aksarayın dev aslanı tam bir canavardır büyüklüğü ile bahsedilen sivas kangalından daha da iridir ve boyunları adında da bahsedildiği uzre malaklıdır ve bütün köpek türlerinden daha kalın bir kalıba ve boyna sahip olduğu bilinmektedir ayrıca çok agresif bir türdür eğer bir gün aksaraya gelirseniz ve karşınıza çıkarsa kaçabildiğiniz kadar kaçın nasıl olsa o sizi yakalar.
Türkiye genelekindeki müze ve ören yerlerinin korunmasında onlardan faydalanmaya başlandığı için, daha yavru iken yeni mekanlarına transferi başlatılan ve aksaray ilinin kendine ait olan köpek cinsi.
çiftini aldığım, dişinin aşırı sakin erkeğin ise tam bir oyuncu olduğu, bir yaşına girmeden benim boyuma gelebilen canavarımsı ama kalbi büyük çok sevecen bir cins, dişi olanını malesef büyükşehir veteriner kliniğindekilerin bile bulamadığı bir hastalık yüzünden kaybettik... yavru halindeki resimlerine bakınca çok üzülüyorum, yanına geldiğim an boynunu eğer sevmemi isterdi sonrada kıramaz elimi kolumu kemirmesine izin verirdim.
devasa boyutlara sahip, fazla agresif (nerde köpek görse kafa göz dalar ve boyutlarından dolayı 1 kişinin zaptetmesi imkansızdır) ve alıp evde beslemeye hiç uygun olmayan ırktır. dağda bayırda sürü peşinde yaşaması en uygunudur. alıp şehre getirip bahçeye bağlarsanız hem sizin hayatınızı siker, hem kendi hayatını.
Malaklı, Aksaray Vilayetinde
yetiştiği, Anavatanı bu bölge olduğu için Aksaray Malaklısı da denir.
Bu Coğrafyada yüzyıllardır insanların en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır, dolayısıyla çok sayıda küçükbaş ve büyükbaş hayvan sürüleri bulunmaktadır. Bu sürülerin koruma ve bekcilik (güdülmesi) eski çağlardan beri bu bölgenin kendi köpekleri ile yani Malaklı köpekleri tarafından yapılmaktadır. Malak kelimesi Aksaray yöresine ait bir terimdir ve anlamı da dudak demektir, bu köpeklere Malaklı denmesinin sebebi dudaklarının sarkık olmasından mütevelliddir. Malaklı ırkı da aynen Kangal'da olduğu gibi Anadolu çoban köpeğidir. Nitekim Aksaray ili ve çevresi Anadolu nun tam göbeğindedir. Bu Bölgede yetişen ve bu Bölgeye ait olan bu köpekler Anadolu'nun kendi köpeğidir. ancak isimleri daha yeni yeni Halk arasında duyulmaya başlamıştır bunun en büyük sebebi, Üreticilerin Malaklı yavrularını yıllardır Kangal adı altında satışa çıkarmaları ve bu şekilde tanıtmalarıdır. Bu sayede şu an Dönyanın dört bir yanında insanlar köpeklerinin Malaklı olduğunu bile bilmemektedir.
Her ne kadar Malaklı Kangal gibi Anadolu çoban köpeği olsa da, Sivas yöresinin köpeği olan Kangal dan bazı fiziksel farklılıklar gösterdiği için son zamanda yapılan Kangal festivallerinde Kangal üreticilerinin bir çoğu bu ırkın Festivallerde ayrılmasını talep etmişlerdir. Bu talepleri dikkate alınmaya başlanmıştır ve, artık Irk kendi yöresel ismini taşıma yoluna gitmiştir. Malaklı Kangal'a göre daha iri yapılıdır, özellikle kafa ve ayaklarda bu fark bariz belli olur dudakları (Malakları) büyük ve sarkık olur, omuz yüksekliği erkeklerde 75-95 cm, dişilerde 65-85 cm dir. Çok nadir olmakla birlikte 100 cm nin özerinde erkekler vardır.Ağırlıkları erkeklerde 70-120 kg, Dişilerde de 50- 80 kg arasıdır. Renkleri çoğunlukta boz karabaş ve sarı karabaştır, ancak akbaş ve ala renkte olan Malaklı larda mevcuttur. Vücutları çok kalındır bu yüzden dışarıdan bakıldığında hantal ve tembel gibi dururlar, ancak gerçekte çok seri ve
hızlı köpeklerdir.
Karakteri genelinde serttir, yabancı ve kötü niyetli insanlara karşı son derece saldırgandır. o yüzden koruma köpeği olarak mükemmel ırktır. Diğer köpeklere karşı da saldırgan olması, Malaklı ırkının köpek dövüşlerinde kullanılması neredeyse sadece bu konuda büyük, şöhret kazanmalarına yol açmıştır.