Dolar yasaktı abd ambargo koymadığı halde kübayı yaşıyordu insanlar, bankacılar parayı toplayıp ingiliz adalarına kaçtılar düşünün bunlar hiç yoktan matematik bilen eğitimli insanlar kim bilir başlarında ne çeşit bir yönetim anlayışı vardı.
çok iyiydi değilde bundan iyiydi diye düşünmektedir. alım gücü ( satın alma yani şimdi sizin aklınız hemen başka taraflara gider ipneler ) bugünkünden daha yüksekti. hep savunmak için diyorlar ki "devalüasyon" vardı perişandı ülke. daha kelimenin anlamını bilmeyen tipler işte bugün ekonomiyi çoh eyi zannedenler. ulan dolar 8 lira euro 9 lira bugün. devalüasyon dediğin tam olarak budur işte paran değer kaybediyor eriyor bitiyor. ama hükümet kararı ile mi oldu diyecekler için ; hükümetin attığı her yanlış adımda dolar ve euro yükseliyor işte. doksanlarda evet enflasyon yüksekti krizler yaşandı ama bugün o krizlerden daha büyüğü yaşanıyor. o zamanla bu zaman arasındaki tek fark medyanın yüzde 99 unun yandaş olması ve havuz medyasına dönüşmesi. haberlerde göstermiyorlar diye ülkede her şey mükemmel gitmiyor..
Chp gelince ekonomiyi uçuracak. Her eve bmw girecek her yoksulun karnı doyacak. 1.000.000.000.000 km metro haytı yapılcak. Otobusler 2 dkk da bir kalkacak.
Yobazlar anlamaz bunu defolun pis siyasal islamcılar.
Akabe yokken ekonomi çok iyiydi dediğimiz yok..
1970'lerde dünya genel olarak ekonomik yoksullaşmaya gitmiş, 70lerin sonlarında büyük çaplı petrol krizleri yaşanmıştır..
80 darbesi ülkeyi yoksullaştırmş, ardından tıpkı akabe gibi bir amerikancı sağcı olan anap ve özalın yerli üretimi bitiren ve sermayeyi dışa açan politikaları ekonomik bağımsızlığımızı yok etmiştir..
1990larda ekonomisyen tansu hanım, bir iki yılda devraldığı ekonomimizi beller hale getirmiştir..
Fakat şu anki ekonomik yoksulluğun nedenleri daha farklı. Şu anki yoksullaşmanın temel nedeninin yöneten kesimin gerçekleştirdiği korkunç israf olduğunu görememek için mal olmak gerek..
70ler türkiye için de, dünya için de çok zor geçmişti.
21. Yüzyılda ise dünya 70lere nazaran güllük gülistanlık kalır, türkiye ise daha da kötü durumda.
2018den itibaren dışarıdan akan paraların da kesilmesiyle patlayan korkunç hayat pahalılığı, 2019 yerel seçimlerimde akabeyi zayıflatan temel etken oldu.
Zira türk milleti kesesine dokunmadıkça uyanmaz. Kendisiyle doğrudan ilgili olmayan hiçbir şey ilgisini çekmez.
Türkiyede ne kadar doğal ve tarihi mirasın rant için hunharca yağmalandığı da, komşu ülkelere teröre kaç bin dolarlık silah ve teminat sağlandığı da yurdum insanının umrunda değildir..
Alım gücü meselesi. akpden önce dolar tl hemen hemen eşiti idi. 1 lt süt çok iyi hatırlıyorum 50 kuruş idi. şimdi 5 liradan aşağı değil. bir memur maaşı ile hem giderlerimizi karşılayıp hem de haftada bir kaç kere dışarda yemek yiyebiliyorduk. uzatmaya gerek yok sanırım. ha bir de böyle ayrışmamıştık, mutluyduk en azından.
akapeden önce asgari ücretle 8 çeyrek altın alabiliyorken şu an 3 çeyrek altın alabilen gebeş değil, akıllı insandır.
Adam diyor ki 2002 den önce şu kadar altın alabiliyorduk şimdi bu kadar altın alabiliyoruz. Kapıt üzerinde doğru hesaplama yapmış olmasına karşın altının ons fiyatının yıllar içerisinde katlanarak arttığında birhaber vatandaş
--spoiler--
akapeden önce asgari ücretle 8 çeyrek altın alabiliyorken şu an 3 çeyrek altın alabilen gebeş değil, akıllı insandır.
--spoiler--
2002'de altının onsu 310 dolardı, bugün 1910 dolar. arada 6 kattan fazla fark var. yani altın yine 310 dolar olsa akp döneminde 18 çeyrek alabiliyorsun. 10 çeyrek kârdayız bu hesapla.
Ekonomi iyimiydi, bilemem, ben çocuktum, babamın maddi durumu iyi degildi ama onun da iste ilk yıllarıydı, sonradan daha iyi kazandı ama adamda artık yılların tecrübesi vardi, ben zaten para kazanmaya başlayalı 6 yıl oldu, nasıl kıyaslayalim eskiyle yeniyi.
O dönemin yaşayanlar yazsınlar. En az 40 yaşında falan olması lazım.
Ama şuan ekonomi ve işsizlik okadar kötü ki, tek asgari ücretle çalışan kişi ailesini nasil gecindirecek, nasıl evlenecek vs. Eskiyle kıyaslamaya gerek yok, son 20 yılda bütün dunya resmen cag atladı. Biz bu durumdaysak ciddi bir yönetim zafiyeti var, kabul etmek lazım. Bkz, guneykore