Kimyasal anlamda enerji depolayan ve gerektiğinde bu kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren cihazlara Akü denir.
Aküler yapı olarak birbirine benzerlik göstermelerinin yanı sıra bir grup elektro kimyasal hücreden oluşmaktadırlar. Bu hücrelerin her birinde bir pozitif, bir negatif elektrot ve bir ayıraç mevcuttur.
Akü Deşarj edilirken iki elektrotun içinde bulunan farklı materyaller arasında elektro kimyasal bir değişim meydana gelir. Çok basit anlamda, negatif elektrottaki madde oksijenle tepkimeye girerek elektronlarını serbest bırakır, yani daha negatif bir konuma gelir. Aynı zamanda pozitif elektrottaki madde azalır ve elektrot daha da pozitif duruma gelir. Elektronlar pozitif ve negatif kutupları birleştiren bir dış devre aracılığıyla elektrotlar arasında dolaşır. Elektronlar pozitif ve negatif elektrotlar arasında hareket ederken farlar, marş motoru gibi bir dış devreyi de faaliyete geçirir.
elektrikler kesik iken powerbank gibi telefon doldurduğum alet.
2 yıl önce köyümde elektrik hatları yenilemesi ve yeni direkler kurulumu vardı. 1 ay sürdü. çalışma kapsamında elektrikler sabah kesilip akşama veriliyordu. patpat aküsünden 2-3 defa powerbank doldurunca akü iyice boşalmıştı.
Soğuğa bağlı olarak içindeki süfrik asit çözeltisi homojenliğini görece kaybettiğinden kışın performansı düşen araba zımbırtısı.
Motor çalışmıyorken far, radyo-teyp, fan vb yüksek akım tüketen ıvır zıvır uzun süre açık tutulursa akü bitebilir.
Bir aracın aküsün verimliğini test etmek için far, radyo, dörtlüler, iç ışık ıvır zıvır açıkken kontak çevrilir ola ki marş almakta zorlanıyorsa, farlar sönecek hale geliyorsa akü zayıflamış demektir.
elektrik enerjisini depo edip gerekince geri verebilen aygıt. Elektrik enerjisini kimyasal yoldan elde eder. içerisinde kurşun plakalar, asitli su ve elektrotlar bulunur. Elektrotlardan biri kurşun, öbürü kurşunperoksittir. Kurşun levhalar sülfirikasit eriyiği içine batırılmıştır. Akümülatör bir devreye bağlanırsa, devreden akım geçer ve akü boşalır. Ak«mülatörlerin gerilimi ve kapasitesi bellidir. Aküler genellikle 6 ya da 12 volt gerilimde yapılır. Şiddeti ise kullanılacak yere göre değişik olabilir: 45,60,90,120 amper gibi. Boşalan akü yeniden doldurulur. Motorlu araçlarda akü bir yandan boşalırken bir yandan da şarj dinamosu aracılığıyla durmadan doldurulur. Ama bir akünün gene de belirli bir ömrü vardır. 2-3 yıl içinde kurşun levhalar körelerek iş görmez hale gelir
akümülatörün kisaltilmisidir. Toplayici anlamini tasir. elektrik enerjisini depolama görevine sahiptir.
akünün icinde elektrik enerjisi kimyasal enerjiye dönüstürülür. Kullanilmaya baslandiginda kimyasal enerji, elektrik enerjisine tekrar dönüstürülür. Bir cok akü mevcuttur.
pb - kursun aküleri (2v) Kullanim alani: Otomobiller
nicd - nikel - kadmiyum - aküleri (1,2 v) Kullanim alani: fotograf makinalarinin flashleri veya kisa süreli yüksek akima ihtiyaci olan aletler.
nih2 - nikel - hidrojen - aküleri (1,5 v)
NiMH - Nikel - metalhidrid - aküleri (1,2 v) Kullanim alani: konstant enerjiye ihtiyaci olan yerlerde.
Li-Ion - Lityum - Iyon - akküleri (3,62 v) Kullanim alani: cep telefonlari, laptop, kamera gibi uzun süreli enerjiye ihtiyaci olan aletlerde.
LiPo -Lityum - polimer akü (3,7 v) Kullanim alani: cep telefonlarinda
LiFe - Lityum - Demir akü
Li-Mn - Lityum - mangan akü (3,6 v)
LiFePO4 - Lityum - demir - fosfat akü (3,2 v)
LiTi - Lityum titanat akü
NiFe - Nikel demir akü (1,2 v - 1,9 v)
Na/NiCl - natriyum - nikelklorid - yüksek temperatur baterileri (zebra baterileri olarak da bilinir) (2,58 v)
SCiB - Super Charge Ion Battery
Gümüs - cinko aküleri (1,5 v)
Cinko - Brom aküleri (1,76 v)
Akümülatörler elektrik enerjisini kimyasal enerji halinde depo ederek, devrelerine elektrikli alıcılar bağlandığı zaman bu kimyasal enerjiyi tekrar elektrik enerjisine çeviren araçlardır.
otomobillerde marş hareketini sağlayacak enerjiyi veren parçadır. aküdeki 12 volt'luk enerji yükseltilerek distrübütöre gönderilir ve burada sırası gelen bujide ateşleme işlemi gerçekleşir. otomobil çalışır halde olduğunda akü devreden çıkar. *