Eğitim seviyesi ile alakalı olduğunu düşünmüyorum . Tamamen insanların dünya görüşü ve bakış açıları ile alakalı birşey.
Örneğin arkadaş elindeki imkanları kıyaslıyor ama aynı süreç içinde dünyanın diğer köşelerindeki değişimleri gözlemlemeye akıl erdiremiyor.
https://galeri.uludagsozluk.com/r/1196754/+
Tiplere bak hele hele. Sizce bu adamlar mimar mı? Mühendis mi? Doktor mu? Şu tiplerin üniversite mezunu olma ihtimali varmı? Hadi onuda geçtim lise mezunu olma ihtimalleri varmı?
aslında üniversitelerin bile "amacımız atatürk ilkelerine bağlı, laik gençler yetiştirmek" dediği, tamamen kemalist ideoloji üzerine kurulu eğitim sisteminde yetişen öğrencilerin chp'ye oy vermesi gayet doğal. cehape seçmeni de bu seçimi eğitim seviyesinin yüksekliğine yorarak tatmin olmaktalar.
diğer partilere oy verenlerden farklı değildir. sanki mükemmel bir parti var da millet oy vermiyor. tipik chp li beyanıdır. chp nin ne özelliği var da oy verilsin. adam olsaydı chp zaten çoktan seçim kazanırdı.
not: hiçbir partiyi tutmuyorum.
Türkiye'de iki kişiden birinin oy verdiği bir partinin mensuplarına atılmış boktan bir iftiradır. Evet oy verenlerin içinde mutlaka köyde yaşayan ve okuma imkanı olmayan vatandaşlar bulunabilir, bulunacaktır da; ancak bu temel halkçı olduğunu iddia eden üstün zekalı bazı CHP'lilerin halkı hor görmesine ve onları aşağılamasına hak tanımaz.
işte bu yüzden iktidar Akp, CHP değil. Bu basit şeyi bile kavrayamadıkları sürece de olamayacaklar.
Seçim öncesinde çarşaflı parti mensubuyla demeç vermekle olsaydı bu işler ohooo...
Hani bir bakan vardı. Sakallı gözlüklü, maden kazalarına tedbir alması gerekirken, kazadan sonra gidip tv'lere beyanat veren üzgün bir eda ile hani şu bir ara burnunu kırmıştı birisi. Adı neydi? Neyse işte o söylemişti bunla ilgili birşeyler şöyleydi galiba; " eğitim seviyesi arttıkça bizim partiye olan rağbet azalıyor" başlıkla uyumlu gibi geldi bana. Yanılıyor muyum?
türkiye gibi bir ülkede insanların oy verme kriterleri o kadar değişken ki insanların neden oy verdiğini bile anlamıyorum bazen.
muhafazakar kesmin çocukları bu ülkenin üniversitesini dolduran çocukların çoğunluğu. o yüzden üniversitelere bakarak bir çıkarım yapmak pek mantıklı değil. akp'nin hedef kitlesi belli.
fakir, orta gelirli, muhafazakar, kırsal.
bakın türkiye'deki oy dağılımını %80-90 oranında bu eğilimi görürsünüz.
ayrıca babadan oğula siyasi fikrin değiştiği ender görülür.
(bkz: #24704393) şurada kondanın analizlerine dayanarak hakkında bir şeyler yazdığım konu.
aynı eğitimsizlik sonucu olacak ki, itiraz edenler olmuştu "orana değil sayıya bakın" diye. bu matematik cahili arkadaşlara gerekli cevabı da vermiştim orada.
neyse konu bu değil. şöyle bir meseleyi dahi ele alıp konuşmak mümkün olamıyor maalesef benim canım ülkemde. halbuki türkiyede şu anda çok iyi kamuoyu araştırma şirketleri var. bunlar pek çok farklı konuda çok yüksek doğruluk oranıyla çalışmalar yapıyorlar. ama bizim insanımız bunu bile oturup tartışamıyor. ondan sonra da siyaset konuştuğunu zannediyor. kusura bakmayın ama siz siyaset değil, siyasi magazin konuşuyorsunuz. kk, rteye şunu demiş, bahçeli bunu demiş... bu siyaset değil ki. dedikodu. siyasi dedikodu.
yapılan araştırmalar gayet net bir şekilde ortaya koyuyor ki seçmenlerin eğitim seviyesi arttıkça, akpye verdikleri destek azalıyor. hatta odtü, boğaziçi, bilkent, itü, hacettepe gibi türkiyenin en iyi üniversitelerinde okuyan insanların akpye verdiği destek çok çok ufak seviyelere kadar (bazılarında yüzde 3-5 puana kadar) düşüyor. bunun sebebi bazı arkadaşların iddia ettiği gibi "akıllı insanın akpye oy vermemesi" gibi bir durumdan kaynaklanmıyor. hatta bana kalırsa diğer partilere oy verenler, akpye oy verenlerden bir gram daha akıllı değillerdir.
bu daha çok, eğitimli kesimin hükümetten beklentileri ile alakalı. eğitimli kesim türkiye ekonomisinin yıllık yüzde kaç büyüdüğüne bakmaz. insani gelişme endeksine bakar baksa baksa. ama onu da çok umursamaz. eğitimli kesim en çok ülkedeki özgürlük ortamından etkilenerek oy kullanır. yaşam şekillerine müdahaleden hoşlanmazlar, toplumun geneliyle benzer hayatlar da sürmezler. eğitimli kesim, şu son döneme kadar iş hayatında da iş adamı olarak fazla yükselemediği için olsa gerek, devletin kadrolaşma yapısında kendileri gibi olanlara sıklıkla yer verilmesine çok önem verirler. yani daha kısa bir deyişle, adam kayırmacılıktan (eğer çıkarına değilse) hoşlanmazlar doğal olarak ve buna da en keskin tepkiyi gösterirler. ayrıca eğitimli kesimin bilgi kaynaklarına ulaşımları hem daha kolaydır hem de ana akım medyanın propagandalarına karşı daha korunaklıdırlar. bu yüzden eğitimlilerin toplumsal gelişmelere tepkileri, bazen genel halkın tepkisinden daha erken gelebilir ve genelde daha şiddetli olur.
kısacası, insanlar cahil oldukları için akpye oy veriyorlar demek saçmadır. fakat eğitimli insanlar, akp ile genel olarak uyuşamadıkları için akpye oy vermiyorlar ki bu da gayet doğal bir durum.