borç vereni çok zor duruma sokan insandır. borç miktarının küçüğü büyüğü yoktur, borç borçtur. bu dünyada her şey parayla. öğrenci adam bir liranın bile hesabını yapar. küçük miktarsa üzülmeyin gibi bir teselli bana saçma geliyor. zararın neresinden dönülürse kardır tabi ama damlaya damlaya göl olur. bir de bu duruma "insan dostuna verdiği parayı ister mi?" şeklinde yaklaşanlar var ki öyleleri dolandırılsın, gasp edilsin falan istiyorum. ha teselli etmek için söyleniyorsa o başka ama yine saçma. ben dostuma verdiğim ödünç parayı geri istiyorsam, dostum (!) beni buna mecbur bırakıyorsa o kişi benim dostum değildir zaten artık. arkadaştır, dosttur deyip istediği zaman verdiğim küçük miktarlar geri gelmeyince iyice anladım ki borç verme işi bana göre değil. 1 liram bile başkasında haksız yere kalsa rahatsız olan bir insanım ben. 3'ün 5'in hesabı yapılır mı, arkadaş arasında lafı mı olur falan demeyin, oluyor. borç olarak aldığı 1 lirayı ödemeyen adama 500 lira borç versek gidecek demek ki. bir de genelde unutur bu tipler senden aldığı parayı, küçük diye. unutur ya da verdiğini, zaten ödediğini zanneder. insanı yalancı bile çıkarır böyleleri. yahu insan borcunu ödeyip ödemediğini bilmez mi? nasıl unutur? hatırlatırsın, neyse verir falan. sonra kendi parası olduğunda cömert ayaklarına yatarlar. "sende yoksa ben vereyim?" "ben ödeyeyim, önemli değil." falan... kendince ima mı ediyor artık, 'bak sen benden borcunu istedin ama ben sana o gözle bakmıyorum, senin gibi cimri değilim' mi demeye çalışır, anlaşılmaz. umursanmaz da. geçen mesela aynı kişi kalktı "senin paran benim param mı var kanka?" dedi. "var tabi" dedim. "sen başkasın ben başkayım. kimseyi ailesi kolay okutmuyor. insan hesabını bilmek zorunda." dedim, "haklısın" dedi ve konuyu kapattık kimse kırılmadan. aslında mesele 5 lira veya 5000 lira borç vermek değil, mesele verdiğin borcun ödenmemesi. giden para 500 olacağına 250 olsun, boşver gibi tesellileri kimse kötü niyetle söylemez, anlarım ama borcu ödememek ayıptır, günahtır.
sonuç olarak, bu insanlar benim arkadaşlık ilişkilerime parayı pulu karıştırmamam gerektiğini bana çok iyi öğretti. 1 lira da olsa borcunu ödemediği zaman soğuyorum ben arkadaş. bu insanın borcuna sadık kalmasıyla alakalı bişey, bu önemli bişey.
işin ibneliğine kaçmışsa söke söke verdiğimiz parayı geri almamız gerekir; ancak adamın durumu yok veremiyorsa: 'napalım kısmet bir gün verir elbet' deyip beklemekten başka çaremiz yoktur.
Efendim şimdi adamın x kişisi, y kişinden borç almış ve ödeyemiyordur, fakat ödemek konusunda isteklidir, iyi niyetlidir. Geceleri borç yüzünden gözüne uyku girmez, sağa sola döner, düşünür, düşünür....Ve en sonunda gecenin bi vakti borç aldığı kişiyi arar;
dııt dııt
Y: alo ( kim lan bu saate )
X: benim sana 10.000 lira borcum vardı ya, ben onu ödemicem. Ben düşünceğime şimdi sen düşün ( Çattt)
Y: hay mnskym
bu konuşmadan sonra X kişisi fosur fosur uyur, Y kişisi ise uykusuz gecelere devam etmektedir.
Ayrıca birde aldığı borcu 100 yıl sonra yine aynı para olarak ödeyenler vardır ki onlar ayrı.
Parasını geri alamayan kişinin, enayi yerine konulup, parasını alamamasından dolayı üzülmemesi, tam tersi x miktar ile o kişiden kurtulduğu için sevinmesi gerekir.
iyi niyetli düşünüldüğünde, ödeyemeyen insandır.
öyle iyi niyetlisinizdir ki, ödeyemediği için verilen paranın borç olmaktan çıkıp hibe edilmesi ise an meselesidir.
bir daha borç aldığı kişiden borç alamayacak olan insan.
eğer gerçekten durumu yoksa ve iyi niyetliyse, borcu affedersin veya ödemesi için zaman verirsin. ama sana borcu olmasına rağmen bunu alaya alıp, umursamıyorsa karakter fakiridir o adam.