anasını siktiminin ülkesinde her şey zengine mübah iken, üniversite eğitimi almak gibi bir şeyin fakire lutfedilmesi zaten saçma olurdu. he bi de hala bu hükümetin zenginin nasıl götünü yaladığını, fakire koymak için nasıl şevk içerisinde olduğunu göremeyen yavşakların varlığını bir kez daha görmemizi sağlayan tuzaktır efendim. ulan bi de müslümanız elhamdülillah ayağına yatıyorsunuz ya asıl koyan o işte bana. dese ki ben dinsiz imansızın önde gideniyim, sizi de sikicem kusura bakmayın. tamam derim naapalım başa gelen çekilir. ama bu öyle de yapmıyo. allah diyo çok şükür elhamdülillah diyo herkesi kandırıyo. ulan bu dünyanın elbet ahireti de var. orda hesaplaşıcaz sizle. he bi de, 'kıçından eğri bok çıkmayan' ama bu gidişle açlıktan sıçacak boku bile kalmayacak bir vatandaş olarak diyorum ki; bütün bu şerefsizlikleri gördüğü halde hala akp'yi savunan sözde müslümanlar, olum siz ne kadar müslümansanız ben sizden de müslümanım. hesaplaşıcaz öbür tarafta merak etmeyin.
bu sene harçlara zam yok şeklinde söylemlerde bulunan ampulcülerin öğrencilere kurduğu sinsi tuzaktır.
bugün birçok arkadaşımdan aldığım haberler şu yöndeydi;
600 küsür lira harç parası ödeyecek olan bir öğrenci eğer alttan 2 ders alırsa bu ücret 1200 küsür liraya katlanıyordu. alacağı ders sayısı artarsa harç parası daha da katlanıyordu.
bunun bir kaç kişiye özel bir durum olduğunu düşünmüştüm ta ki haberi okuyuncaya kadar:
"26 ağustos tarihli bir bakanlar kurulu kararı'nın sonucu olarak üniversite öğrencileri inanılmaz harç ücretleri ile karşı karşıya. eğer alttan ders alıyorsanız, harçlar katlanıyor.
26 ağustos 2011 tarihli 2011/2174 sayılı bakanlar kurulu kararı'nda yer alan bir madde ile üniversite harç ücretleri fahiş oranlarda arttırılmış durumda. karar resmi gazetede yayınlandığında hemen kimsenin farkına varmadığı skandal, üniversite kayıtlarının başlaması ile beraber ortaya çıktı. geçtiğimiz günlerde "bu yıl harçlara zam yok" açıklaması yapan hükümetin, aslında büyük bir tuzak kurduğu görüldü.
ilgili madde okunduğunda, tuzağın sadece okulu uzatmış olanlara kurulmuş olduğu düşünülse de, durum böyle değil. okulu uzatmayan, sadece alttan ders alan herkes fahiş harç ücretleri ile karşı karşıya kalıyor.
akp'den üniversitelilere büyük kazık
"2011-2012 eğitim-öğretim yılında yükseköğretim kurumlarında cari hizmet maliyetlerine öğrenci katkısı olarak alınacak katkı payları ve öğrenim ücretlerinin tespitine dair karar" başlığı ile yayınlanan kararın "süresinde mezun olamayanların katkı payları ve öğrenim ücretleri" başlıklı 13. maddesi ile üniversite öğrencilerine inanılmaz bir tuzak kurulmuş durumda. madde şöyle:
madde 13- (1) 2547 sayılı yükseköğretim kanununun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında yer alan öğrenim sürelerinde eğitimini tamamlayamayan öğrencilerden, aynı kanunun 46 ncı maddesinin (ç), (d), (e) ve (f) fıkralarında yer alan hükümlere göre katkı payı veya öğrenim ücreti alınır.
(2) yukarıda belirtilen durumlarda her bir ders için kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti tutarları, her bir dersin kredisinin ilgili dönemde alınması gereken toplam ders kredisine oranlanması sonucu bulunacak katsayının ilgili dönem için belirlenen öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti ile çarpılarak, ilgili yükseköğretim kurumunca dönem başlarında hesaplanır.
maddenin 2. fıkrasında yer alan yöntemle yapılan hesaplamalar ortaya fahiş harç ücretleri çıkarıyor.
bu maddeden haberi olmayan ve bugüne kadar üniversite yönetimleri tarafından kendilerine hiçbir bilgi verilmeyen üniversite öğrencileri kayıt için üniversitelerine gittiklerinde büyük bir şok ile karşılaşıyorlar.
maddenin getirdiği kısaca şu: devam etmekte olduğunuz fakültenin normal harcına ek olarak, alttan (önceki dönemlerden) aldığınız kredi sayısı kadar ek ücret ödüyorsunuz.
bu ek ücret örneğin istanbul üniversitesi'nde 2 kredilik bir ders için 100 tl'ye çıkabiliyor. eğer dersi 3. ya da 4. defa alıyorsanız bu rakam katlanıyor.
2 kredi için tam 300 tl
istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi'nde okuyan ve bugün kayıt yaptıran bir öğrencinin sol'a ilettiği bilgiler durumun vehametini gösteriyor.
okulu 1 yıl uzatan ve bu dönem sadece alttan 2 kredilik bir ders almak zorunda olan öğrenci, 170 tl'lik normal harç ücretine ek olarak, tam 128 tl ödemek zorunda kaldı. yani sadece 2 kredilik ders alan öğrenci toplamda 298 tl harç ödedi. kayıt sırasında harçlarla ilgili bilgi veren fakülte yetkilisi, eğer alınan ders 3. ya da 4. kez alınıyorsa bu ek ücretin katlandığını belirtti.
normal harç 180, ödenecek harç 925 tl
istanbul üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi öğrencisi olan bir başka kişinin belirlenen harç ücreti de inanılmaz büyüklükte. normal dönemlik harç ücreti yaklaşık 180 tl olan öğrenci, bu dönem alttan aldığı derslerin ek ücreti ile birlikte toplamda 925 tl ödemek zorunda kalmış oldu.
kayıt dönemi başlayan üniversitelerde şok yaşanıyor
kayıt dönemi bütün üniversitelerde başlamış durumda değil ancak kayıtların başladığı üniversitelerde tam anlamıyla bir şok yaşanıyor. örneğin istanbul üniversitesi'nde kayıt dönemi 5 eylül pazartesi günü başladı. fakültelerin öğrenci işleri bürolarındaki yetkililer bile konu ile ilgili net bilgi sahibi olmadığı için çoğu öğrenci durumu anlayabilmiş durumda değil. ancak ders seçimi yapmanızın ardından belirtilen harç fiyatını görenler büyük bir şokla karşılaşıyor.
okulu uzatmayanlar için de aynı hesaplama
ilgili maddede "süresinde mezun olamayanlar" için olduğu belirtilse de, alttan alınan derslere ilişkin harç hesaplaması okulu uzatmayanlar için de geçerli.
ilgili maddede böyle bir ifade yer almamasına rağmen, okulu uzatmamış ve sadece alttan ders alan öğrencilere de aynı hesaplamanın uygulanması hukuki olarak da büyük soru işaretleri yaratmış durumda."
--spoiler--
ak partiden önce öğrenciler huzur içindeydi, okulların bahçelerinde koşturuyorlardı, bu ak parti geldi her şey alt üst oldu dimi dostum, ak parti napsa tuzak napsa kesin altında bi kötülük vardır zaten.
--spoiler--
bu tuzağı akp de kursa, chp de mhp de kursa, adı tuzaktır.
olası iktidarlarında diğer iki partinin de eğitimde yapacağı şey farklı olmayacak elbette.
bu üç parti de özünde serbest piyasacı, eğitime "sektör" gözüyle bakan bildiğimiz kapitalist partiler.
akp ise 9 yıldır iktidarda olan, artık hükumet değil, "iktidar" olan bir parti.
piyasaların ve uluslarası emperyalizmin yönettiği bir parti olarak, emekçi düşmanı misyonunu mutlaka yöneticilerine kanıtlamak zorunda.
bu ülkenin "solcuyum", "sosyalistim", "ilericiyim" diyenleri ise direnmek, mücadele etmek, bunların bu her alanda hızlandırdıkları saldırıları püskürtmek zorunda!
bu haber yalan çıksa dahi, ya da hükümet bu uygulamadan vazgeçse bile bu ülkede eğitimde fırsat eşitsizliğinin olduğu gerçeği değişmeyecek. eskiden diyordum ki ulan zengin çocuğunu gönderiyor özel okula var mı böyle adalet diye sitem ediyordum. ama şimdi işe bak artık devlet okuluna da zengin çocuğu gidebilecek. o kıvama doğru gidiliyor. tuzak falan değildir yani bu değişiklik, bildiğin suikasttir. az çok ülkesini seven bir insan olan bendenizde zaten var olan, ülkeyi terketme ve insan gibi yaşayabilinecek bir ülkeye kaçma isteğini daha da tetiklemiştir. bu noktaya getirenlerin topunun allah belasını versin.
nasıl olsa üniversite öğrencileri seçimlerde oy kullanamıyor, bir oy vermek için memleketlerine gidebilecek kadar paraları yok ve sen onların ayaklarına demokrasi götürmüyorsun.
gebersin pezevenkler. bu mudur olay? bence budur. suyunun suyunun suyu.
5. senemde okulu bitirmek için 18 ders almam gerekmişti alttan. asronomik rakamlarda harç ödemek anlamına geliyor bu şimdi ki öyle bir harç sistemi uygulanacaksa özel okula gitmek daha ucuz olur zannımca.
bir dersi ikinci defadan fazla almak isteyene deli dumrul'un durul'u gibi hop dedik denmesidir.
başarısız öğrencileri okuldan süren bu politika, ilkokul ve lisedeki A'lar çalışkan C'ler tembel mantığına da benzerdir aslında,
ha bence kötü müdür hayır. başarısız öğrenciyi açlıkla imtihan edip başarılı olmasını sağlamaktır amaç, bu sayede tembel öğrenciler kopya çekme zanaatının en derin inceliklerine ulaşabilirler sanırım.
meblağalar da yukarıdaki gibi değildir. mühendislik öğrencisi ben * sisteme girdiğimde, kredi başına 11 lira 68 kuruş belirlenmiş olduğunu gördüm, bir dersi üçüncü defa alacak olan da kredi başına yaklaşık 20 lira verecek. Neyse yaklaşık falan bizi bozar şöyle ki;
- bir dersi dersi üçüncü defa alan kredi başına 17 lira 52 kuruş (yüzde elli fazlası)
- dördüncü defa alan kredi başına 23 lira 36 kuruş (yüzde yüz fazlası)
- beşinci defa veya daha fazla sayıda alan kredi başına 46 lira 72 kuruş verecek. (yüzde üçyüz fazlası)
tabi bunların örgün eğitim için olduğunu da unutmayalım. ikinci öğretim için hesaplamaya kalktım lakin
12 digitlik hesap makinem fatal error verdi.
bir de bu sistem benim gibi BB'sini BA'sını AA yapmak isteyen öğrencinin ekmeğine acı biber sürmüştür.
devletin bu seferki hop dedik demesinin nedeni alttan ders alan bu başarılı zaatların devamdan muaf olmasına
rağmen derslere hocadan fazla girmesi, ilgili dönem öğrencilerine sınıfta yer bırakmamak suretiyle yer sorunu oluşturması
ve en önemlisi de özellikle proflar ders anlatırken onlara kafa tutmasıdır.
özetle bu sistem tembel ve başarılı öğrenciye dur demekte, CC olsun benim olsun felsefesindeki
güzel yurdum öğrencisine de aferin lan demektedir.