sözel iki sorularının çözülmesinin eşit ağırlık ve sayısalcılara hiç bir katkı sağlamadığının gerçeğini sınavdan cıktıktan sonra öğrenip depresyona girmeme sebep olan sınavdır. hayır zaten 180 yerine 200 soru görünce bi şok oldum evet ama gene de kim okur o başta yazan cart curt kat sayı olaylarını ya!!!
son yaşanan kopya skandalları nedeniyle kalemin, silginin bile sokulmayacağı, dolayısıyla girecek insanları ekstradan strese sokan, ekstradan gerginlik yaratan sınavdır. yarın herkese kolay gelsindir.
haftaya bugün bu saatlerde gireceğim sınav ve sanırım son kez giricem ve hiç çalışmadım niyetim de yok. yıllardır girmedim ama soruların giderek iğrençleştiğini duydum kasmaya hiç gerek yok.
ne zaman adını duysam bir mitolojik yunan tanrısı olduğunu düşündüğüm sınav.
yahu bula bula bu ismi mi ? buldunuz ey yök+ ösym... sizi rte ye şikayet edicem
ales sınavı temel olarak, algılama, yorumlama ve işlem yapabilme yeteneğini sınadığını için, çoğunlukla bilgi içerikli sorulardan oluşmaz.
türkçe soruları çoğunlukla okuduğunu anlama ve yorumlama üzerine kuruludur. dilbilgisi soruları sınavda yer almaz. matematik soruları ise; denklem, problem ya da formülasyona dayanmayan, bulmaca tarzı sorulardır. yani, sorular sizin denklem kurabilme yeteneğinizi değil, kurulmuş bir denklemi algılayıp ona göre işem yapabilme yeteneğinizi ölçmeye yöneliktir.
ales sınavında en dikkat edilmesi gereken hususların başında zaman gelir. zira sınava girip başarısız olan adayların büyük çoğunluğu, zamanlarının yetmemesi sebebiyle başarısız olmuşlardır. burada dikkat edilmesi gereken konu, konsantre olmak, hızlı düşünmek ve çabuk işlem yapıp doğru kararı vermektir. bunu sağlamanın yolu ise, sınav öncesi geçmiş yılların sınav sorularını incelemekten geçer.
ales'e defalarca girmiş biri olarak söylüyorum; ales herkesin yapabileceği türde sorular içerir. mesele onları, verilen kısıtlı süre içerisinde yapabilmektir.
mayıs 2009, kasım 2009 ve mayıs 2010 olmak üzere 3 kere katıldığım sınavdır.
mayıs 2009'da herkes gibi kendimi denemek için girdim. çalışmadan. 68 almıştım.
kasım 2009'da ise hakkını vere vere çalıştım. elime geçen sonuç ise 77.
gel gelelim öylesine takılmak için girdim ve aldığım puan 85.
bu kadar istikrarlı bi şekilde puanımın yükselmesini sağlayan şey mantık soruları. çalışarak olacak bişey değil. oturup burada böyle, şurada şöyle yapınca olmuyor. ezber mantığından kurtulduğunda yapılamayacak bişey değil. bol bol pratik.
giren arkadaşlara başarılar.
daha okulu bitirmediğim halde hiç hazırlanmadan etmeden kendimi denemek, şööyle bir ortama bakıp çıkmak amacıyla gireceğim sınavdır. matematiğin m'sinden anlamazken arkadaşların verdiği gazla bi bakayım dedim, umarım patlamaz.
ya da patlayacağı kesin de en azından az patlar.
bu sınavın kötü geçmesi halinde hayatınızın hangi yönde ileleyeceği konusunda kelimeyi tersten okumak sanırım bir ip ucu verebilir size. (bkz: sela okununca içi cız etmek)
başvuruları 18-28 ekim arasında olacak olan sınav. bir de netten başvuracak arkadaşlar için küçük bir uyarı: bankaya para yatırdıktan sonra en kısa süre zafında internetten de başvurmayı unutmayınız. başarılar.
sınavları ayrı bir ilginçtir. lisansüstü eğitim almak isteyenlere yapılan bu sınavda bir örnek verilir. sonrasında bu örnek ile ilgili sorular sorulur. çözümlü örnek kitapları gibisidir. işte efendim en kısa yol şurası, en uzun yol şurdan geçerse bakkal nerededir gibi saçma salak kroki soruları var ya. aç bak inanmıyorsan.
2010 bahar doneminde yapilanin g.te girdigi sinavmis efendim kendisi.. kaynak? g.tum degil.. baskasinin g.tu.. girmedim zira ben bu sinava giren cikan hissetmedim yani.. baskasinin g.tunun yalancisiyim.. lan o degilde 2 cumle entryde 4 defa g.t diyebilmekte enteresan bir basari hikayesi oldu benim acimdan.. tabi g.tumun bu basaridaki katkisini da es gecmemek lazim.. beynimden cok emek sarfediyo sonucta.. canim g.tum benim... 7 olmuş.