sevdiğim makarna türüdür. aslında eskiden al dente denildiğini bilmiyordum ancak eskiden beri makarnaları diri severdim. anneme de öyle yaptırırdım. çoğu kişi makarnayı lapa yapana kadar pişirir. makarna dediğin diri olacak ve dişinizde hissedeceksiniz. ne yazık ki bizim milletimiz makarna dağılıncaya kadar pişiriyor. makarna mı yiyorum hamur yiyorum belli değil. lütfen şu makarnaları yarım saat pişirmeyin.
Az pişmiş makarna anlamına gelen italyanca kökenli kelime.
Bizzat diri bırakılmış makarna; vücut tarafından eritilebilmesi için enerji yakılması gerektiğinden daha az kaloriye denk gelir ve sağlık açısından daha iyidir.
Fakat domates soslu makarna az diri tercih edilebilirken yoğurt soslu makarnanın sosunu çekebilmesi için iyi pişmesi gerekir.
Al dente, makarna ve sebzelerin çok pişirilmeden dişe gelecek kıvamda yapılması anlamına geliyor. Tane tane dişe gelen anlamında olan al dente sebze ve makarna için kullanılıyor. Makarna paketlerinin üzerinde de bu ifadeyle karşılaşılabilir.
dent : latincede diş demektir, ingilizce ve italyancada da aynı kökenden gelen kelimeler kullanılır. dentist, dental, trident gibi. italyanca al dente "dişe" demektir yani dişe gelir anlamında bir terim.