türban eylemcilerinin samimiyetlerine dair bir done. akp iktidarında türban sorunu istedikleri şekilde çözümlenmemesine karşın akp iktidar olunca eylemlerin son bulması akla ister istemez ne derece samimi olduklarına dair şüpheler getiriyor.
ha haklarını yemeyelim akp iktidarı sırasında "bas ortusu icin beyaz yuruyus mitingleri" gibi bir atraksiyona giriştiler ama pek cılız kaldı. saman alevi gibi. eski heyacandan eser yoktu. ne de olsa hükümet kendilerinindi karşılarında düşman gördükleri laikler yoktu.
benzer sekilde beyazit camii'nde cuma namazi cikisi abd ve israil bayragi yakma mitingleri de sip diye kesilmistir. bu orneklerden bile amacin uzum yemek degil bagciyi dovmek oldugu anlasiliyor. abd'deki kurtaj tartismasi da buna benzer. kurtaj serbesttir, cumhuriyetci parti yasak olmasini hararetle savunur ama yasaklanmasini hic istemez cunku bu tartisma cumhuriyetciler icin oy deposudur. bugun supreme court'ta (bir nevi anayasa mahkemesi) muhafazakarlar cogunlukta olmasina ragmen kurtaj yasaklanmiyor. cumhuriyetciler biliyor ki kurtaj yasaklandiginda buyuk bir argumandan mahrum kalacaklar ve avantajli pozisyonlarini kaybedecekler. ayni sekilde turkiye'de turbanin universitelerde serbest birakilmasini en istemeyecek parti akp'dir. bu durumda turban polemigi ve ezik edebiyatiyla aldiklari oylari kaybederler. su anda haksizliga ugramis ve hakkini arayan taraf gibi gorunmekten cok memnundurlar. muhalefetin bunlari gozonune alip politika yapmasi lazim.
akp söz verip de çıkartmadığı eğitim yasalarıyla binlerce imamhatip lisesi mezununu yakmıştır. tabii gece gündüz özel okullara çalışmaktan imamhatiplileri unuttu garibanlar. türban eylemlerinin kesilmesi diye birşey olmamıştır. hatta marjinalleşen bir türbanlı eylemleri sürecinin başlangıcı dahi olmuştur akp iktidarının başlaması.
akp'nin iktidar olması ile değil, <<imam-hatiplerde>> kur'an dersi haricindeki tüm derslerde geçerli olan başörtüsü yasağının kalkmasıyla, son bulmuştur.
eylemlerin olduğu dönemle, şu anki dönem müthiş farklılıklar barındırması hasebiyle, hitama ermesi son derece makuldur. farklı anlamlar yüklenecek bir durum yoktur.
düzeltme: yok kasdedilen eylemler üniversitekilerdeki yasakla ilgili olanlar ise, onlar hala sürmektedir. ve hatta eylemciler joplanarak dağıtılmaktadır.
eylemcilerin dövülerek dağıtılması , yasal olmayan eylemlerde artık alışılmış bir durumdur; yalnız dikkat çekmek istediğimiz nokta, başörtüsü meselesinin akpnin güdümünde olmadığıdır.
türban gibi dini hassasiyet içeren bir konuyu, akp gibi siyasi rant arayışında olan bir "politik oluşumun" tekelinde zannetmek ahmaklıktır.
türban ve parti ayrı dünyaların, ayrı fikirlerin ve ayrı şahsiyetlerin işidir. akp yada bir başka partiden- oluşumdan "medet" uman cahil cühela müslüman(!) takımı, anlık avuntularla gülümsemeye devam etsin.
"şeyh'im hangi partiye oy verelim" sorusu, zaten kişiliksiz bir fason kişiliği ortaya koymuştur.
''
Başörtüsüne özgürlük eyleminde 100 hafta geride kaldı. Türkiye'de yaşanan başörtüsü yasaklarının sona ermesi için başlatılan eylemin 100.sü dün izmit'te yapıldı.
''
2002 öncesinde hemen her gün bir cami ya da üniversite önünde şahit olunan, turban kamusal alanlarda da serbest birakilsin, universitelere girebilelim protestolarının, 2002 seçimleri sonrasında akepe'nin başa gelmesiyle birlikte tamamen ortadan kaybolması durumudur.
şu anda tek bir protesto dahi yapılmamaktadır.
neden bu protestoların ortadan kalktığını bir inceleyelim o halde;
- akepe türban yasağını kaldıracağını müjdelemiştir 2002 seçimleri öncesinde, evet ilk başlarda insanlar beklenti içinde oldukları için protesto etmemiş olabilirler
- ancak nerdeyse 5 yıl geçmiş olmasına rağmen tek bir önerge verilmemiş, önerge vermeye çalışanlar engellenmiş yani tek bir adım atılmamıştır türban yasağının kalkması adına akepe tarafından.
- 5 yıl geçmesine rağmen hala tek bir protesto gösterisi dahi düzenlenmemiştir.
o zaman şu iki sonuca varırım ben.
ya aptaldır bu insanlar 5 yıl içinde atılmayan adımları beklemektedir hala akepeden
ya da 2002 öncesinde gerçekleştirilen gösteriler samimi degil, katılımcılar da samimiyetsizdir.
ikincisi akla daha yatkın gibi geldi bana. *