Her insan zekidir fakat sosyal çevre bu zekayı ketleyip kişiyi akıllı veya akılsız haline dönüştürür. Zeki kişiye TV izletin, sonra da konuşturun bakın. Ne diyor. Senin benim dediğim şeyleri demeye başlıyor. Yani vasat biri haline geliyor.
Bir adam ciddi bir soygun düzenler güzel bir hasılatla ayrılır o kurumdan. Bunu yapan adama akıllı diyebilir miyiz? Hayır zekidir.
Akıllı adam mesela yarınını düşünerek çalışan adamdır. Kendi riske atmayan. Kendine zarar vermeyen.
Birine mal derken zeki olmadığını mı kastediyoruz; yoksa akıllıca davranmadığını mı? Akıllıca davranmadığını. Biyolojik olarak değil yani. Kısaca böyle bir durumdur.
Zeka temeldir. Akıl ise bu temel üzerine dikilen binadır.
Zeki biri olabilirsiniz ama yeteri derecede akıllı değilseniz bu artı özelliğinizi çöp edersiniz. Zeki biri olmayabilirsiniz ama gayet akıllı bir yapıya sahipseniz, en iyilerini elde edebilirsiniz.
Zeka size a noktası ve b noktası verir. Akıl ise o noktalar arasındaki yolu.
akıl bilgiyi alma gücüyse zeka onu yorumlamayıp kullanma gücüdür. aklı olan herkes çalışıp bir şeyler öğrenebilir ama zeka yoksa o bilgiyle fark atamaz.
zekayı matematikte kombinasyona benzetebiliriz. zeka sürekli aslında seçenekleri dener ve en uygun olanını seçer. bir sürü bilgiyi zihninde harmanlayıp o bilgileri pratiğe dökmek zekadır bence.
ayrıca matematik belli bir yerden sonra zekadır. fizik de öyle. felsefe de öyle. bir yerden sonra ham bilgi bir sike yaramadığı için kendini öne çıkarmak için zeka gerekir.
akp seçmeni akıllıdır, yaş tahtaya basmak istemez geçmişten ve tecrübelerden ders çıkarır. en kötü kararın bile kararsızlıktan iyi olduğunu bilir, bu yüzden akp'nin oy bütünlüğünü korur. geneli zeki değildir.
muhalefetin geneli ise zekidir ama akılsızdır, hakaret ederek oy toplamaya çalışır, şeçmeni ikna edemez.
Zeka; sınıfta yüksek sesle espiri yapmaktan çekindiği için kendi kendine mırıldanan öğrencidir. Akıl ise o espiriyi duyup sınıfa kendisininmiş gibi pazarlayan haysiyetsiz, şeref yoksunu öğrencidir. Ve primi hep o yapar. Sonuç olarak şöyle diyebiliriz: Ben zekaya zeka demem akıl başta olmayınca!
Akıl aslında bir kabiliyettir, zeka da öyle. ikisi arasındaki en önemli fark, bir başkasından akıl alabilirsiniz ama zekayı asla. o, her insanın kendisine mahsustur.