akıl, bir bütündür. içinde, zeka, mantık, sağduyu, bilgi, ahlak ve inanç içerir.
zeka ise, anlama ve uygulama yeteneğidir. bu açıklamalara göre, görüldüğü gibi zeka ile akıl
arasında çok fark vardır. örneğin, saddam hüseyin, çok zeki bir insandı; ama akıllı değildi.
memleketini ve milletini harap etti. atatürk hem çok zeki idi hem de çok akıllı, memleketini yedi düvelin elinden milleti ile birlikte kurtardı. vizyonunu belirledi. günümüzde de, bazı
yöneticiler zeki olabilirler; ama akıllı olmadıkları kesin.
akıllı insan, ahlak kurallarına uyumlu, saygılı insandır. aklı başında demektir. zeki ise, kafası iyi çalışan insandır. aslında iki kavramda birbirinden çok farklıdır.
zeki insan olayları çabuk kavrar,sorunlara pratik çözümler getirebilir algılayabilme kapasitesi daha yüksektir.daha geniş perspektifte çözümlemeler yapabilir.akıllı insanlar ise attığı her adımı iyi değerlendirir,bir çok zeki insana göre daha çalışkan olabilir.zaman zaman politik olmayı; düşünerek konuşmayı bildiği için başarabilir.bir yandan çok zeki olabilirsiniz ama bu aptal olmayacağınız anlamına gelmez.şöyle ki çabuk karar verip o an onun doğru olduğuna inanmakla beraber eğer ki üzerine iyi düşünüp çalışmadıysanız hata yapabilirsiniz.sizden daha az zeki olan bir insan ise daha iyi çalışırsa başarılı olabilir ve bu onun sizden akıllı olduğunu gösterir.