tepeköydeki küçük bakkalın kapısınında "gaynamış yumurta bulunur" yazmaktadır. okul çıkışı kendi gibi küçük olan bahçesinde ekmekarası kaşar yenirken, topuğunuzdan arı tarafından vurulduğunuz yerdir. minibüs ücretini inerken ödersiniz.semt pazarıdaki alaplılı kadın peynirciden "bi tobalak peynir" ister.şirindir.
bir ayağı adeta ereğli'de olan zonguldak ilçesidir. sürekli ereğli-alaplı arası otobüs minibüs çalıştığı için ve mesafe az olduğu için alaplı halkı genelde ereğli'de vakit geçirir.
eskiden nahiye iken, zonguldak ın; amip gibi bölüne bölüne içinden iki il daha çıkarması sonucu ilçe olmuş, ama pek de iyi olmuş, şirin mi şirin bir ilçesi.
zonguldak'ın en ufak ileçelerinden biri. zonguldak'a 55 km, ereğli'ye 15 km mesafede bulunur. açıkçası hayatın sıkıntıdan durduğu bir ilçedir. şehirlerarası yoldan gelip geçerken mecburen ilçenin içinden geçersiniz(geçen sene yapılan köprü ile artık geçilmeyebiliniyor). ilçe boş gezenin boş kalfası ile dolu olmakla beraber bu boş kalfalar fazlaca boş konuşur, insanı fitil eder. eskiden ereğli'nin beldesi iken şu an ilçe olsa bile hala belde gibi bir ayağı ereğli'dedir. ereğli olmasa alaplı'da hayatın akması mümkün değildir.
akçakoca-ereğli arasında bulunan, halkı muhafazakar olan ve en pahalı döneri yediğim ilçe. kanımca pahalılıkta üst sıralara oynayan zonguldak'ın en pahalı ilçesidir.
insanını bilmem de bu başkanı insan değil muhtemelen.*
--spoiler--
...ilçede daha önce belediye başkanlığı da yapan ak parti i̇lçe başkanı faruk çaturoğlu da tanıklık etti...
... ancak bunun kızlar bayramı olarak adlandırılmasının yanlış olduğunu söyledi. çaturoğlu, şöyle konuştu: "kızlar bayramı, bir kısım insanların yakıştırdığı bir isim. biz bunu birlik, beraberlik, dayanışma ve kaynaşmanın günü olarak kutluyoruz. her bayramın finalini son gün burada yapıyoruz. bunun adı kızlar bayramı değil. bizim geleneklerimizde, göreneklerimizde yok. kızlar bayramı bir yakıştırma. öyle olmasını isteyenler var. öyle olunca milletin ilgisini çekiyor...
--spoiler--
Zonguldak iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kent. ilçenin nüfusu 41.267, ilçe merkezi olan Alaplı kentinin nüfusu 12.105 (1990). Zonguldakı Ereğli üzerinden istanbula bağlayan yol üzerinde Karadeniz kıyısında kurulmuş olan Alaplı kenti 1987 yılında ilçe merkezi oldu. O tarihe kadar aynı ilin Ereğli ilçesine bağlı bir bucak merkezi idi.
güzel tarafı ereğli'ye yakın olması ve belediye otobüslerinin ulaşımı kolaylaştırıyor olmasıdır.
sanki ölü toprağı serpilmiş üzerine ilçenin.
kendi yağımda kavrulayım derken, sıkışmış kalmış, akçakoca ve ereğli arasında.
mini tespit: gelişmişlik konusunda, akçakoca ereğli'den 10 yıl geri, alaplı da akçakoca'dan 10 yıl geri diyebilirim.