akıllı tasarım

entry26 galeri1 video2
    1.
  1. özellikle amerika birleşik devletleri'nde büyük ilgi gören bir görüş. dünyadaki bütün canlı türlerinin insan zekasına benzer bir zeka tarafından tasarlandığı görüşünü savunur. bir sürü kurumları, dernekleri vardır ve yoğun bir şekilde akıllı tasarımın okullarda öğretilmesi için çaba gösterirler. pek çok eyalette görülen duruşmalarda mahkemeler akıllı tasarımın okullarda öğretilmesini gerekli bulmamıştır. gerekçe de akıllı tasarımın bilimsel bir teori olmamasıdır.

    akıllı tasarım görüşünü savunanlar kendi aralarında pek çok dala ayrılırlar. örneğin dünyanın aslında 5000 yıl önce 6 günde bütün türleri ile yaratıldığına inananları da vardır fakat sayıları çok fazla değildir. genel olarak akıllı tasarımcılar ikiye ayrılır. yaratılışçılar ve teistik evrimciler. yaratışçılar bütün canlıların ya da çoğu canlının ya da sadece insanın tanrı tarafından özel olarak tasarlandığını ve yaratıldığını savunurlar. teistik evrimciler ise evrim teorisini doğru kabul ederler fakat evrim prosesini tanrının yönlendirdiğini ve evrime müdahalelerde bulunduğunu savunurlar. bazı teistik evrimciler ise evrim prosesine tanrının hiç müdahale etmediğini ama en baştan bütün şartları insanın oluşacağı şekilde ayarladığı görüşünü savunurlar.

    türkiye'de de bu akıllı tasarımcıların en ünlüsü olarak harun yahya'yı gösterebiliriz. harun yahya bir yaratılışçıdır. benim kendi görüşüm ise ben tanrının müdahale etmeden baştan bütün şartları ayarladığı teistik evrimi oldukça mantıklı görüyorum.
    4 ...
  2. 2.
  3. teori değildir. ancak bir düşünce veya fikir olabilir.

    bilim yanlışlama üzerine kuruludur.bir bilgi farklı şartlarda tekrarlanınca aynı sonuçları vermelidir.
    bilim çözemediği olayları tanrıya atfetmez. bilinemeyen şeyi başka bir bilinemeyenle çözmeye çalışmaz.
    bir canlının veya canlının bir özelliğinin tasarlandığını söylemek kişisel bir fikir olabilir.
    bilimin metodolojisi bu anlamda materyalisttir. bu da bilimin ilerlemesi için gereklidir.
    fakat insanlar materyalist olmak zorunda değillerdir. mevcut verilerden canlılığın ve evrenin tasarlandığına inanabilirler.
    5 ...
  4. 3.
  5. bu konuda yapılan tartışmalar birbirinin dediklerini tamamen çürütmek üzerinden gidiyor. yani canlılığın tasarım ürünü olduğunu düşünen kişi canlının hiç evrim geçirmediğini düşünüyor. evrimi savunan kimse de eğer evrim geçiriyorsa tasarlanmamıştır diyor.-en azından benim gözlediğim-
    bu ikisi arasında bir orta yol bulup barıştıracak değilim. ama kişisel düşüncelerim şunlar.

    bilim yapısı gereği olayları doğal yollardan açıklar. açıklayamazsa bile çalışır. bugüne kadar açıklanamayan neler açıklandı. ama bu herşeyin açıklanacağını göstermez. çünkü bilimi doğal bir sınırı vardır. yapan insanoğludur. algılaması, zamanı, erişebildiği yerin bir sınırı vardır. onun dışında bu sınır olmasa bile herşeyin evren içinde bir açıklaması var mıdır? bunu bilemem. ama materyalismin ön kabulu budur. evrene ve içindeki herşeye evren içinde bir açıklama bulmak.
    bilim de böyledir. bir yaratıcı ya da tasarlayıcı öngörmez. ve bu kavram üzerinden olayları açıklamaz. bunu yapan dindir. bu açıdan bilim-din çatışması yapılır ya da bu çatışma oluşturulur.

    bilimin canlılığı açıklarken yüce rabbimiz böyle yaratmış demesi bilimsel metodolojiye terstir. bilimin ilerlemesi en doğrusunu allah bilir demekle mümkün değildir. ama bir insan böyle düşünüp, inanabilir.
    akıllı tasarım konusuna gelince ismi bile bilimin mantığına terstir. fakat bu at nin yanlış olduğunu göstermez.
    eğer dediği gibi canlılarda indirgenemez kompleks yapılar varsa ve bu yapılar daha basit yapıların rastlantısal olarak birleşmesi ile açıklanamıyorsa at ye hakvermek zorunda kalırız.

    at ye yapılan itirazlar;
    insanın çenesinin zayıflığı
    doğum kanalının sorunlu yapısı
    zayıf diz yapısı dile getirilir ve şöyle sonuca varılır;
    bunlar madem tasarlandı öyleyse tasarlayan akıllı tasarlamamış.
    bu itirazlara verilecek cavaplardan biri şudur:
    tasarımcı öyle düşünmüş (bu ayet gibi oldu. bilimsel bir dil değil)
    neye göre zayıf? iyi yönleri öne çıkarılır. örneğin dizdeki bağlar eklem kapsülü menisküslerin yükü dağıtan ve basıncı ayarlayan yapısı vs..

    diğer bir itiraz ise şu;

    bak şu verier doğal seleksiyonun önemini gösterir öyleyse evrim vardır.
    bak veriler mutasyonun önemini gösterir öyleyyse evrim vardır.
    bak şu olaylarveriler şu canlının evrim geçirdiğini gösterir.
    bak bakteriler ab ye bağışıklık kazandı öyleyse evrim vardır.
    verilecek cevaplardan biri;
    canlılar evrim geçirecek şakilde tasarlanmışıtır.
    veya
    canlılar yeni özellikler kazanabilirler. ama bu hepsini aynı kökene bağlamaızı gerektirmez. ayrıca bir canlı değişim yaşadı diye bu tüm teoriyi haklı çıkartmaz.
    tasarım sonucu ortaya çıkmış canlılar sonradan da bir takım özellikler kazanabilir ve değişim geçirebilir.

    ek: at nin belirttiği indirgenemez kompleks yapılardan başka bir entry de bahsedilecektir.
    3 ...
  6. 4.
  7. amerika birleşik devletlerinde belli bir kesim yobazın öne sürdüğü ve mahkeme kararıyla çürütülmüş saçmalık.

    (bkz: intelligent design)

    http://www.pbs.org/wgbh/n...ms/ht/wm/3416_01_220.html (ingilizce bilenler izlesin)
    3 ...
  8. 5.
  9. 6.


  10. ingilizce bilmiyorsanız, oturup öğrenin. vatanı daha güzel satarsınız. *
    0 ...
  11. 7.
  12. evrim teorisi'ne alternatif olması bakımından ibrahimîler tarafından sahip çıkılan; lâkin hiçbir bilimsel temele oturtulamadığından mütevellit havada kalan, inançlarla dayalı bir tür felsefe.

    mevzuyu bir de prof. dr. ali demirsoy'dan dinleyelim...

    bazı bireylerde kalıtsal bir nedenle ortaya çıkan sorunlar "anomali" ya da "hastalık" olarak adlandırılır. iyi bir tasarımda bu anomalilerin hiç olmaması ya da çok seyrek olması beklenir. hâlbuki bugün tıbben her insanda doğuştan en az 10 anomalinin olduğu söylenir. bu normal tasarlanmış bir arabanın beklenilmeyen bir arıza göstermesi gibi bir şeydir. kâğıt üzerinde böyle bir hata beklenmez; imalât sırasında ortaya çıkar. dolayısıyla buna üretim hatası denir ve suç tasarlayıcısına yüklenmez. akıllı tasarıma göre bir canlının tasarlanmasından ölümüne kadar geçen süreçler doğaüstü güç tarafından denetlenmektedir ve dolayısıyla hem tasarım aşamasında hem de üretim süreci içerisinde -biz fani varlıkların kusuru olmadan- ortaya çıkabilecek tüm aksaklıklardan doğaüstü güç sorumludur. ancak hem yetkili ve her şeye kadir ol hem de hata yap ikilemini çözemeyen dogmatikler, çıkarı "takdir-i ilahi", yani doğaüstü gücün isteği ya da takdiri olarak sunarak hem kendilerini hem de karşılarındakileri kandırmanın yolunu bulmuşlardır. elimizde olan ya da olmayan gelebilecek her olumsuzluğun faili ya da sorumlusu bulunmuştur: bir türlü hesap soramayacağımız, ulaşamayacağımız, ne eder ne yaparsa iyidir diye inandığımız doğaüstü güç; çoğumuza göre tanrı. böylece insanlık tarihi boyunca kusurumuz olsun ya da olmasın uğradığımız her zararı büyük bir tevekkül (kabul) ile benimseyeceğimiz bir felsefeye saplanmış olduk.

    ancak herkeste her zaman görülen, yani bir anomali olarak değil de, genel bir tasarım hatası olarak herkesin gözlediği yapı ve işleyişlere ne diyeceğiz; bu sefer "taktir-i ilahi" demeyle atlatamayız. çünkü takdir, birçok seçeneğin arasında birisine layık görülen bir şeyi ifade eder. yani başımıza bir bela gelmişse, yüce tanrı o iş için beni seçmiş demektir. dogmaya inanıyorsanız yapacağınız bir şey olamaz, kabul edeceksiniz. eğer inanmıyorsanız nedenini araştıracaksınız, gerekirse er ya da geç çaresini bulacaksınız. ancak, bir kusur sadece bir toplumun birisinde değil de herkeste bulunuyorsa, o takdiri ilahi olmaktan çıkmış, genel bir tasarım kusuru olmuştur. bu tasarım kusurları eğer her şeyi bilen ve her şeye kadir bir varlık tarafından yapılmışsa, o zaman bu varlığın, kulları olan bizler için iyi niyetinden kuşku duyabiliriz. çünkü hiç kimse durup dururken kitle halinde eziyet etmeyi amaçlamaz. bunun tanımı psikolojide ya da sosyolojide hoş olmayan çok ağır bir tanımdır...

    gelin görün ki, ortalığı akıllı tasarım velvelesine veren birçok insan (bunların arasında ne yazık ki bilim adamı; hatta bilimlerin bilimi diyebileceğimiz biyoloji alanında çalışanlar), aşağıda yüzlercesinin arasından verilmiş sadece birkaç genel kusurun neden doğaüstü güç tarafından reva görüldüğünü bir türlü açıklayamıyor. moleküler ya da hücre düzeyine indiğimizde hatalı tasarımla ilgili onlarca örnek verebiliriz. ancak bu örnekler çok akademik kalacağından, bu konuda yeterince bilgisi olmayanlar anlamakta zorlanabilir diye verilmemiştir. doğuştan yüksek tansiyon, şeker hastası, çeşit çeşit yetmezlikler, kas ve kemik bozuklukları ve benzer onlarcasını kişiye özgü olduğu genel bir durumu yansıtmadığı için genel bir tasarım hatası olarak gündeme getirmeyeceğiz. bu nedenle vereceğimiz tasarım hatalarına ilişkin örnekler özellikle hemen herkesin her zaman tanık olduğu çocuklardaki bazı kusurlardan -yani genel tasarım hatalarından- seçilmiştir. bunun nedeni, akıllı tasarımcıların, ortaya çıkmış kusuru -ergin kişinin suçlarına günahlarına- bağlamasından kurtulmak içindir.

    1- çocuk büyüten ve gecelerini uykusuz geçiren herkes şunun farkındadır. çocuklar doğduklarının ilk birkaç ayında bazen çok daha uzun süre gaz sorunu yaşayarak ailelerini ve kendilerini perişan ederler. bu gaz ya anadan geçer ya da çocuğun sindirim sistemindeki tasarım hatasından kaynaklanır.

    ancak bir evrimsel biyoloji uzmanına sorarsanız, ağaçtan ağaca atlarken anasının sırtına yapışarak, her sıçrayışta sürekli gazını çıkaran bir canlının böyle bir sorunu olmamıştır. bu nedenle primat yavruları gaz sancıları çekmez. ne zamanki doğal yaşamdan ve doğal evrim sürecinden ayrıldık, bu sorun karşımıza çıktı. ancak evrimsel yapısal değişim, sosyal evrime ayak uyduramadığı için, zamanında gerekli önlemler oluşamadı.

    2- çocukların iç kulak ile ağız arasındaki östaki borusu, normalden kısa olduğu için ağızdaki mikroplar sık sık orta kulağa geçer ve bir sürü soruna neden olur. primatlarda bu sorun var mı; büyük bir olasılıkla yok. ancak bir evrimsel biyoloji uzmanına sorarsanız, sosyal gelişmeleri öğrenebilmek için, kafası beklenilenden çok daha büyük olarak dünyaya gelmeye zorlanmış bir çocukta bu sorunun ortaya çıkması kaçınılmazdır. acaba doğaüstü güç insanın sosyal yaşama geçişini bilemiyor muydu? yoksa böyle bir ödüle karşı ceza mı uygulamaya kalkıştı?

    3- çocukların, özellikle kız çocuklarının idrar kesesini dışarıya bağlayan kanal erişkinlere göre kısa olması nedeniyle sık sık idrar yolları hastalıklarına tutulmaktadır. ne olurdu bu boruyu biraz daha uzun olarak yaparak yaratsaydı? ancak bir evrimsel biyoloji uzmanına sorarsanız, dört ayağının üstünde gezen bir canlı için bu kısalığın büyük bir sakıncası yoktu; ne zaman ki, yere inip de ilk olarak otura otura sonra iki ayağımız üzerinde gezmeye başladık; oturduğumuz yerdeki mikroplar çok daha kolay içlere kadar girebildiği için bu sorunlar ortaya çıktı. o zaman sormazlar mı, beni iki ayağım üzerine kaldırırken, bu boruyu niye bir iki santim uzatmadın?

    4- penisteki sünnet derisi çoğunluk herhangi bir soruna neden olmadan doğum olmasına karşın, bir kısmında idrar yapamayacak derecede kapalı olduğu için önemli sorunlara neden olmaktadır. bu derinin erişkin olmadan kesilmesi ise musevi ve islâm inancına göre tanrının isteğidir. bu derinin atılması sırasında, yine bu iki dinin de ortak olarak birleştiği inanca, yani çocukların suçsuz olarak doğduğu inancına karşın, milyonlarca çocuğun sünnet işlemi sırasında mikrop kapmasından dolayı ölmesini nasıl açıklayacaksınız? günahsızların ceza çekmesi hiçbir öğretide hoş karşılanamaz.

    ancak bir evrimsel biyoloji uzmanına sorarsanız, bu deri kapalı durarak idrar yollarının ve penis başının olası enfeksiyonları önlemek için meydana gelmiştir. doğal ortamda er ya da geç normal işlevini görmeye başlar; ancak bezlere sarılmış kapalı ortamda yetiştirilen bir bireyde bu aksaklığın giderilmesi zor olur.

    5- bugün hangi çocuk doktoruna giderseniz gidin, çocuğa bakmadan d vitamini de içeren bir ilaç yazıyor. bunu muhakkak almalısınız diyor. burada birisi yanılıyor, ya doktor ya da doğaüstü güç. çünkü akıllı tasarım olsaydı, ana sütü ile birlikte bu maddeler de verilmiş olacaktı.

    ancak bir evrimsel biyoloji uzmanına sorarsanız, insan, güneş ışığının çok yoğun olduğu doğu afrika'da evrimleştiğinden d vitamininin oluşması için ek bir kaynağa ihtiyaç duyulmamıştı. ne zaman ki kuzeye yayıldı, eksiklik ortaya çıktı. düzeltilebilir miydi? çok basit birkaç önlemle bu eksiklik giderilebilirdi. zaten canlıların hemen hepsi (bizden başka yer değiştiren iki memeli hariç) bulundukları yerde kaldıkları için gerekli d vitaminini sentezlemektedirler. bunu yer değiştiren insan yapamadığı için, gittiği yerde özellikle güneş ışınlarının eksikliğinden dolayı bozukluk ortaya çıkmaktadır. eğer akıllı tasarımcıların inandığı gibi insanoğlu orta kuşakta bulunan bir yerde dünyaya inmiş olsalardı, böyle bir eksikliği yaşamayacaklardı. demek ki bir enlemden öbür enleme geçince akıllı tasarım akılsız tasarım haline dönüşmüş. niye düzeltilmemiş? doğa aklıyla değil, seçenekleri rastlantıyla seçtiği için her zaman doğru yolu bulamaz; bu nedenle de bu güne kadar jeolojik dönemlerde bağrında barındırdığı yaklaşık 20 milyon (belki 100 milyon) canlı türünü bu akılsız tasarıma kurban etmiştir.

    6- hemen hemen hiçbir işleve sahip olmayan 20 yaş dişlerimiz çoğumuzun korkulu rüyası olmuş; birçoğumuza kötü günler yaşatmıştır. dogmatikler bunun için kem küm bir şeyler söyleseler de hiç kimse inandırıcı bir açıklamasını yapamamaktadır. inançlara göre insan aynen yaratılmışsa, evrimleşmemişse, 20 yaş dişleri de insanın başına bela olarak verilmiştir. ancak bir evrimsel biyoloji uzmanına sorarsanız, bu dişler otçul (daha çok ot yediğimiz) dönemde öğütme işinde kullanılıyordu; daha sonra omnivor (yani her şeyi yer hale geçince), özellikle de yiyeceklerimizi pişirerek daha yumuşak hale getirince gerek kalmadığı için doğal seçilim ile ortadan kaldırma sürecine sokulmuştur. evrim, sabırlı ve sürekli bir işleyişin adı olduğu için de, hemen ortadan kaldırılamamış, zamana bırakılmıştır.

    7- osteoporaz (kemik erimesi). bugün kırk yaşını geçmiş herkesin korkulu rüyasıdır ve geçici de olsa tedavisi için önemli harcamalar yapılmaktadır. her şeyi bilen doğaüstü güç, ömrümüzün ortalarında neden bizi oluşturan iskeletin içini boşaltsın ve kırıklarla uğraştırsın. bunların içine her besinimizde bolca bulabileceğimiz kalsiyumu yerleştirme güç mü olacaktı? yoksa bu da mı takdir-i ilahi hanesine yazılacak?

    ancak bir evrimsel biyoloji uzmanına sorarsanız, kemikler işlev gördüğü sürece ve doğada güç kullandığı sürece sağlıklı kalır; sürekli kitap okuyan ve dua eden birinin, kemikler (bu bağlamda kaslar) üzerindeki tonus (basınç etkisi) azalacağı için içini boşaltması kaçınılmazdır. evrim, gerçekler üzerinden işlev yapar, acımasızdır, tarafsızdır; duygular ve sevgiler üzerinden değil...

    8- elli yaşını geçmiş her erkeğin aklı prostatındadır. çoğunluk doğru dürüst işeyemez, olur olmaz yerde işemeye kalkışır; bu nedenle kana kana bir şey hatta su bile içemez. tuvaletin başında dakikalarca bekler. daha sonra eşeysel işlevleri aksadığı için karısından azar işitir; aşağılanır; semavi dinlerin üstün varlık olarak tanımladığı o erkek süklüm püklüm bir kediye (kedi bile denmez olsa olsa pisik demek gerekir) dönüşür ve daha da vahimi er ya da geç kanserleşmeye başlar. doksan yaşına gelmiş bir insanın %90 prostat kanseri olma olasılığı vardır. dogmatikler akıllarını kutsal kitaptaki bilgilerle bozdukları ve prostat da bu kitapların bulunduğu dönemde bilinmediği için birkaç yakın ayet ve hadisle belki geçiştirebilirler; ancak en iyisi bu konuya hiç değinmemektir...

    ancak bir evrimsel biyoloji uzmanına sorarsanız, o size der ki, prostat bezi, sahneye çıkarken ozmos, yani su geçişlerini düzenleme gibi bir görevi üstlenmek için ortaya çıkmıştı; ancak zamanla başka işlevleri de yüklenince, olması gerekenden fazla bir görevi daha üstlendi ve başarılı da olamadı. eğer bir varlığı korkularından arındırmak için tasarım yapmış olsaydınız, iki paralık bir sifinkter (kapak) ile bu sorunu çözerdiniz. ancak, evrim gelecek için plan kurmaz, o anda gereksinme duyulan şeyleri en iyi şekilde seçmeye kalkışır. bu nedenle de evrim her zaman mükemmeli bulamaz.

    9- menopoza girmiş her kadının rahim kanseri ve meme kanseri korkulu rüyasıdır. çocuk yapma yetisini yitirmiş ve başka bir görevi kalmamış bir organın vücuttan kaldırılması çok zor biyolojik işlem değildir. böyle bir korkuyu insanlara yaşatmanın ne anlamı var? ancak bir evrimsel biyoloji uzmanına sorarsanız, o size der ki, doğa bir canlının üreme gücünü yitirmiş bir bireyi barındırmak gibi bir lüksü olmadığı için uygun yöntemi geliştirme denemesine girişmemiştir.

    10- neredeyse her üç kişiden biri omurga rahatsızlığı çekmektedir. diğer canlılara bakıyorsunuz beli kayan canlı yok gibi. bu insana eziyet niye? akıllı tasarımcılar "tanrının verdiği organı korumak gerekir" diye bir yaklaşımla konuyu savsaklamaya kalkışırlar.

    ancak bir evrimsel biyoloji uzmanına sorarsanız, o size der ki, bir zamanlar dört ayak üzerine yürüyen atalarımız, ağırlığı tüm omurgaya dağıttığı ve onu da dört noktadan toprağa verdiği için böyle bir sorunla karşılaşmadı. ancak iki ayağı üzerine kalkınca, ağırlık merkezi 4-5. omurların arasına yoğunlaştı, burası da yeterince kasla desteklenemediği için ve evrim mekanizması deneme-yanılma yöntemi ile çalıştığı yani çok ağır işlediği için de bu kadar kısa süre içinde gerekli önlemi geliştiremedi. böylece öne uzattığımız iki elimizle tutacağımız bir kiloluk bir yük, kaldıraç misali 4-5. omurlara 20 kiloluk bir baskı oluşturdu.

    11- hemen hiçbir hayvanda görülmeyen fıtık ve özellikle kasık fıtığı niye insanlarda görülüyor diye düşünebilirsiniz. akıllı tasarımcılar ancak bir önceki yanıtı verebilirler. ancak bir evrimsel biyoloji uzmanına sorarsanız, o size der ki, bir zamanlar dört ayak üzerine gezdiğimiz için iç organlar özellikle testislerin vücut dışına çıktığı kanala (ingunial kanala) basınç yapmıyordu; ne zaman ki iki ayak üzerine kalktık, iç organlar basınç yapınca, özellikle belirli bir yaştan sonra bağırsaklar bu kanaldan dışarıya sarkmaya başlar. evrimsel gelişme bu aksaklığı niye düzeltmedi? ya bir çıkar yol bulamadı ya da geliştirmek için yeterince zaman bulamadı. akıllı bir tasarım olsaydı hem bu sorunu hem de yukarıdaki sorunu bir çırpıda çözecek çareyi yürürlüğe koyardı.

    12- eskiye ait insan fosillerine bakıyoruz; çürük diş hemen hemen yok (biraz da erken öldüklerinden dolayı); ancak ne zaman ki besinlerini öğütüp, pişirmeye ve özellikle de tahılla beslenmeye başlıyorlar, o zaman diş çürükleri ortaya çıkıyor. doğaüstü güç insanı vahşi bir hayvan gibi doğada dolaşsın diye mi tasarladı? uygarlığa geçeceği ve geçişte yaşanacak sorunlar tahmin edilemez miydi? akıllı tasarımcılara sormanıza gerek yok; çünkü onlar bulunan bunca insana ait fosili zaten insan neslinin atası olarak kabul etmiyorlar. insanın zembille gökten indiğine inanıyorlar.

    ancak bir evrimsel biyoloji uzmanına sorarsanız, "diş çürümeleri neden oluyor?" diye, o size der ki, tahılla beslenme, mayalanmaya bağlı olarak ağızda asidik tepkimelerin ve aşınmaların meydana gelmesini tetiklediği için olmuştur diyecektir. bu tasarım hatasını giderebilmek için de akşam-sabah macunlarla fırçalama yoluna gideriz.

    13- akşam sabah hamdolsun verdiğin nimetlere diye dua ediyoruz. bu kadar çeşitli yiyecek verdiği için. pekâlâ, yaklaşık 400.000 bitki olmasına karşın niye daha çok çeşitli meyve ve sebze sunmadığını bir türlü aklımıza getirmiyoruz. çünkü olandan başkasını düşünemiyoruz. düşünebilmeniz için evrim mantığına sahip olmanız gerekir; o da bizde yok.

    insan oluştuktan çok daha sonraki devirlere bakacak olursak, bugün nimet olarak tanımladığımız sebze ve meyvelerin ve keza hayvanların hiç birini göremeyiz. doğa, elmayı, armudu, kirazı, kayısıyı, portakalı, şeftaliyi, mısırı, domatesi, salatalığı, kabağı, nohudu, şeker pancarını, karnabaharı, lahanayı, kıvırcığı, marulu, çin marulunu, kırmızılâhanayı, montofon ineğini, holstein ineğini, legorn tavuğunu ve bugün kullandığımız daha onlarca ürünü bugünkü haliyle evrimleştirmemiştir. ama her devirde evrim mantığına sahip insanlar olduğu için "akıllı tasarım ürünü olarak belirtilen" verimsiz varlıkları insani tasarımla çok daha kullanılabilir ve verimli hale getirdiler. siz, domatesi, şeftaliyi, elmayı, portakalı ve yukarıda yazılan bitki ve meyveleri doğaya bırakın belirli bir süre sonra asıllarına döneceklerdir, yani evrimsel tasarıma. montofon ineğinin, holstein ineğinin ve legorn tavuğunun zaten doğada üreme şansı olmayacaktı. kıvırcığı, marulu, karnabaharı, lahanayı, çin marulunu, aysbergi, süs lahanalarını, brokoliyi, kırmızılâhanayı doğaya bırakın yıllar sonra yumruları sadece bir fındık bilemedin ceviz kadar kalmış bürüksel lahanasına döndüğünü göreceksiniz. insan olmasaydı mısır bitkisi ise hiçbir zaman olmayacaktı. doğa insanı düşünerek bunları evrimleştirmediği için, bizim amacımıza en uygun şekli vermedi. akıllı bir tasarımda eşrefi mahlûka neden en iyisinin sunulmadığını merak etmiş olmalısınız. ne de olsa insan olmanın en önemli özelliği merak etmektir. daha iyi bir tasarımın yapılma zevki insana mı bırakılmış dersiniz (böylece akıllı tasarımcılara zor zamanlarda kullanabilecekleri bir açıklama da vermiş oluyorum).

    bütün bu değerli yiyeceklerimiz doğada bugünkü haliyle bulunmuyor. doğal işletiminin hatalarla dolu olmasından dolayı, anormallikler, örneğin poliployidi dediğimiz kromozom çoğalmaları nedeniyle bugünkü sulu ve iri meyveler oluşuyor ya da doğaüstü gücün bizim için esirgediği kalıtsal kombinasyonları insanlar ıslah yoluyla kendisi yapıyor.

    14- doğada birbiri için zararlı çok sayıda canlı vardır. ancak bir canlıya zarar veren bir tür başka bir canlı için yararlı işler yapara; ya da tersi. örneğin çoğumuzun irkildiği yılan, doğanın dengesinin sağlanması için en önemle canlı gruplarından biridir. yılanlar olması kemiriciler doğadaki bütün dengeleri allak bullak eder. dolayısıyla kimin yararlı kimin yararsız olduğuna doğanın işletim sistemi karar verir.

    ancak bazı canlı türleri örneğin çiçek, veba, humma, sıtma ve benzer onlarcası, doğada başka hiçbir canlıya şu ya da bu şekilde yarar sağlamıyor. biyolojik döngülerinin varsa ara kademelerinde de sağlamıyorlar. bu canlılar sadece insanları hasta etmek için evrimleşmiştir (akıllı tasarımcılara göre yaratılmışlar). bir doğaüstü güç bu kadar canlı türü içinde en çok değer verdiği ve eşref-i mahlûkat olarak kitaplarında tanımladığı bu türe bu kadar eziyeti, korkuyu ve ıstırabı neden reva görmüştür dersiniz? insanlık tarihinden bu yana milyarlarca insan (bunların içinde günahsız olarak bildiğimiz çocuklar) ömrünün baharını bile görmeden bu canlılarca öldürüldüler. sizce böyle bir tasarım akıllı tasarım mıdır? sus sus öyle söyleme -tanrının işine karışılmaz- günahkâr olursun demeyle ne zamana kadar yorumlama yetinizi bastıracaksınız?

    "dünya tamamlanmamış bir tasarımdır"*

    bir anlamda dünya tamamlanmamış bir tasarım olduğu için evrim sürmektedir. eğer her şey mükemmel tasarlanmış olsaydı, evrimleşmeye gerek duyulmayacaktı. hâlbuki canlı daha iyi daha etkili daha uyumlu yapıyı kazanabilmek için 3.8 milyar yıldır daha yetkin olmayı aramaktadır, yani evrimleşme çabası içerisindedir. bir zamanlar denizanalarının daha sonra balıkları daha sonra kurbağagillerin daha sonra sürüngenlerin daha sonra kuş ve memelilerin ortaya çıkışı bu tasarımı daha başarılı hale getirmedir. tanrısal bir tasarımda ilk olarak basitini yapma, daha sonra kullana kullana daha etkilisini geliştirme gibi bir mantık olamaz. bir taraftan tanrının her şeye kadir olduğuna ve deneme yanılma yöntemiyle doğruyu bulma gibi bir savurganlığa gerek duymayacağına inanma, diğer taraftan da zaman içinde organizasyon bakımından gittikçe daha gelişmiş canlıların dünyada sırasıyla yer aldığını, organizasyon bakımından ilkel olanların zamanla ortadan kalkıp yerini daha gelişmiş organizmalar bıraktığını gözleyip de evrim fikrine inanmama, ancak akıllı tasarımcılara yakışır.

    hemşerim ve yakın dostum olan ressam prof. dr. zafer gençaydın, bir gün bana "biliyor musun ali, ortaçağda dogması ve ortaçağ mantığında yaşaması gereken birçok insan, herhalde yanlış bir planlamadan dolayı ne yazık ki zamanımızda doğmuştur; doğmakla da kalmamış bir kısmı üniversitelerde hoca olmuşlar", dedi. "ah, tanrı dünyayı yeniden yarataydı, yaratırken de beni yanında tutaydı", derdim:

    "ya benim adımı sil defterinden ya da benim dilediğimce yarat dünyayı."*

    daha önce değindiğimiz gibi, evrim gelecek için plan kurmaz, tasarım yapmaz; o anda elde bulunan nesneleri ya da özellikleri yine o anda gereksinme duyulan şekilde seçmeye kalkışır. bu nedenle de evrim her zaman mükemmeli bulamaz. işte bu nedenle dünyada bu güne kadar yaşamış canlıların %96'sı yeni değişimlere çözüm yolu bulamadığı ya da daha önce başarılı bir şekilde geliştirdiği özellikleri ile devam edemediği için yaşam sahnesinden silinmiş, yerlerini daha başarılı olanlara bırakmışlardır. burada dogmatikler ile evrimciler arasında düşünce bakımından çok derin bir fark vardır. dogmatikler, bu cümleden dinciler, akıllı tasarımcılar ve benzerleri görüşte olanlar başarılının (güçlünün) tanımını farklı anlarlar. bu nedenle de doğanın işletim sistemini bir türlü anlayamazlar. hatta bir televizyon tartışmasında, bir biyoloji profesörü (o günlerde biyologlar derneğinin de başkanıydı), bana dönerek "hoca hoca, ne diyorsun, bir bakteri bir filden daha güçlü mü ki daha başarılı diyorsun". dogmatiklerin güçten kastı, kas gücü ile sınırlıdır. esasında bu görüşleri sonlarını da hazırlamaktadır. çünkü gücü, sosyal yaşamda silah, anarşi, terörizm, para ve kaba kuvvet olarak bilirler. hâlbuki bir evrimci, kas ve kemik gücüne dayanmayan bilgi ve becerinin daha üstün olduğunu gözlemleri ile öğrenmiştir. bir virüsün bir fili yok edeceğini bilir. çünkü evrimsel seçilimde kaba güç değil (bu güç ancak aynı türün bireyleri arasında daha sağlıklıyı -erkek kavgaları gibi- seçme için kullanılan evrimsel bir yöntemdir), çevrenin koşullarını en iyi kullanan, kalıtsal materyalini gelecek kuşaklara en hızlı ve en çok aktaran (çoğalan) ve başka bir türü kullandığı ince yöntemlerle alt edenler ayakta kalır; yapamayanlar elenir.

    akılsız tasarımın en akıllıca yönü, akılsız olmasıdır. hiçbir zaman tasarlayarak bir şey oluşturmaz. tek amacı vardır: olabildiğince çok çeşit üretmek. bunun için israftan kaçmaz, daha doğrusu onu israf olarak görmez. bu nedenle bir balık özelliği birbirinden farklı bir milyon yumurta bırakır. bir tanesinin ortama uyum yapması başarıdır. o seçmeyi doğaya bırakır; bu nedenle doğal seçilim diyoruz. üç beş bireyin yaşayabileceği bir ortama milyonlarca yumurtanın bırakılmasının başka ne anlamı olabilirdi? bu nedenle kural olarak doğada yavrularını eksiksiz ya da kayıpsız büyüten hiçbir canlı yoktur diyebiliriz. o zaman bugünkü koşullarda neredeyse insanların doğurdukları çocukların hepsi yaşıyor diyebilirsiniz. tam bir akıllı tasarımcı mantığı. iyi de o çocukları yaşatmak için doğada hiç olmayan ilaçları ve aletleri kullanarak onları başarabiliyorsunuz. yani akıllı tasarımcıların mantığıyla tanrı tasarımına karşı gelerek, o tasarımın hatalarını ilaçlarla aletlerle düzelterek...

    tasarım hatasına yer yoktur. doğa mükemmel bir mühendis değildir; varsayılan bir doğaüstü güç gibi her şeyi bilen, planlayabilen ve geleceği gören bir işletim sistemi de değildir. var olanı kullanarak o günkü koşullara en iyi uyumu yapacakları seçen bir sistemdir. bu nedenle doğanın işletim sisteminde keşke şöyle olsaydı özlemini dile getiremeyiz. çünkü istek, ancak akıllı bir varlık tarafından yerine getirilir; akılsız olan bir yapı tarafından değil. doğanın aklı yoktur; onun aklı evrimin işleyiş tarzı ve yöntemidir. bu nedenle, ancak doğaüstü güçlere dua ederiz. geçmişte doğal güçlere de (güneşe, aya, yıldıza, fırtınaya, ateşe ve yüzlercesine) dua ettik; yararını görmediğimiz için hemen hemen büyük bir kısmımız bu yakarmayı bıraktık; bu sefer sekiz cihetten münezzeh (yani önde, arkada, sağda, solda, altta, üste, içte ve dışta bulunmayan) varlıklara yöneldik; dilerim bu sefer başarırız... sesimizi ve yakarışlarımızı duyan olur...

    doğadaki bazı mekanizmaları anlayabilmek için evrim kavramı ve bilgisi kaçınılmazdır (dogmatiklerin böyle bir bilgiye ihtiyaçları yoktur, olmayacaktır da). örneğin kendi kendinize sorabilirsiniz, niye bir balık bir milyon yumurta meydana getiriyor da ancak 3-5 tanesi erginliğe ulaşabiliyor. bir insan doğal ortamda 10 çocuk doğuruyor da ancak 1-2 tanesi erginliğe ulaşabiliyor. bu bir savurganlık, materyal, zaman ve imkân yitirilmesi değil midir? akıllı tasarım en az malzeme ile en çok üretim yapmanın adıdır. hâlbuki doğa bu bakımdan inanılmaz derecede savurgandır. işte bunun neden böyle olması gerektiğini ancak evrim bilimi bize veriyor. çünkü akıllı bir tasarımda, her şey önceden planlanır ve tasarlanır. eğer ay'a gidecekseniz ona göre bir uzay gemisi, nars'a gidecekseniz ona göre "bir" uzay gemisi tasarlarsınız. ne bir eksiği ne bir fazlası vardır ve bu yapılar akıllı tasarımlardır.

    doğa bizim bildiğimiz akla sahip olmadığı için, sorunun altından kalkabilmek için (böyle bir ifade de doğru değildir; çünkü bu da bir aklı ifade eder; esasında öyle olduğu için bize akıllı gibi görünüyor) çeşit yaratma peşine düşmüştür. bu nedenle bir canlı birbirinden özellikleri bakımından kademe kademe farklı olan çok sayıda döl üretme stratejisini geliştirmiştir. bir milyon tohumdan biri ya da bir milyon yumurtadan sadece biri, daha önce hiç karşılaşılamayan bir ortamda başarılı özellikleri kombine etmiş ise, o ayakta kalır diğerleri elenir. sadece insan için örnek verelim: her çiftleşme sırasında 300 milyon sperm üretilir, kural olarak sadece biri döllenme işlevini yapar. ancak bu spermlerin ve yumurtaların sayıca çokluğu aynı bir dişiden ve aynı bir erkekten özellikleri bakımından farklı 70 trilyon çocuğun meydana gelmesini sağlar. bu incirde de böyledir, narda da böyledir, balıkta da öyledir.

    bir önceki paragrafta verdiğimiz uzay gemisi örneğini buraya taşırsak, önceden amaçladığımız inilecek gök cismine göre gemi planlanmadığını, binlerce, milyonlarca gemi yapılıp uzaya gönderildiğini, bunlardan birinin ya da birkaçının bir rastlantı olarak bir gök cismine inmesi ve taşıdığı özellikleri açısından orada gelişebilecek durumda olması halinde, yeni bir uygarlığın, biyoloji açıdan yeni bir türün doğuşu gerçekleşir. böyle bir çeşitlilik zorunluluktur; çünkü gelecekte neyle karşılaşacağını bilmeyen bir sistem, çıkış yolunu olasılıkları ve çeşidi artırma ile bulabilirdi. işte doğanın bu savurganca görülen işletim sistemi, böyle bir nedenle korunmuştur. ne kadar akıllı bir sistem olursa olsun, gelecekte ne olacağını tam kestiremez ve bu da yok olmayla sonlanabilir. evrimcilerin düzensizlikler içindeki düzen dediği sistem; rastgele seçilim bu nedenle başarılı olmuştur. bu, düşünemeyen bir sistem için mükemmel bir stratejidir. akıllı tasarım olsaydı her ortama göre kalıtsal bir birleşim imal edilirdi. o zaman da niye bundan 600 milyon yıl önce balık, 500 milyon yıl önce sürüngen, 300 milyon yıl önce memeli, 50 milyon yıl önce insan dünyada bulunmuyordu diye sorarlar? çünkü doğa rastgele, deneme-yanılma ile ancak bu kadarını başarabildi. akıllı bir tasarım olmuş olsaydı, bu kadar zahmetli bir yolu aşmaya gerek olmayacaktı. aksini doğada kanıtlayan tek bir örnek yoktur.

    en çok sevilen ya da değerli şey özene bezene tasarlanır ve dikkatle imal edilir. insan tanrı gözünde en değerli varlık olmasına karşın en çok defekti (bozukluğu) olan tür gibi görünüyor. şimdilik insan soyunda adı konmuş 9.000 çeşit kalıtsal hastalığın olduğu bilinmektedir. bir fabrika düşünün ki, herkesi kapsayacak bir tasarım hatasından değil (onu daha sonra ele alacağız), sadece kişilere özgü tasarım ve imalat hatasından dolayı 9.000 çeşit bozukluğu olan ürün imal ediyorsunuz ve buna da akıllı tasarım diyorsunuz. ya akıllılığı bilmiyorsunuz ya da tasarım ne demektir onu bilmiyorsunuz. sıkıştığınızda takdir-i ilahi diyorsunuz.

    bunlara kullanıldığı zaman ortaya çıkan "yaşlanmaya bağlı hastalıklar" dâhil değildir. bu hastalıkların sayısı büyük bir olasılıkla yeni tanımlarla birlikte on binlerin üzerindedir.

    en ilginç olanı da hekimlerin büyük bir kısmının akıllı tasarıma sıcak bakmalarıdır. bu, kendi mesleklerini bile tanımıyorlar anlamına gelir. doktorluk, kalıtsal ya da sonradan ortaya çıkan bir eksikliğin giderildiği meslektir. çoğunluk da tasarım hatalarının düzeltilmeye çalışıldığı bir meslektir. akıllı bir tasarımı, oransal olarak bir anlamda çok daha zayıf akıllı sayılabilecek birileri düzeltiyor.

    ancak bütün bunları görebilmek belirli bir sezinlemeyi, bilgiyi ve en önemlisi sadece insana özgü olan yargılamayı gerektirir. insan doğası gereği ben merkezli (antroposentrik) olduğu için, her şeyi kendi çıkarı açısından değerlendirir. ben yaşıyorsam ve özellikle de iyi yaşıyorsam, bu çok iyi kurulmuş tanrısal bir düzenin sonucunda olmaktadır. ancak, henüz erginliğe ulaşmadan ölen kardeşlerim için böyle bir yargı geçerli değildir. benim çocuklarımın eli yüzü düzgün ise, bu tanrısal akıllı bir tasarımın sonucudur; ancak komşunun bütün aileyi ömür boyu sıkıntıya sokan sakat doğmuş çocuğu "tanrının benim halimden şükretmem için yapmış olduğu bir düzenlemedir". tanrısal tasarımda acaba bencillik ve narsistlik bir ön koşul mudur?

    pekâlâ, bu kadar insan neden doğanın mükemmel bir düzen içinde işlediğine inanıyor ve her şeyin mükemmel olduğuna inanıyor? ilk olarak insanı insan yapan empati yoksunluğundan. çünkü başkasının kusuru, eksikliği ve derdi onu ilgilendirmiyor. bu kadar kusuru görmemezlikten geliyor. ancak en önemlisi, normalin ve anormalin ne olduğunu tam bilmiyor, tanımlayamıyor. örneğin diyor ki bak ne güzel yiyecekler verilmiş yememiz için. şimdi ben soruyorum, ne verilseydi aynı şeyi söyleyecektiniz. başkasını bilmiyorsun ki. ne güzel renkleri görüyoruz diyorsunuz? başka renkleri tanımıyorsunuz ki bu yargıya sarılıyorsunuz. gördüğümüz renkler ışık bandının yüzde biri bile değil; akıllı bir tasarım olsaydı biz çok daha zengin renkleri görecektik. ancak bir evrimci bizim sadece 3 rengi neden görebildiğimizi biliyor; bu nedenle daha fazlasını da talep etmiyor. tanrısal bir tasarımda daha fazlasını talep edebilirdik. ancak bir evrimci görme pigmentlerinin oluştuğu dönemde, güneş ışınlarının en yoğun mavi, yeşil, kırmızı bantlarda yeryüzüne ulaştığını bu nedenle böyle bir tasarımla yetindiğini biliyor. eğer bu dönemde (x), alfa, beta ışınlarıyla da karşılaşmış olsaydık, onları da tanıyacak sistemi geliştirebilirdik ve bugün çoğu ortamda ortaya çıkan radyasyonu önceden görebilirdik ya da onlara dayanıklı bir kalıtsal molekül geliştirebilirdik. bu cümleden bir şeyi özellikle vurgulamak istiyorum: her şeyi büyük bir tasarım olarak görenlerin, "bu da beklenen bir şeydir, şaşılacak nesi var ki" diyebilecekleri bir tasarımları var mıdır? önünü ve arkasını, nedenini bilmediğiniz, nasıl oluştuğunu bilmediğiniz her şey, yani basitten karmaşıklığa doğru giden yolu yani evrimsel süreci tanımadığınız sürece, uca ulaşmış her şey sizin için mucizenin bir ürünü olarak görülecektir. bu basit bir hesap makinesini bile anlayamayan birinin bilgisayarı anlamaya kalkışması kadar sığ bir yaklaşımdır. akıllı tasarımcılar! evrimde basitten karmaşıklığa giden yolu öğrenmediğiniz sürece sizin hiçbir şeyi anlama ve görme şansınız olamayacaktır. ya öğrenin ya da yoldan çekilin.

    eğer akıllı tasarımla yetinmeye kalkışsaydık ne uzaya gidebilirdik ne denizlerin dibine inebilirdik. bizim tasarımımız, ancak dünyanın yüzeyinde ince bir katmanda yaşamaya izin veriyor. insanı değerli bir varlık olarak niteleyen yüce bir yaratıcı bizi evrensel bir karantinaya niye sokmuş dersiniz? bütün bu ortamlarda yaşayabilecek bir donanım verebilirdi. ancak insan bu dünyanın çocuğu olduğu için, evrimleşerek oluştuğu için ne bulduysa onunla yetinmiştir. evrim geleceği tahmin edemez, göremez; ancak çeşidini artırarak olası bir uyumun gerçekleşmesini sağlayabilir. bunu da her zaman başaramaz. bazen de belirli bir dönem için başarır; ancak kazandırdığı özellikler değişen koşullar yüzünden o canlıyı çıkmaz sokağa sokarak ortadan kalkmasına neden olur.

    ancak, en önemli yargı ve yanılgı, yine akıllı tasarımcılardan elde edilebilir. çünkü akıllı tasarımcıların hemen hepsi bütün bu sistemin mükemmel olduğunu savunur ve dayandıkları inançlar ise insanı evrenin efendisi olarak kabul eder ve onları "eşref-i mahlûk", yani mahlûkların efendisi olarak görür. bu demektir ki, insan yapılabilinecek ve elde edilebilinecek her güzelliğe layıktır. bu güzellikleri insandan esirgemek, eşrefi mahlûk dediğimiz varlığa kötülüktür.

    o zaman gelin sizinle bir biyolojik oyun oynayalım. insanı yeniden tasarlayalım. sürekli kendini onarmayla ölümsüzlük olabilirdi; ancak o zaman dinsel öğretideki öbür dünya sorgulamasından kaçmak anlamına gelirdi ki, bu dinsel öğretilerin belini kırar. çünkü dayandıkları en önemli dayanak öbür dünyadaki görülecek hesabın cezası ve ödülüdür. bu güzel tasarımı tutucuların hiçbiri kabul etmeyeceği için rafa kaldıralım. öyle bir tasarım yapalım ki, hem dini öğretiler zarar görmesin hem de herkesin işine yarasın. bilindiği gibi zaman insan için en önemli değer olmuştur. yapacağımız işi ne kadar hızlı ve doğru yaparsak o kadar başarılı olur, rahat ederiz. o zaman vücudumuza -bize inanılmaz katkılarda bulunacak- hiçbir zararı olmayacak yeni bir tasarım ekleyelim derim. örneğin, doğada, en az 500 canlı türünde çok az enerji kullanarak (kullanılan enerjinin %99'u ışığa çevrilerek) ışık çıkarma mekanizması eşref-i mahlûk biz insanlara sorunsuz monte edilebilirdi. keza doğada, örtülerle açılıp kapanabilen çok sayıda göz yapısı da bilinmektedir. o zaman bir insanın bir parmağının ucuna, açılıp kapanabilen, aynı zamanda bir ışık sistemiyle desteklenmiş, hatta büyültme ve küçültme yeteneği olan bir göz sistemi yerleştirilebilirdi. bunun biyolojik olarak olmaması için hiçbir neden yoktur. bugün sistemi yeniden tasarlama görevi en basit bilgisi olan bir biyologa verilse bile bunu rahatlıkla başarabilir. böyle bir ek yapının insanoğluna kazandıracağı olanakları ve zamanı düşünebiliyor musunuz? bir makineyi sökmeye gerek kalmadan inceleyebilirsiniz; bir doktor bu parmakla vücudun herhangi bir deliğinden girerek ışıklı ortamda dokuları ve yapıları inceleyebilir; bir mekâna girmeden anahtar deliğinden içeriyi inceleyebilirdiniz. sayısız olanak kazandırır. insanoğlu bugünkünden çok daha rahat yaşardı, çok daha ilerlemiş olurdu. nasıl oluyor da basit bir adam bu denli yararlı bir sistemi düşünebiliyor da, her şeyi bilen bir varlık, bu imkânları bizden esirgemiş oluyor? insan üzerinde buna benzer onlarca -yaşamı kolaylaştıran- düzeltme yapılabilir ve yeni tasarım monte edilebilir. bence akıllı tasarımı savunanlar -onu bilgisiz, beceriksiz ve egoist duruma düşürerek- inandıkları tanrıya hakaret etmiş oluyorlar. kaş yapayım derken göz çıkarıyorlar. eşref-i mahlûk ile sefil mahlûk arasındaki ince çizgiyi anlayamıyorlar. bazen bu kadar kanıta karşın birilerinin hala akıllı tasarıma tutunmuş olmasını, doğrusu "yine de tanrısal bir tasarım" olarak kabul etmeye mecbur kalıyorum; çünkü doğa bu kadar hasarlı düşünce sistemi olanları bu kadar uzun süre sahnede tutmazdı; tutamazdı; ancak doğaüstü bir gücün yardımı ile böyle bozuk bir sistem borusunu öttürmeye devam edebilirdi. abd'de yaratılış düşüncesinin, 1987 yılında (edwards-aguillard davasında) anayasa mahkemesinin aldığı kararla devlet okullarında okutulması anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştır. bu dava sürecinde nobel ödülü kazanmış 72 bilim adamı, 17 eyalet bilim akademisi ve 7 bilimsel organizasyon yaratılışın dini dogmalardan ve inançlardan oluştuğunu ve bilimsel olmadığını belirten bir yazı yayınladılar. yaratılış ve akıllı tasarım konusunda diretme özellikle amerika'nın gericileri ve sömürge zihniyetinde olanlarca sürdürülüyor. bizimkiler farkında mı dersiniz? mütedein (kendi halinde inanç sahipleri) olanlar ilk bakışta "yaratılış ve akıllı tasarım yaklaşımları"na geleneksel görüşlerine ters düşmediği için karşı çıkmıyorlar. ancak, amerika'nın bu kirli amaçlı zihniyeti, bizim gibi ülkelerde, özellikle satılmış kişilerce organize ediliyor ve yaygınlaştırılıyor. bu konuda türkiye'de yapılan ve karşılıksız dağıtılan yayınların bedelinin 21 milyon tl (21 trilyon ytl) olduğu belirtiliyor. kaynağı? bilinmiyor... emniyet araştırıyor mu? haşaaa...

    akıllı tasarım akımı, tarihin en cani ve kanlı katililerinden biri olarak tanımlayabileceğimiz amerika başkanı bush'un müntesip olduğu (bağlı olduğu) kalvinist kilisenin öncülüğünde başlatılmıştır ve akıllı tasarım zırvası bizzat bush tarafından defalarca telaffuz edilmiştir. kilise, akıllı tasarımın ve yaratılışın okullarda okutulması için defalarca yüksek mahkemeye başvurmuştur. diyelim ki böyle bir yaklaşımı kendi inançlarını güçlendirmek açısından bir amaç olarak görmüş olabilirler. ancak aynı kilise (kiliseler birliği) amerika ırak'a saldırırken şöyle bir karar aldı: "isa, hem tanrıdır hem tanrının oğludur ve hem de mesih'tir. bunu kabul etmeyenler, buna iman etmeyenler biidraktir (idrak ya da anlama yeteneği yoktur); biidrakler insani sayılmazlar ve biidraklar üzerinde operasyon (burada öldürme ya da belki tıbbi deney yapma bile olabilir) yapma insanlık suçu sayılmaz". böylece ırak'taki katliam da meşru bir zemine oturtulmuş oluyordu. ancak, bu yaklaşımdan "akıllı-akılsız tasarım"la ilgili önemli bir sonuç da çıkarılabilir. demek ki "akıllı tasarım"a inanmış kalvinist kilise, tanrının kendi inançlarının dışındakileri (müslümanlar, budistler, ateistler vd. hatta hıristiyan olup da başka mezheplere mensup olanları bile) yani dünya nüfusunun yaklaşık beşte dördünün bozuk mal olarak çıkarıldığını kabul ediyor. bir anlamda akılsız tasarımı, üretim bozukluğunu tescil ediyor. böyle bir kabul, onların israil'deki, gazze'deki, ırak'taki, afganistan'daki, vietnam'daki, somali'deki katliamlara duyarsız kalmasını sağlıyor. zaman zaman müslüman ya da diğer bir dinden olup da bu kalvinistlerin bu fikrine dört elle sarılanları gördüğümde, kalvinist kilisesinin "biidrak" tespitine inanacağım geliyor...

    akıllı tasarımın görünürde çok sinsi bir siyasi boyutu da var. amerika'da ortaya çıkan bu eğilimin zaten tarihten gelen çok geçerli bir temeli vardı: kadercilik. kadercilik, geçici olarak insanları rahatlatmış; ancak uzun vadede çıkmaza sokmuş; ancak en önemlisi sömürü düzenine karşı çıkamayacak kadar gözlerini kör etmişti. batının vahşi kapitalizminin sömürü düzeni kurabilmesi için, bu kadar köklü ve kapsamlı bir öğreti biçimi bulunamazdı. son birkaç on yıl içerisinde sinsi organizatörler harekete geçti; ülkesindeki akıllı tasarımcılar "kurulu düzene karşı çıkmayan munis vatandaşlar olacak" sömürülecek ülkelerin vatandaşları da hem meşgul edilecek hem de kolayca güdülebilecekti. işbirlikçiler dünden hazırdı. bu ülkelerde dini inançları bugüne kadar sömürü aracı olarak kullanan sayısız insan vardı. bunların, oynanan oyunu fark etmesi de mümkün değildi; çünkü kul kültürü ile yetişmişlerdi; söylenene tartışmadan iman etmeleri başından beri inandırılmıştı.

    böylece dünyada ne olup bitiyordan haberi olmayan, aklını öbür dünya ile bozmuş, bilimsel gelişmeleri zındıklık olarak tanımlayan, lidere körü körüne bağlı bir kesim yaratıldı. daha doğrusu böyle bir kesim vardı, sayıları artırıldı. sömürü düzeni tarihtekinin aksine bu sefer kansız olarak kuruldu. dönün bir dünyaya bakın, öbür dünya işlerine daha çok zaman ayıran ülkelerin hepsi açık ya da kapalı sömürgedir.

    bir toplumun hepsinin aydın olması arzulanır; ancak bu şimdilik hayal gibi görünüyor. o zaman bilimi rehber yapmış, yaratıcı, kurulu düzeni tenkit edebilen, yeni seçenekler sunabilen, toplumu geleceği hazırlayabilen insanların öne geçirilmesi yavaş da olsa yine de bir gelişmenin lokomotifi olabilir. işte bu lokomotiflerin de önünün kesilmesi hem ülke içerisinde inançları sömüren zümre için hem de ülke dışında yağmalamaya, sömürmeye ant içmiş ülkelerin geleceği için gerekir. ışığını ve yol göstericisini yitirmiş bir toplumun sindirilmesi, sömürülmesi ve yönlendirilmesi zor olmayacaktır. işte bu nedenle türkiye ve türkiye gibi ülkelerde, evrim kavramını özümsemiş ve onu, topluma yolunu bulması için ışık gibi tutacak insanları saf dışına atmak gerekirdi; onu da yeni kuşak gericiler, yani akıllı tasarımcılar yapıyor. "eğer akıllı tasarım" olsaydı, "akıllı tasarımcılar" olmayacaktı.

    kaynak: http://www.biyologlar.org...asarm-prof-dr-ali-demrsoy
    3 ...
  13. 8.
  14. evrim teorisine karşı ortaya atılmış kısmen dogru yanları olan görüştür.
    tabi handikapı amerikalılar tarafından sürekli gündeme getirilmesidir. yani ortada bir amerikan gerçegi varken bu tür bir görüşe kimsenin pek inanacagını sanmıyorum.

    bu görüşün en ilginç yanı ise içinde herhangi bir tanrıyı işaret eden imgelerin bulunmamasıdır. bunun da sebebi abd'deki din reklamının anayasaya aykırı olmasıymış.

    ben demiyorum viki diyor;
    http://tr.wikipedia.org/w...4%b1ll%c4%b1_tasar%c4%b1m
    0 ...
  15. 9.
  16. evrim teorisine karşı abd de kurulan kuruluş. allah yarattı deyin kurtulun kardeşim, akıllı tasarımmış, yok evrimmiş bırakın bu işleri.
    0 ...
  17. 10.
  18. 11.
  19. ''Ey aptal insan!
    daha bir solucan bile yapamayan ama tanrıları düzinelerle yapan!''

    M. montaigne.

    http://richarddawkins-tur...2011/01/aklsz-tasarm.html
    0 ...
  20. 12.
  21. 13.
  22. 14.
  23. postmodern gibi duruyor olabilir, ama yaradılışçılık fikrinin, hafif entelijansiya shut bardağından içmiş hali. dawkins'in dediği gibi: "yaradılışçılığın vaftiz edilmiş hali".
    istatistiksel açıdan, olanaksızlıktan yola çıkar. evrendeki canlılar, tesadüfen var olamayacak kadar girifttirler. bu yüzden, bu karmaşık dizaynın üstesinden salt tanrı gelebilir. ancak, karmaşık bir dizayn yaratabilecek tasarımcının, kendisinin daha da karmaşık ve girift olması gerekecektir. savaşlar, tahta merdivenlerin devrilmesi, cinsel sorunlar yaşayan çiftlerin sorunlarını aşmalarına yardımcı olması gibi şeylerden daha karmaşık olması gerekiyor.
    yani karmaşık tasarımı, karmaşık bir kavram ortaya atarak çözemezsiniz. bu durumu daha da karmaşık hale sokmaktan başka bir işe yaramaz.
    doğmatiktir. hakkında kötü bir şey söyleyemezsiniz. neden derseniz de, söyleyemezsiniz işte.. o din çünkü. demokratçı veya cemaatçi olursanız kimse size neden o yöne kaydığınızı sormaz, macintosh veya windows dan birisini seçtiğinizde de kimse sizin tercihinize karışma hakkında kendine görmez. ama evrenin oluşum sürecini açıklayan tanrı tasarımı düşüncesini silip, evrimsel fikir beyan ettiğinizde, "orada dur!" derler. bu kurallara aykırıdır çünkü orada kutsal'a saldırı vardır.
    2 ...
  24. 15.
  25. ses tellerini ve gırtlağı kontrol eden sinirin* de ortaya atan organla* bir olup güldüğü abuklama.



    zürafaların neredeyse hiç ses çıkarmama nedeni bu olmasın sakın?

    not: yetişkin zürafalar hiç ses çıkartmazlar ama ses telleri vardır. yavrular gayet de böğürürler.
    1 ...
  26. 16.
  27. "Allah bilir."* sözünün kavram haline gelmiş şeklidir.

    Türkiye'de okuma kültürü olmadığı için dindar kesim hâlâ "evrim olamaz, Allah yarattı her şeyi kardeşim!" diye bas bas bağırmaya devam ederken; yurt dışındaki * dindar kesim okuma işlemi için beynini yorduğundan evrimi, her geçen gün desteklenen kanıtlarıyla birlikte kabul etmeye başlamıştır.

    öyle ki; Hristiyan din adamları bile artık evrim konusunda olumlu açıklamalarda bulunmaktadır. ancak onların bizimkilerden farkı, akıllı tasarım adı verilen sistem ile işin içine yine yaratan ögesini sokmalarıdır.

    ülkemizde "o zaman maymunlar neden hala maymun." gibi cümlelerle evrimi çürütmeye çalışan bir kitle çoğunluktayken akıllı tasarımın bile kabul görmeyeceğini düşünmek zor olmasa gerek.

    akıllı tasarımın adından başlasak bile kendi içerisindeki tutarsızlıkları çok net görebiliriz. en başta akıllı bir tasarımın kusursuz olması gerekliliği varken kusurlarla dolu olması gelmektedir. yani bir kere adlandırmada bir sorun bulunmaktadır. kusur bulunduğu zaman da "only god knows" diyerek işin içinden sıyrılmak mantıkla örtüşmez.

    kavrama yabancı bir insanın bile aklını kurcalayabilecek temel sorulardan birkaçı şunlardır:

    1)kuyruk sokumu kemiği neden var, adı neden kuyruklu muyruklu?

    2)18/35 yaş aralığını işkenceye çeviren ve hiçbir işe yaramayan, çabucak çürüyen yirmilik diş neyin nesidir?

    3)bebek emzirmeyen, ser verip süt vermeyen erkekte neden meme var? sonradan dönme ihtimali mi düşünülmüş olabilir? Farklı tasarım zor mu olurdu?

    4)zürafaların rekürren larengeal sinirleri neden direkt beyne ulaşmak yerine boynun alt tarafından dolaşıp tekrar yukarı çıkmaktadır? yani kulağını direk sağ elinle ön taraftan tutmak yerine, neden ense tarafından tutarsın? akıl?

    5)patlamaktan başka bir işe yaramayan apandist bu ülke için ne yapmıştır? sonradan ayağa kalkan bir hayvanın yükünün aşağı binmesiyle oluşan basınçtan etkilenen hedenin isyanı mıdır? aslanların neden apandisti habire patlamaz?
    2 ...
  28. 17.
  29. bilimsel açıdan bulunduğumuz konumdan bakınca, yanlışlanamaz olduğu anlaşılan bir önerme. Dolayısıyla rasyonel değil. dolayısıyla, üzerinde konuşmamız, ancak daha tutarlı bir bilimle mümkün.
    0 ...
  30. 18.
  31. Eğer akıllı tasarım olsaydı, akıllı tasarımcılar olmayacaktı..
    1 ...
  32. 19.
  33. prometehus filminde işlenen konulardan biri . dünyadaki yaşamı uzaylı bir ırkın başlattığı fikrine dayanır.
    0 ...
  34. 20.
  35. 21.
  36. akilli tasarimi reddeden insanlarin savundugu gorus ,akilli tasarim olsaydi yok canlilar hasta olmazdi, yok kemik erimesi olmazdi , yok orta kulak hastaligi olmazdi, yok solucanlar gaz sıkışmasından ölmezdi vb. kisacasi hersey gulluk gulistanlik olsun ölümsüz olalim istiyorsunuz galiba. insan hasta olmadigi zaman saglikli oldugu zamanlarin kiymetini bile bilmiyor. karni tokken acin halinden bile anlamiyor. sinav dunyasi diye bosuna denmiyor. her zaman ibretlik birseyler olacak etrafta hastalik , yokluk, ölüm vb. istesenizde istemesenizde.
    0 ...
  37. 22.
  38. hastalığın ölümün olmadığı yerde durum bundan daha mükemmel olmayacaktı. sürekli artan hiç eksilmeyen varlıklar olduğunu düşünün. canlı veya cansız... birkaç yıl içinde yeryüzünde adım atacak yer olmazdı. ölümler ve hastalıklar sistemde bir kusur değil, tam aksine mükemmelliğini sağlayan en önemli unsurdur.
    0 ...
  39. 23.
  40. papalık'ın üç beş seneye tanıyacağı görüş, ne kadar doğru bilinmez ancak böyle bir şey olursa sağlam hareket olur yalan yok.
    1 ...
  41. 24.
  42. evrenin, dünyalıların ve tüm canlıların herhangi bir rastlantısallık ile açıklanamayacağı argümanıyla savunulan görüş. hakkında bir kaç şey söylemek isterdim ama çok uzun olacak şimdi. bu görüşün karşıtları ise evrenin bir rastlantı sonucu oluşabileceğini düşünürler. farklı iki kutupta yer alan kesimlerin büyük çatışmalarından biridir bu konu kısacası.
    1 ...
  43. 25.
  44. bilimsel olarak kanıt olmadığı için pseudoscience alanına giren şey. "kediciklerin" hocası bu görüşün önemli temsilcilerindendir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük