Trabzon iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kent. il merkezinin 13 km. batısında kuruludur. Bol tütün, bunun yanı sıra da mısır, fasulye, patates yetiştirilir. inek sütü, tereyağı ve yumurta satışı ticarî öneme sahiptir. Kasabanın doğusunda denize dökülen Söğütlü Deresinden elektrik
enerjisi üretiminde yararlanılır. Yüzölçümü 425 km2, ilçe nüfusu 116.925, merkez nüfusu 37.528 (1997).
Harika köfte yapılan yer. Her yerin köftesi sözde meşhurdur ama akcabat köfte başkadır. Mesela bizzat tekirdağda yediğim için konuşuyorum tekirdağ köftesl eti ziyan etmenin en meşhur yoludur. Ama akcaabat öylemi. Baharatı, sarımsağıyla nihat ustada yenilesi. Off ya 1000 küsür km uzakta olması kötü.
Akcaabat meydanı yani tek düzlük yeri aslında çöplüktür. Öğrenciliğimde senelerce kokusunu çektim. Şimdi köftelerini başkası yiyor.
trabzonun en güzel ilçesi derler sahili var çok güzel derler (koca trabzon ilinde sahil olan tek yer olduğu içindir belki) ama fakat lakin ki bi boka yaramayan yerdir.
edit: 5 sene iyi kötü boklu anılar yaşadığım yerdir.
Bütün karadeniz ilçeleri gibi sahilleri dolgu, tepeleri restaurat ile dolmuş, eski samimiyeti kalmamış trabzon ilçesi. Baştan sona kadar kumsal olan doğa harikasi bir ilçenin içine ancak bu kadar sıçılabilirdi. Tıpkı akçaabat sebatspora sıçtıkları gibi.
Vakfıkebirli olupta kendini akzaabatlı gibi hisseden nadir insanlardanımdır,anamın memleketi mersin çocuklugum ketenartma,caminin oralar ilkokul bahçesinde geçti,şimdi bana kaybolan yıllarımı verseler.
maalesef ki fesli delinin memleketidir.
ana besin kaynağı balık olan bir bölgede, kendine özgü tereyağlı köftesi gibi bir istisnayı çıkarabilmiş olan ilçedir aynı zamanda.
birkaç alevi köyü de barındıran; ekrem imamson, kadir mısırpüskülü ve en sıradışı ve komik sahte atatürkçü örneklerinden olan haydar baş'ı türkiyeye kazandırmış ilçedir.