karbonil grubuna en az bir hidrojenin bağlanmasıyla oluşan kimyasal bileşiklerin genel adıdır. kendilerine has kokuları vardır. (badem kokusu, vanilya kokusu vb. gibi kokulara bürünebilirler.) doğada bol miktarda bulunurlar.
not: bilmeyenler için karbonil grubu: c=o şeklinde karbon ve oksijen atomlarının ikili bağ ile bağlanmış halidir.
IUPAC Sisteminde, alifatik aldehitler, ilgili alkanın sonuna al eki getirilerek adlandırılırlar. Örneğin: HCHO ilgili alkanı metan olduğu için metanal olarak adlandırılır. CH3CH2CH2CHO ilgili alkanı da bütan olduğu için bütanal olarak adlandırılır.
Karbonil grubu (-CHO) bir halka sistemine bağlı olan aldehitler karbaldehit son eki ilave edilerek adlandırılır.
Benzenkarbaldehit
Aldehit grubunun karbon atomlarının zincirinin ucunda olması gerekir. Bu nedenle yerini ayrıca belirtmeye gerek yoktur. Başka sübstitüentler varsa, karbonil grubuna 1 rakamı verilir.
Birçok aldehitin ayrıca yaygın adları da vardır ve bunlardan bazıları IUPAC tarafından kabul edilebilir adlar olarak belirlenmiştir. Örneğin : Metanal Formaldehit, Etanal Asetaldehit, Benzenkarbaldehit Benzaldehit olarak sıkça kullanılırlar.
Karbon, oksijen, hidrojen grubunu taşıyan organik bileşikler. Genel olarak primer alkollerin oksitlenmesinden elde edilirler. Aldehidlerin çoğu uçucu, renksiz sıvılardır. Molekülleri büyüdükçe kokuları güzelleşir.