Osmanlı devleti'nin kuruluş zamanlarından itibaren kullanılmaya başlanılan gümüş para birimi.
ilk basım işlemi Orhan döneminde yapılmıştır. Basım Bursa'da gerçekleştirilmiş olup paranın bir tarafında kelime-i şehadet ile ilk Müslüman halifelerinin isimleri diğer tarafında 1. Orhan, 1. Osman, basıldığı yeri gösteren bursa ismi, basıldığı yıl ve osmanlıların mensup olduğu kayı boyu damgası bulunmaktadır.
Osmanlı Devletinde 1687 yılına kadar kullanılan para. Birim para olarak kabul edilirdi. ilk kez 1327 yılında Orhan Bey tarafından kestirilmiştir. Akçenin değeri, içindeki gümüş oranına göre değişirdi. 14. yüzyılda bir akçede 1.164 gr. gümüş varken, 16. yüzyılda bu miktar 0,723 grama düşmüş, zamanla daha da azalmıştı. Akçenin içindeki gümüş miktarının azalması, ulufelerini akçe olarak alan kapıkulu askerlerinin satın alma gücünü azaltmış, bu da istanbulda yeniçeri ve sipahi ayaklanmalarına neden olmuştu.
akçe nin üzerinediki yazılar ise "la ilahe illallah muhammeden resulullah" ibaresi olurdu, dört halife nin ismi diğer yüzünde ise parayı bastıran padişahın ismi, basılış tarihi, ve bağlı olunan kayı boyunun damgası olurdu.