iran yöresinde Hasan Sabahın ; Fedailerini yetiştirdiği, onlara kendi haşhaşi felsefesini; sahte cennet vaadi ile kaktırdığı ve bizlerin bir suikastçi nasıl yetişir? sorusuna cevap olan olayların gerçekleştiği, kartal yuvası tabirli Alamut Kalesinin bulunduğu coğrafi bölgedir .
Wladamir Bartol'un yazmış olduğu eser , konusu da tahmin edildiği üzere Hasan ibni Sabbah ve fedailerini kapsamaktadır. Eğer tarihi romanlarla aranız iyi ise mutlaka okunmasını tavsiye ederim , şayet dili oldukça akıcıdır.
ellerinin arasındaydı alamut.
oysa ellerinin arasında ellerim olmalıydı.
oturuyordu uzatmış ayaklarını.
ve kitap okuyordu.
sadece okuyordu.
bense ölüyordum.
itikadi yönde değil ama stratejik taktikler yönüyle örnek alınması gereken muhteşem bir kitaptır. tüm samimiyetimle belirtmeliyim ki iyi veya kötülüğünden ziyade müthiş derecede fikirlerime tesir eden ve hayatımda bazı değişik kararlar almama yol açan kitaptır da aynı zamanda. el hamdülillah imani yönde bir sapkınlığım olmadı ancak dediğim gibi bir kitabın fiili olarak etkisinde hiç bu kadar kalmamıştım. okuyun .
okuduğum en akıcı kitaplardan birisidir alamut. her insanın bir kez de olsa okuması gerekir. ilginiz yoksa bile bartol o kadar güzel yazmıştır ki bir kaç günde son sayfaya geliverirsiniz. böylesi bir eserin bir sloven tarafından kaleme alınmış olması da ayrıca müthiş bir olaydır.
kitap hasan sabbahı ön planda tuttarak nizamül mülk ve ömer hayyam ile ilgili
çok ilgi çekici bir hikaye anlatıyor. hasan sabbah çok zeki birisi ve iranın türk hakimiyeti altında kalmasını kendi gururuna yediremiyor ama selçuklularla mücadele için bir ordusu yok veya ordu kuramaz. oda kendisi için herşeyi yapabilecek ölüme severek gidebilecek bir fedailer ordusu kurar. fedaileri ölüme
severek gitmesini sağlayacak şey ise onlara dünyadayken cenneti sunmaktır.
kısaca konusu bu.
hasan sabbah'ın insanlar ve devletler hakkındaki çözümlemeleri, psikolojik çözümler harika. beni çok etkiledi nedense fikirleri. bununla beraber çokda güzel bir olay örgüsü ve akıcılığı var.
hasan sabbah'ın şeytani zekası hayran bırakıcı. yalnız kitapta dinlerle ilgili hakaret olmasa da çok sert yorumlar var. bu arada hasan sabbah efsanelere göre bilinen ilk terör örgütünü kuran adamdır. haşhaşiler diye geçiyor
ingilizcede ki suikastçi manasına assasin kelimesi haşhaşin kelimesinin zaman içinde değişmesinden meydana gelmiş
bitirmek üzere olduğum kitap.ama allahını seven kitaptan sonra koca iran tarihi hakkında ahkam kesmesin.başka kaynaklara da yönelsin.sonuçta bir roman.