Beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön bölümünün aşırı çalışmasına bağlı bir durumdur. Büyüme tamamlanmadan, kemiklerin uzaması sona ermeden erken çağlarda baş gösterirse jigantism adı verilen dev görünüm oluşur. Bozukluk büyüme çağının bitiminden sonra baş gösterirse, el ve ayakların genişlemesi, çene ve burnun büyümesi ve sesin kalınlaştığı görülür.
Akromegali, sık görülmeyen hormonal bir rahatsızlıktır. Bu olduğunda, el, ayak ve yüzünüzdeki kemikleriniz büyürler. Akromegali ;ekstremite ve büyüme kelimelerinin Yunanca'sından türetilmiştir.
hipofizden salınan growth hormonun aşırı salınması nedeniyle el, çene, ayak ve alın kemiklerinde aşırı büyümümesi ile karakterize, tedavisi hipofiz ablasyonu olan hastalık.
growth hormonun aşırı salgılanması beraberinde hipofiz bezi üzerinde adenom oluşumuna da neden olmaktadır. bunlar 1 cm'den daha küçük ise mikroadenom, daha büyük ise makroadenom olarak adlandırılır. mutlaka ameliyat ile alınması gerekmektedir, aksi takdirde ilk etapta göz sinirlerini tahrip ederek körlüğe, ileriki aşamalarda ise growth hormonun kontrol altına alınamaması nedeniyle kalp ve karaciğer başta olmak üzere istemediğiniz her iç organın büyümesine neden olur. erken teşhis çok önemlidir, özellikle el, dudak, çene ve burunda şişlikler, ayak numarasında büyüme, ses kalınlaşması gibi emareler yoğunlaşmışsa muhakkak kontrol edilmelidir. ameliyatı ciddi bir ameliyat olmakla beraber uygulaması nispeten rahattır, kafa göz açılmaz, burundan girilerek 3-3,5 saat içinde tamamlanır. ameliyat sonrası ameliyatın kendisinden daha sıkıntılı bir süreçtir, çünkü vücudunuzdaki değişiklikleri izlemek kastırıcıdır, herkeste farklı sonuçlar verebilmektedir. nüksetme riski vardır, bu nedenle ehil ellerde yapılması gerekmektedir.
normal gelişmeden sonra hipofiz bezinin aşırı faaliyeti sebebiyle çene ve eller gibi vücudun bazı kısımlarının normalden fazla büyümesine verilen isimdir.
akromegali büyüme hormonunun aşırı salgılamasına bağlı olarak ellerde, ayaklarda ve başta aşırı büyüme gibi değişikliklere belirgin hastalık; büyüme hormonunun, (somaormon) aşırı salgılaması, eozinofil hücreli bir hipofiz adeonyumundan ileri gelir. mortolojik değişiklikler en çok yüzde görülür. çizgilerin kalınlaşması, kaş kemerlerinin çıkıntılaşması, hayvansı bir görünüme varan çene çıkıklığı. eller ve ayaklar, kütük gibi görünüm alır. tüm öbür organlarda hacimce büyüyebilir özellikle karaciğer, tiroit, kalp. erkekte güçsüzlük, libido kaybı ve kadında adet bozuklukları sık görülür.
Hipofizde oluşan bir urun neden olduğu hormonal hastalık.
Gelişmesi tamamlanmış bir kişide, urun fazladan salgıladığı gelişme hormonu, iskeletin uç kısımlarının yeniden büyümeye başlamasına yol açar. Burun, çene, kulaklar, el ve ayaklar büyümeye, göğüs kafesi genişlemeye başlar, altçene öne doğru çıkar, eklem ağrıları, özellikle baş ağrısı, halsizlik ve terleme baş gösterir. Hipofizde büyüyen bu ur, diğer hipofiz hormonlarının salgılanışını azaltır. Buna bağlı olarak cinsel organlarda gerileme, âdetten kesilme, cinsel
istekte azalma görülür. Buna karşılık hipertansiyon ve bazal metabolizmada artış vardır. Bazı hastalarda şeker başlar. Tedavi için uru ameliyatla çıkarmak ya da derin ışın tedavisi uygulamak gerekir.
kutsal kitaplarda filistinli dev golyat ile david(calut ile davut peygamber) arasındaki savaş anlatırken bahsedilen dev golyatın fiziksel özellikleri (dev görünüm, el ve ayakların büyüklüğü, göğüsten süt gelme,görme bozukluğu vs.) bu hastalığın belirtileridir.
Bu hastalıkta belirtiler ellerde ve ayaklarda oluşan aşırı büyüme ve şişlik nedeniyle yüzüklerin dar gelmesi veya ayakkabı numarasının yıllar içinde artmasıdır.
Yüzde kabalaşmalar, dilde ve burunda büyümeler olur. Sık görülen diğer bir belirti de aşırı terleme ve ciltteki kalınlaşmadır. Hipofiz adenomunun baskısıyla görme bozuklukları oluşur. Horlama sık görülür. Kadın hastalarda adet düzensizlikleri oluşabilir ve erkeklerde ise cinsel sorunlar görülebilir.
en sık sebebi büyüme hormonu sentezleyen hipofiz adenomlarıdır. (bkz: somatotropinoma)
tedavisinde ilk tercih cerrahidir. cerrahi başarısızlık durumlarında somatostatin analoğu oktreotit, lanreotid, ve büyüme hormonu reseptör blokörü pegvisomant verilir.