreceğiz..
sol Synaspismos partisi başkanı ve SYRIZA parlamento grup başkanı aynı zamanda yunanistan yeni başbakanıdır.
Mutlu muyuz efendim eh işte annem dinsiz adam bizi mi kurtaracakmış diyor. Tanrım koyu ortodoks bir anneye sahip olmak büyük sorun. Ha tabi sayın alexis'in incille yemin etmemesi baya bir konuşuldu.
Genç bir başbakan her zaman istediğimiz bir şeydi ama ekonomik olarak batmış olan ülkeyi iyice sona sürükleyecek ya da yunanistan dünyada büyük bir güç olacak.
Gerçekçi olmak gerekirse bütün euro bölgesi ve frau merkel varken fazla ütopik vaadler aleximou ama gönül ister ki eski günlere geri dönülsün, dünya düzeni değişsin.
Kim bilir belki hayaller gerçek olur.
kendinde bir çok "ist" barındırıyor; ateist, antikapitalist, bence sosyalist...
vaadleri de ayrıca canımızı çektirmiştir, dış borç ödemiycez yok asgari ücret artacak vs vs.
son olarak dini yemin yerine ateist olduğundan mütevellit ilk kez siyasi yemin yapan başkan olmuştur.
adam euro'yu da kısa bir süre için etkiledi siz hala yok olmaz diyen var önemli olan görüşü değil duruşu 16 yaşında sahaya çıkıp vaaz verebiliyorsa eylemlere katılıyorsa 41 yaşında bu kariyer çok değil.