adını, açık renkli odunundan alan akçaağaçların türkiye'de 9 türü yetişir. kanatlı meyveleri kelebeğe benzediği için bazı bölgelerde "kelebek ağaçları" olarak da anılmaktadır. yaşlı bireylerinin boyları türüne göre 10-30 m arasında değişebilir. yaprak şekilleri de türüne göre değişiklik gösterir ve genellikle lopludur. sarımsı yeşil renkteki çiçekleri salkım halindedir.
trakya, doğu ve batı karadeniz bölgesi, marmara ve ege bölgesi'nde yayılış gösterir. türüne göre maksimum boyu 10-30 m arasında değişebilen dolgun ve düzgün gövdeli yuvarlak tepeli ağaçlardır. ülkemizde 4.690 hektar koru, 743 hektar baltalık dişbudak ormanı bulunmaktadır. genellikle sulak ya da derin toprağa sahip yerlerde bulunur. olgun bireyleri gri kabuklu ve derin çatlaklıdır. genellikle elips ve kenarları ince dişli olan yaprakları, bir sap üzerinde birarada bulunur. beyaz çiçekleri salkım, meyveleri de dar ve uzun şerit şeklindedir.
Adını açık renkli odunundan alır.Latince adı;'Acer''dir.Türkiye'de yetişen bazı türleri;Çınar yapraklı akçaağaç (Acer Platanoides),Ova akçaağacı (Acer Campestre),Tatar akçaağacı (Acer Tatarcium),Fransız akçaağacı (Acer monspessulanum)'dır.
Astrolojik açıdan 11-20 nisan ve 14-23 ekim aralıklarında doğan insanların simgesel ağacı kabul edilir.
çınar yapraklı akçaağaçlar sıklıkla yol ağacı olarak kullanılmaktadır. yaprak döker. genellikle yeşil olan yapraklar; kırmızı, sarı, mor, koyu eflatun ya da alacalı olabilmektedir.
tam güneşe- yarı gölgeye dikilebilir.
toprak organik maddece zengin, iyi drene ve nemli olmalıdır.
charvel ve fender başta olmak üzere birçok firmanın gitarlarında kullandığı ağaç. sapların nerdeyse tamamı akçaağaçtır. klavyelerinse kahverengi olabı gül ağacı, siyah olanı abanoz, beyaz olanı akçaağaçtır(beyazdan turuncuya dönük olanlar ciladan kaynaklanır).