köse olmasına rağmen fetih 1453'te göbeğine kadar sakallı birisi olarak gösterilmiştir. türk insanının sinemada sıçış konusunda nerelere kadar çıkabileceğini göstermiştir.
FATiH devri mutasavvıf ve âlimlerindendir. 1390 yılında Şamda doğdu. Küçük yaşta babası Şeyh Hamsa ile birlikle Anadoluya geçerek Göynüke yerleşti. Burada medrese tahsili gördü, müderris oldu. Özellikle hekimlik alanında derin bir vukuf sahibi idi. Daha sonra tasavvuf yoluna girerek Hacı Bayram Velıye intisap etti. Sonra Edirneye geçti, orada Fatihin büyük saygısını kazandı. 145U yılında Göynükte vefat etti Orada yatar.
XV. yüzyılda yaşamış en büyük Türk sofistinin adı. Şamda doğmuştur. Doğum tarihi belli değildir. Genç yaşında babası ile beraber Anadoluya geldi. Öğrenimini bitirdikten sonra Osmancıkta Müderrislik (buna bak) yap¬tı. Öğretmenlik, onu sarmadı, bu yüzden müderrisliği bıraktı. Zamanın en büyük şeyhi olan ve Ankarada oturan Hacı Bayramm yanma geldi, dervişi oldu.
Uzun yıllar şeyhine hizmet et¬tikten sonra Bayramiye tarikatını yaymak üzere Ankaradan ayrıldı. Bir süre Beypazarı ve iskilip yörelerinde dolaştı. Daha sonra izmitin Göynük kasabasına yerleşti. Burada bir tekke (buna bak) yaptırarak Bayramiye tarikatı taraftarlarını çoğaltmaya çalıştı.
yüksek bir tepe üzerine de etrafı surlarla çevrili kral veya tiran için saray, şehri koruyan Bu sırada Fatih Sultan Mehmet istanbulu kuşatmaya karar vermişti. Adını duyduğu bu büyük şeyhi de savaşa davet etti. Akşemsettin bir kısım dervişleriyle istanbul surları önüne geldi. Genel saldırılarda askerlerin moralini yükseltmek için birçok çarelere baş vurduğu görüldüğü gibi, kuşatmanın kaldırılma ması konusunda Fatihi desteklemek suretiyle de istanbulun fethine büyük ölçüde yardımı dokunmuştur.
istanbulun fethinden sonra Göynüke döndü ve burada öldü (1459). Tıbba dair Maddetuı Hayat adlı Türkçe bir eseri olduğu gibi, tasavvufla ilgili yazılmış Arapça kitapları ve broşurleri vardır .
''peygamber övgüsüne mazhar olmuş bir fatih nasıl yetişir?'' diye sorarsanız, arkasında akşemseddin hazretleri gibi bir allah dostu, molla hüsrev gibi bir yüksek alim, molla gürânî gibi bir üstad varken nasıl ortaya fatih sultan mehmet gibi bir insan yetişmesin diye cevap veririm ben de size... akşemseddin ki, istanbul'un manevî fatihidir. istanbul'u maddeten fetheden fatih ve aslanları, manen fetheden de akşemseddinlerin, molla hüsrevlerin fethe dair sarsılmaz inançlarıdır.
Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmet'in hocası, mutasavvıf, alim, tabip ve şairdir. Asıl adı Mehmet Şemseddin'dir. Antonie van Leeuwenhoek'in yaklaşık iki asır sonra deneyle keşfettiği mikrobu, Maddetü'l-Hayat adlı eserinde yıllar öncesinde dile getirdi. istanbul'un fethinin manevi mimarlarındandır.
Yavuz sultan selim'in akıl hocasıdır. Lise zamanımda orotoryosunda oynadığım karakterdir.
Ancak orotoryo din ve devlet adamları hakkında yapılırken, Istanbul'un fethinin orotoryosunu yapmamız başlı başına yanlıştı.
1389'de doğmuş, 1459'da ölmüştür. 15. yüzyılın en büyük bilim adamlarından ve sufilerinden biridir. aynı zamanda fatih sultan mehmet'in hocasıdır. istanbul'un fethi sürecinde 2. mehmet'in akıl hocası ve en önemli destekçilerinden biri olmuştur. medresede aldığı dini eğitimin yanında iyi bir tıp eğitimi de görmüştür. tıp bilimi ile ilgili maddet-ül hayat, hall-i müşkilat, risalet-ün nurriye adlı kitapları en bilinen eserleridir.