imam-ı Muhammed Bakır da “Takiyye benim ve babamın dinidir, takiyyesi olmayanın imanı yoktur” demiştir.
hz ali ye ithafen söylediğini iddia ettikleri söz ise: “Takiyye benim dinimdir, ehli beytimin dinidir” buyurduklarını imam-ı Hüseyin’den nakledilmiştir. Görüldüğü gibi “takiyye” alevilik ve şiilikte önemli bir şeydir.
bunlar takiyye ile biz de namaz kılıyoz biz de hacca gidiyoz falan derler. aslı takiyyedir. asla islami ibadetlerin hiçbirini yapmazlar.
yapıyoruz derler. ama biz nerden bileceğiz? takiyye sizde farz gibi birşey? neye inanacaz? ben vururum lan bana bi bişey söylesen. çünkü yalan mı söylüyorsun doğru mu takiyye mi belli değil? güvenilmez insanla nsıl muhatap olacağız?
1) alevilikte takiyye bugün için gerekli değildir çünkü aleviler laik bir ülkede yaşıyor. avrupa da yoktur zira pozitif hukuk güçlü. abd de yok çünkü first amandment act var.
2) takiyye yi bulan şia'dır. uygulamada fıkhen yorum sonucu ortaya çıkmıştır. erdebil şeyhliği ve iran ın şia akaidini kabulü sonrasında o bölge için takiyye ve taklide gerek kalmamıştır. aleviler takiyyeye özellikle celali isyanları sırasında ve yeniçeri ocağının ilgasında başvurdular. cumhuriyetin ilanı sonrasında takiyyeye bu topraklarda da başvurulmadı.
bugün takiyye yi en fazla kullananlar ne yazık ki sünnet ehlidir. başarıya giden her yolu mübah sayıp prensip tanımayanların içten pazarlılıklarıyla neler yaptıkları malumunuz. acı ama gerçek.
alevilikle takiyyeyi bağdaştırmadan önce de şia tül ali-isna aşeriyye/sebiyye-muhtelif hareketler(nusayrilik vs...)-kızıl börk-kızılbaşlık-bektaşi/alevi-alevilik şeklinde kategorize etmek gerekiyor, bu yüzden de önerme trolleme gibi olmuş.
not: alevi değilim ama benim kutsalıma dokunulması kadar başkasının inancının yerilmesi de rahatsız edici geliyor.