makina mühendisliğinde tek dönem okutulur. öğrenilenler hidrolik dersine zemin hazırlar. eşek gibi kitabı vardır bu dersin yanlış hatırlamıyorsam literatür yayıncılıktan çıkma. önce barametre gibi kolay konulardan giriş yapılmıştı sonra dananınkuyruğukoptu ve navier stokes ile bernoulli denklemleri görüldü. diferansiyel denklemler hakim bir bünye için kolay sorulardır. ayrıca kitap yalanıp yutulmuşsa korkmayınız o kitaptan daha zor sorular sorulamaz. sistemli çalışmayla aa içten bile değil. *
yarın finali olmasıyla beni cinnet geçirmenin eşiğine geçirmiş ders. eminim hoca faktörü çok önemli bu derste. anlayabildiğim kadar olan yerleri gayet zevkli fakat zamanında boğaziçi üniversitesi'nde aynı dersi vermiş şu anda da yeditepe üniversitesi'nde tam zamanlı öğretim görevlisi ayrıca dekan olan prof. dr. fahir borak ' tan *alınınca anlaşılası varsa bile anlaşılmayan bir derstir. gerçekten hayatınızı ve transkriptinizi karartacak türdendir. *
üniversiteyi sözel bir bölümde bitiren biri olarak ne akışkandan ne mekanikten anlamama rağmen uzun bir ilişkim olan kişinin mühendislikte okuması nedeniyle nefret ettiğim ders olmuştur.
-canım dersten sonra oturalım bi yerlerde
-olmaz finalim var önümüdeki hafta
-canımcım bi çay içer kalkarız daha bi hafta varmış benimde finaller önümüzdeki hafta nolcik
-delimisin akışkanlar mekaniği bu
-hay akışkanına bir mekaniğine iki koyayım iyi mi canım
Mekaniğin, durgun ve hareket halindeki sıvılar ve gazlar (akışkanlar) ile bunların çevreye olan etkilerini inceleyen dalıdır.
Özellikle Makina Mühendisliği bölümü öğrencilerinin kabusudur. Uludağ Üniversitesinde ise Prof. Dr. Habib Umur ile efsane haline gelmiş bir üçüncü sınıf dersidir.
hocanın performansına baglı olarak ögrenciye zor ya da kolay gelecek derstir. bekir zühtü uysalın sacma kitabındaki 8.5inci problemin anlasılmasıyla hiç sıkıntı cekilmeyecek derstir. ancak deneyini yaparken ölmek istenilebilecek konuları kapsar. kısacası teorik olarak kolay diyen olsa da pratikte kolay diyeni hiç görmediğim, pompaları anlamlı kılan eglenceli ders.
akışkan* taşınımı, akış kuvvetleri, boyut analizi ve benzer kısımları ile uygun sistem tasarımı sağlanmasında özellikle enerji ve tesisat kolları için çok detaylı olmasada güzel bir giriş sağlar.
çok zor sanılan, lakin zevkli ve öğretici, bu sebeple zor gelmeyecek derstir.
hiç zorlanmadan VERiLEBiLECEK BiR DERS.üstüne üstlük hidrolik de kolaydıR.yada bana o aralar bir şeyler olmuştu.zaten sonuçta altıüstü bir bernoulli denklemi değil midir mevzu?
-sıvılar basınçı aynen iletir. sıkışmazlar.
-akış halindeki bir sıvı, akış yolunda, borular vasıtasıyla yön değiştirirse, basınç ve hız kaybeder.
-sabit basınçlı bir sıvının etkidiği yüzey değiştirilerek, farklı kuvvetler elde edilir.
-sıvının hızı ve basınçı ters orantılıdır.
-bir boruda akmakta olan sıvının, gectiği kesit daraltılıp, sonra genişetilirse, daralan bölgede vakum etkisi oluşur. (bkz: venturi)
akışkanlar mekaniği bunlar ve bunlar gibi pekçok prensibin matematik olarak ifade edilmesidir.