aktivasyon enerjisi

entry9 galeri0
    9.
  1. bir kimyasal tepkimeyi baslatabilmek icin gereken enerji. eşik enerjisi olarak da bilinir. buna guzel bir ornek olarak alkali metallerin su ile reaksiyonu verilebilir. hidrojen haricindeki tum alkali metallerin su ile reaksiyonu sonucunda hidrojen gazı ve ısı açığa çıkar. açığa çıkan ısının miktarı alkali metalin turune gore degiskenlik gosterir. bu yuzden suyun sodyum ve sezyum ile reaksiyonları sonucunda ortaya cıkan ısı miktarı buyuk degiskenlik gosterir. sodyum suda efervesan tablet gibi erir (ki efervesan tabletin suya atıldıktan sonraki davranışının sebebi de sodyumdan kaynaklanır zaten). sezyum ise su ile etkileşime girdiginde cok cabuk bir sekilde kucuk patlama yaratır ve sodyuma oranla yuksek miktarda ısı acıga cıkarır. bunun sebebi aktivasyon enerjisinin sodyuma gore cok dusuk olmasıdır. bu da dogal olarak tepkime hızını arttırır. patlamaya sebep olan şey tepkimenin hızlı gerçekleşmesidir. aktivasyon enerjisini etkileyen şeyse sublimlesme ve iyonlaşma enerjisidir. sublimlesme enerjisi atom kutlesi arttıkca azalır. atom kutlesi arttıkça da metalik bağ zayıflar. metalik bağ zayıflayınca da onu koparmak icin gereken enerji daha az olur. prosesteki neden sonuc ilişkisi bu sekildedir.
    1 ...
  2. 8.
  3. ileri tepkimenin aktivasyon enerjisi geri tepkimenin aktivasyon enerjisinden buyukse tepkime endotermiktir*

    (bkz: bir dersane olarak sozluk)
    0 ...
  4. 7.
  5. bir kimyasal tepkimenin olabilmesi için, çarpışan moleküllerin minumum toplam kinetik enerjiye eşik enerjisi, kimyasal enerji olarak söylenmesine ise aktivasyon enerjisi denir.
    0 ...
  6. 6.
  7. katalizör kullanımı ile, gerekli enerji seviyesi düşürülebilmektedir.
    0 ...
  8. 5.
  9. Kimyasal bir reaksiyonun başlayabilmesi gereken minimum enerjidir kendisi..ÖSSye hazırlanırken kimya bölümündeki başarısızlığıma tezat,soru kacırmadığım gereksiz konu..
    1 ...
  10. 4.
  11. bu enerji olmazsa reaksiyon da başlamaz.reaksiyonun sonunda açığa çıkan* enerjiden bu enerji düşülerek net kazanç bulunur.
    2 ...
  12. 3.
  13. vücüdumuzda enzimlerin, çok düşük derecelere düşürdüğü sıcaklık. enzimler olmasa aynı reaksiyonlar için pişmemiz gerekirdi.
    2 ...
  14. 2.
  15. 1.
  16. iki molekülün birbirleriyle reaksiyona girmeden önce dışarıdan sağlamaları gereken enerji.
    ekstra bilgi: kimyasal bir reaksiyondur. bir reaksiyonu başlatabilmek için gerekli olan en düşük enerji.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük