bu gezegene gelmiş geçmiş ve muhtemelen uzunca bir gelecekte bir daha gelmesi mümkün olmayan bir zekaya sahip meşhur bilim adamıdır. zamanında tüm insanlar kendisinden önce gelmiş bilim adamlarının teorilerini yüzde yüz doğru kabul ederken bu emmi daha 1900 lerin başlarında kalkıp "hayır bunlar doğru değil" diyerek kendi teorilerini insanlığa sürmüş. her dahi gibi ilk başlarda deli olarak görülmüş ancak sonradan teknoloji ufak ufak ilerledikçe ve söylediklerinin doğruluğu ispatlandıkça teorilerinin mutlak doğru olduğu görülmüştür.
en basitinden "genel görelelik" teorisi, uzay ve zaman ilişkisi. o 1915 li yıllarda bunları söyleyene kadar evrende ışık hızının tek sabit yani değişmeyen şey olduğu bilinmiyordu. ışık hızının asla aşılamayacağını söyleyende kendisi idi. evrenin koca bir boşluk değilde kütlesi olan bir şey olduğunu ve her gezegenin, her yıldızın bu kütleye ağırlığı kadar bir baskı uygulayarak bükülmeye neden olduğunu söyleyende bu emmi idi. evrenin sürekli genişlediğini söyleyen gene kendisi idi. insanlık tüm gezegenlerin güneş in etrafında aynı hızda ve aynı yörüngede döndüğünü düşünürken bu dayı 1920 lerin sonlarında kalkmış merkür ün diğer gezegenlerden farklı bir yörüngede ve hızda döndüğünü söylemiş ve gene haklı çıkmış..
velhasılı hayatta okumayı, izlemeyi en çok sevdiğim 2 konudan birisi olan uzay + fizik konularında kendisinin emsali yok bu dünyada. bu adam misal aynı zeka kapasitesi ile şu anda mesela 30 lu 40 lı yaşlarını yaşıyor olsa idi muhtemelen bugün dahi ve girişimci olarak görülen pek çok insan sıradan insanlar olarak anılırdı. ve muhtemelen marsa gitme hayallerimiz "100 sene içerisinde" değilde belki "10 sene içerisinde" gerçek olurdu. hatta belki gitmiştik bile. son 1 haftadır tekrardan başa sarıp einstein ile alakalı orta süreli videoları izlerken başlığının canlanmış olması da ayrı bir keyif verdi sabah sabah.
1939'da dönemin ABD başkanı Roosevelt'e mektup yazarak atom bombası üretiminde ısrarcı olunması gerektiğini belirtmiş, Üretilen iki atom bombası 220 bin kişiyi öldürünce şu yorumu yapmıştır: Bilseydim, bilim adamı değil çilingir olurdum.
Bir insan için olguları öğrenmek o kadar önemli değildir. Bunun için bir yüksek okula gerçekten ihtiyacı yoktur. Bunları kitaplardan öğrenebilir. Bir yüksek bilimler okulundaki eğitimin değeri birçok gerçeği öğrenmek değil, kitaplardan öğrenilemiyecek bir şeyi düşünmek için aklı eğitmektir.
Einstein ~ Thomas edison'ın yüksek eğitim gereksizdir fikri üzerine, 1921.
Profesyonel satranç oyuncusu kesinlikle değildi albert einstein. Hiç bir profesyonel satranç oyuncusunun tarihte kayıtlı tek bir oyunu mevcut değildir. Kaldı ki oynadığı oyuncuda tıpkı kendisi gibi amatör olarak satrança gönül vermiş bir satranç severdi.
Profesyonel bir satranccıydı ayrıca dönemin dünya şampiyonu laskerin en yakın dostuydu. Lasker hem matematikçiydi hemde dünya şampiyonu bir satranççı. Bir keresinde lasker einstein satranca ağırlık versene der ve einstein ben fizikçi olayım sen satranççı der. Sonrasında satrancı bırakmaz ama dünya şampiyonu olmak içinde çabalamaz.
Son not laskerin ürettiği bazı formuller hala günümüz matematiğinde kullanılır doğrular ve ışınlar hakkında.
"Korkarım ki bir gün teknoloji , insan iletişiminin ve yakınlaşmasının önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çıkacaktır."
Sözünü söylemiş olan kişi.
Tiktok bunu kanıtlar nitelikte.