akp dönemindeki inanılmaz pahalılık

entry18 galeri0
    18.
  1. en çok pahalanan sigaradır, o da ne kadar pahalanırsa pahalansın yine de içen insan sayısı oldukça fazladır. parasını sigaradan arttırmaya fırsat bulamayan insana her şey pahalı gelir.
    0 ...
  2. 17.
  3. 2001 krizinde götünde bezle kreşe giden bebelerin iddiasıdır. evladım önce bi araştır aç bak krizde millet ne yapıyordu diye. evine ekmek alamıyorlardı en basitinden ben söyleyeyim sana. evet.
    0 ...
  4. 16.
  5. alım gücüne kredi kartı gücü diyenlere sözüm;kredi kartına faiz yetiştirmek en büyük zenginlik zaten.
    2 ...
  6. 15.
  7. bu daha başlangıç müdahaleye devam.
    0 ...
  8. 14.
  9. aynı zamanda milletin aldığı maaşlarda arttığı için dengelenen durumdur.

    kimse inkar etmesin 10 yıl önce aldığı maaşla şimdiki maaşları arasında dağlar kadar var.

    millet fakiriz diyor, hepsinin altında araba, 10 yıl önce zenginler uçağa binerdi, şimdi her vatandaş uçağı kullanıyor

    10 yıl önce internet zenginlerin kullandığı araçtı, şimdi hepimizin evinde var.

    nankörlük etmeyelim. (yiğidi öldür hakkını ver)
    0 ...
  10. 13.
  11. kriz dönemi ile bugünü karşılaştırmak pek mantıklı olmaz, bir emekli maaşını göz önüne alırsak alım gücünün gün geçtikçe düştüğü açıkça görülür.

    yani kriz dönemi ve hemen sonrasının şişirilmiş fiyatları ile en az 10 yıl sonrasının fiyatlarını karşılaştırmak, pek makul değil hele ki birinde mamulün en yüksek kalite diğerinde en düşük kalite fiyatını baz alarak.

    yani eskiden pazara markete giderken gittiği kadar rahat gidemiyor vatandaş. ay başını zar zor getiriyor. bu işin özünde tarım ve hayvancılığın kötü durumda olması var, bir başka neden olarak.

    ama en ufak olumlu veriyi devrim yapmışçasına savuna akp, ekonomideki kötü durumu. görmek istemiyor. sanal ekonomiyi anlatıyor kağıtlar üzerinden...

    eskiden 50 aylık maaşıyla ev alan bir çalışan şimdi 100 ay beklemek zorunda. buda kira fiyatı gibi başka bir veri...

    arkadaş tamam domatesinize laf etmedik, dönemsel olduğunu söyledik zaten.

    bide artık şu herkeste ayfon var, bilgisayar var olaylarını geçelim dünyanın her yerinde var bi bizde yok. üstelik son model telefon alma hikayesi hep vardı kriz döneminde bile cep telefonu ile hava atardı bizim vatandaş. *
    ama o bilgisayara dünyanın açık ara en pahalı internetini, yok cep telefonunda bilmem ne telsiz vergisini bi biz ödüyoruz.

    he lan akp yokken açtık...

    edit: arkadaş internet, uçak çağın gereğidir. dünyada durum böyle...
    1 ...
  12. 12.
  13. çarşı pazardan anlamayan (bkz: kabzımal beyanı)dır.

    fiyat artışları eski dönemlerle kıyas bile edilemeyecek düzeylerdedir(olumlu açıdan).

    demiyoruzki fiyat ertışı hiç yok lakin enflasyon rakamları ortadadır.
    enflasyon oranıda fiyat artışına göre hesaplanır.
    domatesin bugün 5 lira olması ya da taşköprü ye sel vurup sarımsağın seneye bulunmaması bunlar genelin örnekleri olamaz, etkiler lakin bütünü açıklamada sağlıklı kullanılamaz. bu huyumuzu bırakalım.
    kışın ortasında karpuz çok pahalı demenin anlamı yoktur. salatalık 1 lirayken domatesin 5 lira olması zaten ürünsel sıkıntının olduğunu gösterir.
    biz evvelinde senelerce bakkallık-manavlık yapmış adamız, kırmızı donlarıyla birileri gezerken biz memleketin nasıl kucaktan kucağa hoplatıldığını nasıl enflasyon canavarına yem yapıldığını biliriz.
    bir malın ertesi gün alış fiyatının satış fiyatını geçtiği günleri biz biliriz.
    1 ...
  14. 11.
  15. en azından alım gücünün yettiği bir pahalılık. eskideden ucuzdu da ne oluyordu alabiliyor muydun şuan temel ihtiyacınmış gibi görünen birçok şeyi. herkesin elinde ıphone,herkesin altında araba,evlerde 2 şer 3 er bilgisayar. 4bin liraya dersanelere giden çocuklar. yazın 2-3 bin liralık tatilin çok gerekli bir ihtiyaçmış gibi hissedilmesi. hamburgercilerde 20 liralık abidik gubidik menülere indirime girmiş,kampanyalı diye saldırılması.
    sonra yok patates 2 lira domates 3 lira. ulan hazır yemekten,dışarda yemekten,eve pizza söylemekten bunları almıyosun ki zaten artık.pahalansa nolur.
    1 ...
  16. 10.
  17. nasıl baktığına göre değişir. eskiden yetiyordu, şimdi yetmiyor olayı ile açıklamak ekonomi bilmemektir. insanların gün geçtikçe ihtiyaç hissettikleri, kendilerini mutlu eden, haz veren şeyler artmakta. 1990 senesinde tahta pencere varken herkeste, şimdi pimapen taktırmış ve bunu ihtiyaç olarak görmüşlerdir.

    neyse veriler konuşsun.

    asgari ücret 2001 146.947.500 ekmek fiyatı: 250bin zeytin: 4 milyon 250 bin kuru fasülye: 2 milyon 500 bin

    asgari ücret 2013 837,00 ekmek fiyatı: 1tl (şehirden şehire değişir) zeytin: 4,5tl kuru fasülye: 3tl

    bakın memur maaşlarını baz almadım. öyle bir insafsızlık yapmadım! çünkü memur maaşlarında 12kat artış olmuş. matematik biliyorsanız hesaplayın o zaman ekonomik olarak iyi miyiz kötü mü? haaa benzini yazmadım bile. isterseniz onu da orantılama yapın.

    yeterli mi? tabi ki hayır daha iyi olmalı ama ''hükümet yalan söylüyor'' diyen en büyük yalansızdır!!

    edit:10 sene önce kirada oturuyordum dandirik eve 300 lira kira veriyordum. şimdi aynı şehirde yapılı eve 400tl kira veriyorum.
    1 ...
  18. 9.
  19. dün haberlerde duyup gülme krizine girdiğim bir haber de var ayrıca;
    ete yüzde 7 zam yapıldıktan sonra yüzde 4 indirim yapılacakmış arkadaşlar. rahat olun siz. :D
    2 ...
  20. 8.
  21. Ete bir kez daha zam gelmiştir. Hayret etin mevsimi kızarması da olmaz ama kilosu 30 bin liralara dayanmış. Koyunlar otçul olduğu için onları rahatsız etmiyor ama normal vatandaşı ediyordur.

    http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/23600573.asp

    Asıl sorun uzun vadede Türkiye'deki hayvancılığın amına konmuş olmasıdır. Napalım o koyunları keser yeriz artık.
    4 ...
  22. 7.
  23. kendi açımdan ele aldığım zaman ekonomik olarak çok iyi bir tespittir.
    şahsen 3-4 senedir doğru düzgün karnım doymuyor. çok ciddiyim. sadece meyve-sebze değil, markete gittiğimde en kötü ihtimalle 10 lira bitiriyorum. ve aldıklarım 1 günde bitiyor. eskiden böyle miydi? hayır.
    ekmek 250 bindi ben küçükken lan. hatırlıyorum o zamanlar 5-6 tane ekmek alırdık. artardı. şimdi 2 tane ekmek alıyoruz. doymuyoruz.

    akp ekonomik olarak bu ülkeyi geliştirmişmiş. e tabi görünen öyle.
    akp ekonomiyi değil, ama göz boyamayı çok iyi biliyor. bunu aklı başında olan herkes anlar.
    5 ...
  24. 6.
  25. hele hele, eskiden defterle alınıyormuş ergenler bilmezmiş. bu mantıkla alayımız amcası dayısı ergen çünkü onlar bile karne görmedi, hele ki chp iktidarı.

    chp dönemindeki karne zırvası tayyip'in beyinsizleri kandırmak için ortaya attığı zırva. zira o dönemde avrupa'nın alayı türkiye gibiydi, hatta türkiye'den beterdi malum 2, dünya savaşı. biz ergenler bilmeyiz...

    bu pahalılığı savunmak için 70 yıl geriye gitmeye gerek yok... *

    arkadaş mesele sadece domates fiyatı değil siz daha anlamadınız mı ?

    şaka bir yana elbet domates fiyatı dönemsel artar ama, apk döneminde olmuştur geyiğini bırakalım tamam. ama her olumlu veriyi biz yaptık diye savunan hükumet var. zaman geçtikçe alım gücünün düştüğü de bir gerçek.*
    2 ...
  26. 5.
  27. mevsim geçişi nedeniyle yaşanan pahalılıktır. ak partiyle ilgisi yoktur. devletin güneşli gün sayısını arttırma gibi bir yetkisi yok malesef.
    1 ...
  28. 4.
  29. eskiden olsa bunları defterle saatlerce sıra bekleyerek sınırlı sayıda alırdın denilesi saçmalama. chp döneminde yani. geçmişi bilmeyen ergen zırvası. (bkz: ergen)
    0 ...
  30. 3.
  31. pahalılıkla paralel gelir de artsa ceğirimi yesinler denebilir ama o da yok... sadece pahalılık var.
    1 ...
  32. 2.
  33. 1.
  34. ekonomi çok züper, bakın rakamlara istatistiklere diyen faiz lobisi destekçisi sanal ekonomicilerin görmediği pahalılıktır.

    millet son yıllarda meyve sebzeden yoksun hale gelmiştir, eskiden pazara markete giderken yanına ekstra bir iki çocuk alırlardı kadınlar torba taşıtmak için. şimdi boş gidip neredeyse boş geliyorlar...

    domates 3.5 - 5 lira arası

    patates 2 lira

    karpuz ortalama 80 kuruş - 1 lira

    ki bunlar yıllardır fakir yiyeceği olarak bilinen sebze meyveler.
    7 ...
© 2025 uludağ sözlük