--spoiler--
adım adım anlatalım da bilmeyenlerde sandık sistemi nasıl işler öğrensinler.
1) bir sandıkta oy verecek kişilerin bilgileri bellidir.
2) vatandaşlar oy verme işlemini yaptıktan sonra listeye imza atarlar
3) oy verme işlemi bittikten sonra sayıma geçilir.
4) sayım işleminde sandık başkanı + parti üyeleri + (varsa) müşahitler yer alır.
5) sandık başkanı sayım işlemini yaparken tek tek her zarftan çıkan oyları üye ve müşahitlere göstererek tutağa işletir.
6) sayım işlemi bittikten sonra her sandık için toplam oy , geçersiz oy ve partilere düşen oy sayısı tek tek sandık tutanağına işlenir.
7) sandık başkanı + tüm parti üyeleri sandık tutanağının doğruluğunu beyan eder ve hepsi imzalar
8) bu sandık tutanakları scanner'dan geçirilerek ysk'nın sistemine işlenerek gönderilir.
9) her sandık tutanağının bir kopyası tüm parti temsilcilerine çoğaltılarak verilir. (not: sosyal medya'da dolaşan bazı tutanaklar ile sisteme girişler arasındaki tutarsızlıkları gösterilen ekran görüntüleri chp'nin sts.chp.org.tr adresindeki chp'nin sistemine ait görüntülerdir ve eğer bir yanlış giriş varsa parti üyesinin kendi sistemine yaptığı yanlış girişi gösterir.)
10) sayım işlemi bittikten sonra sandık başkanı oy pusulalarını ysk'nın belirlediği oy torbasına koyar.
11) oy torbaları polis eşliğinde ysk'nın belirlediği toplama yerlerine götürülür.
12) oy toplama alanlarında tüm sandıklara ait torbalar bir araya getirilir. tutanaklar birleştirilerek ysk sistemine girişi yapılır.
gelelim olası senaryolara
1) elektrikler kesildi karanlıktan yararlanılarak oy pusulaları çalındı!
- elektrik kesilmesi sebebiyle oy pusulalarının çalınma ihtimali olabilir mi? elbette olabilir. diyelim ki sandıktaki oylar çalındı. her sandığın başında parti üyeleri dahil en az 5 kişi olur. yani birisi sandığa gizlice yanaştı zarfları çaldı. herkes bu kadar aptal sadece izlediler?
2) oy torbaları çalındı!
oy torbaları polis eşliğinde teslim edilir. diyelim ki yine bu aşamada torba çalındı. torba çalınsa dahi madde 5'te anlattığımız imzalı tutanak var olduğundan herkesin imzasının olduğu tutanak kabul görür ve baz alınır. ayrıca o torbayı çalmak 10 yıl'dan başlar.
3) tutanağa bir partinin oy oranı yanlış yazıldı.
olabilecek bir durum. bu durumda sandık başkanı ve oyu az yazılan parti üyesi'de bunu imzaladı yani? diyelim ki imzaladı. itiraz üzerine torbanın yeniden sayımı yapılır. gerçek yine ortaya çıkar.
unutmayın ki tüm siyasi partilerde tüm sandıkların tutanakları olduğundan dolayı o tutanaklardaki sayılar bir araya getirilip toplandığında ysk'nın açıklayacağı rakam ile eşleştirmesi yapılabilir. chp'nin hile yaptılar argümanını sağlam gerekçelere dayandırması gerekiyor. mesala bizim tutanaklarımızda oy sayımız şu çıkıyor ve burada yanlışlık yapıldı denilmiyor.
tek dedikleri şey hile yaptılar. ankara'lılar gelin sahip çıkın!
kanun bilmeyen ezik ergenlerin yeni iftirasıdır. kişi yaptığı suçlamayı ispatlamakla yükümlüdür. yani hile olmadığı ispatlanmaz, hile olduğu ispatlanır ama işte bunu algılamak birikim ister.
chp'lilerin hile olduğunu ispat çabalarından kaynaklanmaktadır.
yani demek istemiş ki burada yazar, biz hile var diyelim ama siz karşı çıkmayın. çünkü siz karşı çıkınca göt oluyoruz. insanların aklını istediğimiz gibi manipüle edemiyoruz.
bıktık dezenformasyonlardan. mide bulandırıcı olmaya başladınız artık. alın bir tane de ben söyleyeyim: chp'li sandık görevlileri aslında akp'liymiş. esas chp'lileri önceden kaçırıp bir yerde tutmuşlar. sonra tutanaklara şişirme rakamlar yazılmış.
hadi çık şimdi işin içinden. sallamak bedava. delinin biri kuyuya bir taş atıyor, hepsi onu çıkarmaya çalışıyor. madem ispatınız var verin mahkemeye? türk mahkemelerine güvenmiyorsanız avrupa mahkemelerine verin? zaten erdoğan'ın kellesini istiyorlar. siz de kahraman olmuş olursunuz kendi çevrenizde.
akpli değilim. açık konuşayım, hilenin hiç olmayacağına dair pek inancım yok. ama öte yandan yapılabilecek hilelerin öyle ülke genelindeki oyları 1.5-2 puan ölçüsünde dahi etkileyebileceğine inanmıyorum.
ne gibi hileler olabilir? mesela ankarada 15-20 bin gibi bir fark var yanılmıyorsam. ufak sayılabilecek bir fark yani. öte yandan antalyada da çok ufak fark vardı. istanbulun bazı kritik ilçelerinde vs... bu tarz yerlerde ufak dokunuşlar olmuş olabilir. yani evet, çok büyük çaplı olaylar olabileceğini yine sanmıyorum. nasıl yapılmış olabilir onu da bilmiyorum. hatalar varsa, usulde sıkıntılar varsa bunlar zaten tutanaklarla belirtilir. asıl sıkıntı, oy satmakta olabilir belki. mühürlü oy pusulasını atıp, boş oy pusulası döndürülerek para karşılığı oy kullanılabilir belki. ama bu da pek mantıklı değil. çünkü muhalif partiden birisi 100-200 tl gibi rakamlara oyunu satıyorsa, o adam zaten yeterince muhalif değildir. hukuki ve ahlaki açıdan sıkıntı olsa bile, bunun da seçimin sonucunu çok değiştireceğini sanmam.
ama tüm bunlar kafamızdaki bazı soru işaretlerini gidermeye yetmiyor. misal, neden pek çok şehirde elektrik kesintileri yaşandı? ankarada tam da mansur yavaş öne geçmekteyken neden bir anda sayımlar durdu ve akabinde nasıl gökçek farkı açtı? neden sayımların başında akpnin yüksek olduğu yerlerdeki sandıkların sonucu ulaştı önce? anadolu ajansı neden kıyasıya rekabetin olduğu ankarada ciddi bir fark gösteriyordu? neden çelik, cha manipülasyon yapıyor diye açıklamada bulundu? halbuki sonrasında görüldü ki aa da cha da benzer sonuçlara ulaşırken her ikisi de oy sayımlarının başında farklı tarafların oylarına öncelik vermiş.
yani bol miktarda manipülasyonun olduğu bir gece oldu bunu kimse inkar edemez. anadolu ajansı güvenilirliğini zaten kaybetmişti. şimdi iyice itibar kaybetti. insanların çabası takdire değerdi. ayrıca ankarada bana göre mansur yavaşın çabası da takdire şayandı. "akp" oylarını arkasına alan melih gökçek'in yüzde 45e yaklaştığı bir seçimde chp bayrağı altında ona bu kadar yaklaşmayı başarabildi. bu gerçekten de büyük başarı. melih gökçek, eğer kazanırsa, umarım bundan bir ders çıkarır. üniversitelerden mansur yavaş büyük destek aldı. çankaya, kendisine verilen hizmeti yeterli görmediği için rekor bir miktarda oyu mansur yavaşa verdi. gökçek bilsin ki, eğer belediye seçimleri bağımsız adaylık şeklinde yapılıyor olsaydı, yavaş'ın nallarını bile toplayamazdı ankarada. kendisine gelen oylar, akpye verilen oylardır. ayrıca mansur yavaş, belediye seçimlerinde belediyecilik konuşan az sayıdaki adaydan birisi oldu. yenilmişse bile gökçek'e değil, akpye yenilmiştir. olay bu kadar basittir.
Tutanak varmış da herkes imzalamış falan. Olm salak misiniz lan,.zaten sıkıntı burda başlıyor. Tutanaklarla ysk'nın açıkladığı sonuçlar tutmuyor. itiraz oluyor yeniden sayılıyor ama yine farklı sonuçlar çıkıyor. Oylarin calinmasi, degistirilmesi vs. Burada devreye giriyor, anladın? ama malsın sen anlamazsın.
Edit: bilale anlatır gibi anlatayım.
Seçimin yapıldığı salonda oy sayılıyor. Her partinin görevlisi ve memurlar sonuçların yazılı olduğu tutanağı imzalıyor. Parti görevlileri de bu tutanakları parti merkezine teslim ediyor. Buraya kadar sıkıntı yok.
Örneğin; Abc partisi, elindeki tutanakla ysk'nın açıkladığı sonuçları kiyasliyor. Tutanak şu şekilde;
Abc:125
Cba: 87
Dbp: 66 gibi...
Ancak ysk'nın sonuçları ise;
Abc: 90
Cba: 107
Dbp: 76 gibi...
Parti yetkilisi gidip seçim kuruluna itiraz ediyor haklı olarak. Bundan sonra eksik çuvallar, çöpte bulunan oylar vb. Olaylar meydana geliyor. Anladın mı mal?
Son olarak tek bir kişi, efkan ala gibi birinin sabahın 5'inde orda ne işi olduğunu açıklayabilir mi?
Hırsızlık puştluk o kadar normallesti ki, bu tür yavşaklıklar artık sıradan geliyor insanlara. Akp, mhp, chp ya da herhangi bir parti en ufak bir hileye karıştıysa tespit edilip gereği yapılmalıdır.
2014 yılında en azından guvenileblir seçim istemek vatandaş olarak hakkımdır.
Eklemeden edemeyecem, en ufak hile karıştıranın veya bunu savunanin parti ayirmaksizin, anasını bacısını eşekler siksin.
tutanak mı dedi birisi?
her sandık başında azami 3 farklı partiden, en az da 2 chp li adam var.
hepside paşa paşa oy çuvallarını saydı, imzaladı, sonra teslim etti. chp kaybedeceğini anlayıncada kaçmaya başladılar ahanda birisi resimde.
yemezler oğlum sizin çirkefliğinizi, oy çalan araç kendilerinin lan. daha ne olsun?