bir şii olarak kesinlikle katılmadığım ve bahane olarak gördüğüm nedenler. biz camiye gidip namaz kılarız. ancak alevilerin türklük özelliklerini korumalarını sonuna kadar destekliyorum.
ve fakat; alevilerin çoğunlukla komünizm ve kürtçülük denen batağa saplanmalarını üzülerek izliyorum. azerbaycan ve türkiye şiileri milliyetçidir, türkçüdür. şah ismail'in yolundan giderler. umarım aleviler bu yanlıştan dönerler. namaz kılmamak ve cem evine gitmek en doğal haklarıdır. fikirlerine katılmıyorum ama saygı duyuyorum. türkmen alevilerden tek beklentim: türk ırkına sahip çıkmalarıdır. kürt alevi diye bir şey yoktur zaten. alevilik türklere ait, tengricilikten beslenmiş bir inanç sistemidir.
Komünizmin den etkilenmiş alevlerin tutumudur. Sanki hünkar hacı Bektaş namaz kılmıyordu? Belki sunnileri sevmezsin, beğenmezsin lakin dergahta, yeni adıyla cem evinde de olsa cemaat e devam edip namazı kılmak zorundasın.
Çünki; hakıyla kılınana namaz insan ı kötülüklerden alıkoyar. Tabiki de namaz farzdır. Mezhep, sufilik gözetmez.
zamanında "alevi olmayan" bi arkadaşımın: "bu sünni eşşekler gidiyor da ne oluyor bak ülkenin haline? sence bi şeyler değişiyor mu? tecavüz? hırsızlık? ahlaksızlık? söyle bana değişen bir şey var mı?" demiştir ve beni çok üzmüştür.
siz bakmayın bu allahsızlara namazları aksatmayın tamam mı?
şu " size ne, bize ne, neden karıştırıyorsunuz, din özgürlüğü vs " diyenleri anlayamıyorum. adam başlık açarken sormuş bilgi almak amaçlıdır, neden gocunuyorsun, bildiğini ya da düşündüğünü yazsan, bilmiyorsan sussan da bişeyler öğrensek şurda, neden bu kadar gerginsiniz ki acep.
camiler de aleviler için ölüyordu aleviler neden camiye gelmiyor diye. insanlar ister gider ister gitmez. kimi yatmadan önce 2 sayfa kuran okur kimi 2 sayfa nutuk okur. insanların kendi tercihi.
(bkz: benim yorumlamam bu kadar)
camilerin içleri boş, dört duvarla çevrili üzerinde damı olan bir yer olduğu için.
eskiden hatırlarım camiler hınca hınç dolu olurdu millet cami avlusunda filan namaz kılardı namaz sonrası herkes gırgır şamata muhabbet takılırdı.
amına koyim şimdi bakıyorum her mahallede en az 4-5 tane cami var. cuma günleri hariç ortalama 8-9 kişiyle namaz kılınan camiler mevcut bu memlekette. ben yemişim öyle camiyi. hayır mını siktiklerim o caminin yerine hastane, okul ne bilim başka bir şey olsa olmuyor mu?
hz. ali camide öldürüldüğü için gitmediklerini söyleyenler var. eğer böyle ise, hz. ömerde camide üstelik namaz kılarken öldürülmüştür. aynı mantıklı hz. ömerin yolundan gidenlerde (sunniler falan işte) camiye gitmesinler hatta namaz kılmasınlar.
türkler rahatını seven millettir. disiplinli ve düzenli işlere pek merak sarmazlar. sünni camianın bile %10 undan fazlasının cami cemaat olayı olmadığından gayet anlaşılabilir bir durumdur.
gecesini gündüzünü camide geçiren bir sünni toplumla camiyle hiç alakası olmayan alevi bir toplum durumu yoktur.
hz. alinin camide şehit edilmesi diyenler var.
bana kalırsa osmanlı döneminde sünni kesimin alevileri 2.sınıf vatandaş olarak görmesi bunda daha etkilidir.
cami islamın resmi ibadet yeridir, misal bayram namazı, cuma namazı gibi namazların cemaatle kılınması gerekir, haa açık alanda da kılınır bu doğru ama bunun yazı var kışı var yağmuru var dimi, ki kur.anda açıkça mescid olarak geçmektedir, bir müslüman camiye gitmemekle dinden çıkmaz, lakin caminin gereksiz olduğunu, namaz kılmanın lüzumsuz olduğunu iddia ederse o zaman dinden çıkar, yani tembellikten camiye gitmemekle, camiyi kötü görmek arasında büyük bi fark vardır.
alevilerin camilerden neden uzaklaştığını yavuz sultan selim dönemini objektif bir gözle biraz okuyan araştıran her aklı başında birey rahatlıkla anlayacaktır.
önce şunu iyi bilmek gerekir ki islamiyet herşeyden önce kuran-ı kerim demektir.
namaz kelimesi farzçadır.kuran-ı kerimde namaz diye bir ifade geçmez.kuranda salat diye bir ifade geçer.o da mana olarak duadır.yani dua etmek fiili söz konusudur.bir nevi ibadetten bahsetmektedir.nitekim farzça olan namaz kelimeside farzçada yine eğilerek dua etmek manasına gelmektedir.
kuranda namaz kılma şekilleri,namaz vakitleri belirtilmemiştir.namaza yani salat'a dair geçen ifadelerde tek anlaşılan eylem secde'dir.yani farzça namaz kelimesinin anlamıdır bir yerde.
özetle islamiyetin rehberi olan kuran'da namazın yani dua edilerek yapılacak ibadetin nasıl ve ne kadar yapılacağı tam olarak belli değildir.
sadece namazla ilgili geçen bir ayette 3 vakte işaret edildiği düşünülmektedir.yani gündüzün iki yanı ve geceye yakın olan bir zamanda namaz ibadetinin yerine getirilmesi söylenmektedir.bu yüzden de zaten tüm şiiler 3 vakit namaz kılarlar.
alevilik anadolu islamı olarak bilinir.aleviler türkmendir ve türklerin islamiyeti kabul ettiği dönemlerden 16.yy başlarına kadar yaşadığı islam inancı ağırlıkla alevilik inancıdır.aleviler cami ve namaz konusunda bugünkü çizgilerinde değillerdi elbette.zaman ve yaşanan zulümler ibadet biçimlerinide etkiledi.dahada önemlisi ibadet yerlerini etkiledi.
yavuzla ismailşahın tepişmesinin neticesinde anadoluda alevilerin yaşadığı zulüm onları yaşadıkları yerlerden göç etmeye daha dağlık yerlere tabiri caizse kaçmak zorunda kalmalarına neden olmuştur ve ibadetlerini derme çatma yaptıkları barakalarda gizli saklı yerine getirmek zorunda kalmışlardır sonuç olarak bu ibadethanelerin adı cem evi yani ibadet evi olmuştur.
zaman içinde şehir merkezlerinde yaşayan alevilerin buralarda camileride olmuştur.mesela ankaradaki hacıbayram camii alevilerin camii olarak bilinir.yani bütünüyle camilerle ilişkileri kopmamıştır.ancak günümüze geldikçe şehir merkezlerinde bulunan alevi camileri olarak bilinen camiler zamanla bu özelliklerini yitirmiştir.
velhasıl tarih herşeyi olduğu gibi inançları da etkiliyor.bugün her mezhebin kendine göre ibadet şekli vardır.şiiler 3 vakit, sünniler 5 vakit namaz kılar.sünni mezhebine dahil şafi ve hanefilerin namaz rekatları farklıdır.sünnilerle şiilerin oruç ibadetleride farklıdır.farklılıkları sorgulamak,kendilerinden farklı ibadet edenlere müslümanlık taslamak kimsenin haddine değildir.o sebeple kulların, yaradanın işine burunlarını sokmaktan vazgeçmeleri gerekiyor.zira aksi gayretler allaha şirk koşmak demektir.