2) Kıyı illeri olarak belirtilen batı, güney ve kuzey batı illerinin okuma yazma oranının diğer illere göre daha çok olması; yani daha kültürlü olması.
3) Okuma yazma bilmeyen kadın sayısının son araştırmalara göre en çok güneydoğu anadolu bölgesi ve doğu anadolu bölgesinde olması.
4) En belirgin özellik olan referandum sonuçlarına göre eğitim durumunun her şeyi apaçık ortaya çıkarması:
* http://www.sumuk.org/image/27326
ve sözün bittiği yer...
'' kültür; okumak, anlamak, görebilemek, görebildiğinden mânâ çıkarmak, uyanık davranmak, düşünmek, zekayı terbiye etmektir. ''
Mustafa Kemal Atatürk.
edit: yazar bu başlığın ilk cümlesinde '' kıyı illerinin genelinde '' diye belirtmiş.
sahil kesim nispeten zengin olduğu için reel politikaya ilgi duymazlar onlar için ekonomi önemli değildir. verdikleri siyasi kararları daha çok alışık oldukları yaşam tarzının korunması içgüdüsü ile chp'ye ve diğer sol partilere verirler.
ege ve akdeniz sahilleri genelde burjuvazi yaşam tarzını benimsemiş kesimin tercih ettiği bölgelerdir genelde. ve ak parti bu bölgelerde mağlubiyetin tadına varmıştır hep. karadeniz bölgesi de sahil muhittir ama genelde merkez sağdan yana tercihlerini kullanırlar. yani mesele balıktı, zekaydı filan değil. mesela lüks hayat formlarında boğulma, elitizmin zirvesinde yer alma meselesidir. ege ve akdeniz bölge insanında modernizmin ve çağdaşlığın asimile edilmesi ile bir kabullenme psikolojisi hakimdir. ulusalcı ve kemalist hasta ruhlu insanlar paranoylarla gözünü korkuttukları bu insanları her seçimde merkezi sol partiye oy attırmaya zorlarlar. doğal olarak hakimiyet her zaman burjivaziye yakın, yoksul ve orta halli halkı tanımayan, ismi ile çelişki yaşayan cumhuriyet halk partisinin elindedir. ve ak parti ciddi manada çalışmalar yürütmez ise bu konu ile ilgili, hiçbir zaman orada bir söz sahibi yönetime sahip olamayacaktır.
kıyı bölgelerin içki ve zina için her şeyi yapabilecek gavurların yönetimi altında olmasından kaynaklanan nedenlerdir. cehaletle, bilgiyle alakası olmayan bir durum yani.