ak parti de çatlak var hayalinden iktidar rüyasına dair;
siyasette bir partinin yükselişini önleyemiyorsan, kalabalıkları bu istikamette yönlendiremiyorsan; sun'i krizlerle iktidar partisini yıpratamıyor; hariçte cereyan eden dış dinamikleri yol kazasına dönüştüremiyorsan, velhasılı iktidar gücü karşısında acizleşmeye başlıyorsan; belki son şans iktidar partisinin bizzat içini karıştırmak baş vurulmuş denenmiş yoldur.
görünen o ki, gezi hadisesi olsun; bölgesel gelişmelerin seyri olsun istenilen muhalefet mevzilerine iktidar umudu taşıyamadığı noktasında bu manada bir hamle-evin içini karıştırma, fırsat kollama son çare gibi görülmektedir.
pkkyi şahnleştirmek dahil bir çok yol denendi; hatta yolsuzluğa bulaştığı iddiasıyla muhalefet partisinden ihracı gündeme gelmiş şaibeli isimler partiye kabul edilerek özellikle istanbul üzerinden çıkış yolu arandı; daha gerilere gidersek aynı muhalefet partisinin lideri gizli ilişkilerin dikizlenmesi metoduyla tasfiye edildi.
şimdi görünen o ki, saçma sapan bir mesken tartışmasından medet umulmaktadır.
hatırlanacağı gibi, milli selamet partisinin devamı olan refah ve fazilet partisinin önemli isimlerinden ve ak partisi kurucu üyesi abdüllatif şener 2007 seçim öncesi ve darbe girişimlerinin hızlı günlerinde ak parti saflarından alayı valayla ayrılmış, yine o günlerde pek çok siyasetçi, gazete köşecisi bu ayrılıktan çok önemli beklentiler içine girmişlerdi. akıbetin ne olduğu hatırlardadır.
ak parti, kitle partisi olduğu kadar lider partisidir. partinin lideri, siyasi gücünü geçmiş deneyimleri kadar kalabalıklarla kurduğu ilişkilerden almaktadır. parti seçmeni, sempatizanı liderine gönül bağıyla bağlı. sadece teşkilat üzerindeki hakimiyet, bir lideri uzun soluklu mücadelede başarıya götüremez. kalabalıkların içte ve dışarıda parti liderine bu denli sempatisi, muhalefet için olduğu kadar parti içi muarrızları içinde temel handikap. gerek muhalefet, gerek parti içi klikler biliyor ki; erdoğan kişi olarak yıpratılmaz ise, onu yaşarken devirebilmek pek mümkün değil. bu hakikat; muhaliflerin iktidar rüyası ile, parti içi kliklerin partiye egemen olma rüyalarının bileşkesi olması bağlamında zımni bir ittifak yaratmıştır. şimdi bu iki cenah aynı kazanın altına odun taşıma telaşındadır. harici güçlerde, özellikle çözüm projesinin başarılı olması halinde türkiyenin bölgesel güç olma ihtimalinin çok güçleneceğinin bilinciyle aynı kazana kıta avrupasından abdye ve hatta bazı bölge ülke ve komşulardan aynı kazana ateş taşıdıklarını görmek pek şaşırtıcı olmamalıdır.
not: siyasi iktidar yolu, kalabalıklara tutunacağı bir lider kadar ve hatta ondan da önemli; inanacağı ilerleme programı sunabilmekten geçer.