-dış borcu 130 milyar dolarla alıp 2013 itibariyle 337 milyar dolara çıkarmıştır.
malın biri cumhuriyet dönemiyle kıyaslıyorlar diye eleştirmiş...
bidon beyinli akp beslemesi;
tabiki cumhuriyet tarihiyle,önceki dönemlerle kıyaslayacaksın bundan daha doğal ne olabilir.iktidar olduğunda bu ülkenin milli geliri neydi? bugün ne oldu? o gün borç ne kadardı? bugün ne kadar? bunlara bakacaksın.
ama milli gelir hesaplama yöntemini değiştirmeden bakacaksın yani sahtekarlık yapmayacaksın.
2002 yılı kişi başı milli geliri 3500 dolardı akp döneminde kişi başı milli gelir mart 2013 itibariyle 10755 dolar oldu deniliyor. iyi de hem dolar artar hem de hesaplama yöntemini değiştirirsen kişi başı gelir 10 755 dolar olur tabi.2002 kişi başı milli geliri de bugünün dolar cinsinden hesaplarsan kişi başı gelir aşağı yukarı 8000 dolara geliyor.
yani işin aslı ortada toplasan %40-45 civarında bir artış var.öyle 3 kat artış filan yok.buna mukabil dış borç nerdeyse 3 kat arttı.
Örneğin Haziran 2008'de 100 Japon Yeni 0,94 dolar iken Ekim 2011'de 1 dolar 32 sente yükseldi. Yen yüzde 40 değerlendi. Dolayısıyla gerçekte durgunluk nedeniyle Japonya'nın pek artmayan milli geliri dolar kuruyla bakıldığında yüzde 40 yükselmiş oldu.
dolayısı ile dolar üzerinden yapılan hesaplamalar kandırmacadan başka bişey değildir. Milli gelir ve büyüme ulusal para ile hesaplanır.
milli geliri 3 kat arttırırsın dış borç'un 3 kat artması sorun teşkil etmez ancak belirttiğim üzere 10 yılda ülke ekonomisi ancak %40 civarı büyümüş iken ve üstelik bu büyüme cumhuriyet tarihi boyunca tüm büyüme ortalamasının dahi biraz altında seyrediyorken dış borç 3 kat'a yakın artmışsa ve düşük kur yüksek faizli tüketim ekonomisi sonucunda cari açık da 100 milyar doları görmüşse o ekonominin anası bellenmiş demektir.
sözün özü; coni mamayı kestiği anda topu atarız malesef gerçek budur ve Türkiye'nin özellikle 80'li yıllardan itibaren iç ve dış borç yükü çok artmış olsa da, 2002'ye gelene kadar artan oranlı biçimde üretim ekonomisinden uzaklaşılmış olsa da hiçbir dönem akp iktidarı dönemindeki kadar ekonominin canına okunmamıştı.yapılmak istenen bu işbirlikçi zevat eliyle Türkiye'ye diz çöktürmektir.
bu arada ''ama amerika da borçlu'' demiş aynı gureba.güler misin sabaha mı bırakırsın.
coninin parası konvertibl a yavrum. yani türkçe karşılığıyla çevrilgen.tüm dünyada muteber,geçerli...
parayı basıveriyor, ödüyor borcu.enflasyon derdi de yok.zira alacaklıya yani dışarıya gidiyor para.bu da doları dünyada bollaştırıyor tabi. dolar bollaştıkça değeri düşüyor.değeri düşen dolar da doğal olarak coninin toplam borcunu azaltıyor.doların değerinin düşmesi demek diğer para birimlerinin değerlenmesi demek. işte bu aşırı değerlilik bizim gibi ekonomisi bombok olan haliyle sömürülmeye açık ülkelerin hepten canına okuyor.yani coni bir taşla 3 kuş birden vuruyor.
genellikler negatif olan ilklerdir. örneğin ilk defa bir hükümet insanların gözünün içine baka baka bir başarının üzerine yatmaya çalışıyor, hem de kötü uygulamalarına rağmen başarılı olmuş bir uygulamanın: (bkz: akp nin imf borcunu ödedik kasılması)
birileri çıkıp ''ama amerika'nın borcu bizden daha fazla'' deme cüretini kendinde bulabildi.
bir de neymiş efendim, cumhuriyet dönemiyle 2013 karşılaştırılmazmış. e hadi buna eyvallah.
fakat ''abd nin borcu türkiyeyi geçiyor'' dersen sana götümün sağ lobuyla gülerim arkadaşım. evet geçiyor ama bir sor bakalım neden geçiyor diye. türkiye'nin ekonomisi çok über fantastik olduğu için geçmiyor. ya da amerikan ekonomisi çökmenin eşiğine geldiği için (ufak tefek krizler olabilir ama amerika'nın tarihi krizlerle doludur zaten) geçmiyor. gsyh oranından bihaber cahil. amerika'nın gsyh oranı (dış borcun kişi başına düşen milli gelire oranı) türkiye'den daha fazla.
biri elinde bdp bayrağı, biri elinde atatürk portreli bayrak ve bozkurt işareti yapan 3 kişi akp ve akp faşizmine karşı direnirken aynı kareye girdi. halk bir bütün oldu.
cumhuriyet dönemi ile 2013 yılının borcunu karşılaştıracak kadar ufak beyne sahip yazarların bok atmaya çalıştığı ilklerdir. neymiş günümüz borç miktarı cumhuriyet döneminin 4 katıymış. mantığa bak. abd nin borcu türkiyeyi geçiyor ama o zaman ne olacak. ekonomiye kafaları basmaz, ekonomiyi eleştirirler.
gırtlağa kadar borca batmış şaşkınlar ''imf'ye borç bitti'' diye sevindi.
ülkenin dış borcunun imf'ye olan borçtan ibaret olduğunu sanıyorlar ya ahahahasdfsfssdfs. ülkenin toplam dış borcunun yanında imf'ye olan borç çok düşük zaten. türkiye'nin asıl borcu JP Morgan, Citibank, Bank Of America, Deutsche Bank gibi yabancı bankalaradır.
zaten imf'den alınan borç para da hiçbirimizin cebine girmedi. birilerinin oğlu-kızı yurt dışında okudu, kendine çeşit çeşit taşıtçıklar aldı. borçların bir kısmı da artık ''peşkeş çekme'' seviyesine kadar ulaşan özelleştirmelerle ödendi. ülkenin önde gelen kurumlarının bir kısmı ya da tamamı yabancılara satıldı.
göt kıllarına tahammülüm gittikçe azalıyor artık. bunlar adam olmaz. bunlarla anlayacağı dilden konuşacaksın. kendilerinin de sokaklarda, sosyal medyada sık sık kullandığı dil. şiddet dili.