insanı hayattaki gerçeklerden bir nebze olsun uzaklaştıran farklı bir dünyaya götüren hobidir. Küçük yaşlardan beri akvaryum bakan birisi olarak olayı şöyle özetliyorum;
Öncelikle bu hobiye küçük bir akvaryumla başlanır bir iç filtre yapay bir dekor ve 2-3 tane balık zaten en doğrusuda budur bu konuda bilgisiz olan birisinin direkt olarak büyük akvaryum alması yanlış olacaktır. daha sonra gerek çevreden gerek bu konuda bilgisi olan kişilerden akvaryumun bakımı hakkında bilgiler edinilir. imkanlarınız el verdikçe balıllarını en iyi şekilde yaşatmak istersiniz balıklarınız büyüdükçe ve daha sağlıklı göründükçe mutlu olursunuz daha da heveslenir akvaryumunuza sımsıkı sarılırsınız ama her şey herzaman yoldunda gitmeyebilir mutlaka akvaryumunuzda hastalıklar ve balık ölümleri görülecektir önemli olan bu aksiliklerin sizin moralinizi bozmamasıdır istekli olunursa her türlü zorluğun üstesinden gelinecektir. ilerleyen zamanlarda artık akvaryumun ve balıkların yetersiz olduğu düşünülür kendinizi daha tecrübeli hisseder daha büyük bir akvaryum almayı istersiniz bundan sonraki aşama artık büyük boy dediğimiz 250-500 litre arası akvaryum olmalıdır çünkü genç akvaristimiz artık akvaryumun bakımı konusunda genel bilgileri edinmiştir ve bu boyuttaki bir akvaryum onun endisini geliştirmesi için daha iyi olacaktır. Alınan büyük akvaryumdan sonra sıkıntılar artmaya başlar artık balık sayınızda ve akvaryuma ayırmanız gereken sürede fazladır. bu boyutlardaki bir akvaryumun bakımı çok kolay olmayacaktır özelikkle haftalık su değişimleri canınızı sıkacak işiniz olduğu zamanlarda size pişmanlık hissi uyandıracaktır ancak bu işleri alışkanlık haline getirmeye bakın hayatınızdaki rutin işlerden birisi gibi görün işte o zaman gerçekten ne kadar basit olduğunu anlayacaksınız. Zaman ilerledikçe balıklarınız büyüyecek ve yavru almaya başlayacaksınız işte bu hobinin zevkini asıl o zaman tadacaksını özellikle aldığınız ilk yavruların başından ayrılmayacak sürekli onları takip edeceksiniz zaman ilerlemeye devam ederken sizde deneyimli bir akvarist olma yolunda emin adımlar atmaya devam edeceksiniz belli bir zaman sonra ener bulunan balık türlerine yöneleceksiniz çünkü akvaryumun bakımını zorlaştırmak artık size zevk vermeye başlar.
Ben şuan da tatlı su akvaryumunun en zor balıkları olarak gördüğüm discusları besliyorum ve artık iyice tecrübe kazandığımı ve tuzlu akvaryumuna geçmem gerektiğine inanıyorum bu hobi öyle bir hobi ki sonu yok akvaryumunuzu istediğiniz kadar büyütebilir istediğiniz balıkları besleyebilirsiniz. Kısacası akvaryum hobisi gerçekten bu işe gönül vermiş kişiler için hayatın bir parçasıdır ve hep öyle kalacaktır.
normalde günde 15 ila 20 dk arası ilgi yeterli iken zamanla kendinizi 50. dakikalarda bulursunuz.
tatil planlarınızı değiştirirsiniz.
akvaryumunuza katacağınız türün özelliklerinini , diğer türlerle uyumunu , minimum kapasitesini araştırmaktan garip bir keyif alırsınız.
bir arkadaşınızın evine daha akvaryum kurmak için bir gününüzü ayırmak dahi size asil duygular yaşatın.
hobinin her türlüsü güzeldir , rengarenk olanı nasıl kötü olsun *
tamamen para ve zaman kaybı olan hobidir kendisi. yaklaşık 10 yıldır bu hobiyle uğraşıyorum yüzlerce lira param gitti. keşke bu parayı bir kütüphane oluşturmak için harcasaydım.