mersin akkuyu'da, tüm toplumsal muhalefete rağmen yapılmaya başlanılan nükleer güç santralini yapıp işletecek olan ve "Rusya Federasyonu Hükümeti'nin ilgili kararları doğrultusunda yetkili kılınan" yabancı şirkettir.
Alexander Afrov - inşaattan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
Oleg Titov - Operasyon Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
Grigory Kazakov - Finans Müdürü (CFO)
Dmitry Tveritinov - inşaat Müdürü
Ilya Smirnov - Hukuk ve Kurumsal işleri Müdürü
igor Bogomolov NGS işletme ve Bakım Direktörü
proje katılımcıları :
Rosatom "Rusya Federasyonu Devlet Atom Enerjisi Kuruluşu "
Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi-işveren ve Proje Yatırımcısı,
OJSC "Concern Rosenergoatom"
Akkuyu Nükleer A.Şnin hissedarı. Teknik işveren işletmeci kuruluş,
JSC Atomenergoproekt-Santralin Tasarımcısı,
OKB GIDROPRESS-Reaktör Tasarımcısı,
RRC Kurchatov Institute-Proje Bilimsel Danışmanı,
JSC Atomstroyexport-Akkuyu Nükleer A.Şnin hissedarı. Nükleer Güç Santralinin Ana Müteahhidi (ağaoğlu nerede ?, bu milletin a..na koyacağız diyen cengiz nerede ? ),
JSC Inter RAO UES-Akkuyu Nükleer A.Şnin hissedarı,
JSC Atomtechenergo-Akkuyu Nükleer A.Şnin hissedarı,
JSC Atomenergoremont-Akkuyu Nükleer A.Şnin hissedarı.
rosatom güvencesi : "rus yapımı reaktörler depremde bile yıkılmaz". (bkz: çernobil)
nükleer yakıt, donanım ve ekipman ithal edilecek, santralin işletmesi rusların elinde olacak, kar rusların olacak, biz hibir şeye karışmayacağız, katılmayacağız, bu sayede "temiz* enerjiye kavuşacağız" ve "dışa bağımlılığımız azalacak*). bu arada santralin tahmini maliyeti 20 milyar dolar ! ama, kimine göre ise, 71 milyar dolar !
bir de elektrik mühendisleri odasının, bu şirketin yaptığı kamuoyunu yanıltma amaluı reklamının yayınının durdurulması iin yaptığı başvuruya bir göz atalım :
"Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Akkuyu Nükler A.Şnin reklam yayınının durdurulması ve şirket hakkında yaptırım uygulanması talebiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kuruluna başvurdu.
EMOdan yapılan açıklamada, Reklamda yapılan 'milli' vurgusunun gerçek dışılığını belge ve bilgilerle ortaya koyan EMO, nükleer santralın Türkiyeyi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracağı iddiasının doğru olmadığı da, 'Rus sermayesi, Rus teknolojisi ile kurulup, dışarıdan yakıtı getirilen bir santralda elektrik satma hakkının da santralın ömrü boyunca Rus şirkete ait olacağı' bilgileriyle kanıtladı" denildi ve şu bilgiye yer verildi:
"Bu durum, şirketin hissedar yapısıyla da belgelenirken, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında yapılan andlaşmada da Akkuyu Nükleer A.Ş.nin yüzde 100 sermayesinin Rus şirkette olduğu ve bu payın da hiçbir zaman yüzde 51'in altına düşmeyeceğinin hüküm altına alınmış olduğu anımsatıldı."
Reklam Kuruluna gönderilen yazının eki olarak sunulan şirketin tanıtımına ilişkin internet sayfasındaki bilgilere atıfta bulunan EMO, Akkuyu Nükleer A.Şnin konumunu da şöyle özetledi:
"Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından kurulacak olan Akkuyu Nükleer Santralinin kurulacağı saha şikayet edilen Rus şirketine tahsis edilmiş olup Santralin kurulumu için gerekli olan ve ileri teknoloji gerektiren tüm unsurlar da Rusyadan temin edilecektir. Bu anlatım ve düzenlemeler de göstermektedir ki üretilen elektrik enerjisi de dahil olmak üzere Nükleer Güç Santralinin sahibi olan Rus Şirketine santral sahası da bedelsiz olarak tahsis edilmiştir."
EMO başvurusunda, reklamdaki "Türkiye, tarihinin en büyük yatırımını gerçekleştiriyor, enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtuluyor. Bu gurur Türkiyenin, bu yatırım hepimizin. Güçlü Türkiyenin yeni enerjisi: Akkuyu Nükleer ifadelerinin gerçeği yansıtmadığının altı çizildi. Aldatıcı ve toplumun bilgi eksikliğini istismar edici olarak nitelenen reklamın kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği ve yönlendirdiği belirtilirken, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Yasaya açıkça aykırılık taşıdığı belirtildi.
Reklamdaki "Türkiyenin enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtuluyor" iddiasının da tamamen gerçeğe aykırı olup, kamuoyunun açıkça yanıltıldığı anlatılan başvuruda, EMO şu bilgi ve değerlendirmelerini Reklam Kuruluna iletti:
"Bilindiği gibi ülkemiz enerji alanında dışa bağımlı bir ülkedir. Petrol ve doğalgaz başta olmak üzere enerji kaynaklarının önemli bir bölümü ithal edilmektedir. Enerji ithalatında en yüksek pay ise Rusyaya aittir. Akkuyuda yapılması planlanan Nükleer Güç Santrali dışa bağımlılığı azaltmayacağı gibi Rusyaya olan bağımlılık daha da artış gösterecektir."
Nükleer Güç Santralında kullanılacak olan nükleer yakıtın Türkiyeden tedarik olanağı bulunmadığına da işaret edilen başvuruda, "Santralın elektrik üretimi için kullanacağı nükleer yakıtın tamamı da yine ithalat yöntemiyle getirilecek olup, Rus şirketi tarafından temin edilecektir. Bu durumda, santralın işletilmesi aşamasında da dışa bağımlılık devam edecektir" denildi ve şu saptama yapıldı:
"Dolayısıyla santralın hem yapımında kullanılacak teknoloji hem de işletme aşamasında kullanılacak yakıt yurt dışından temin edileceğinden, ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulması tamamen gerçek dışıdır."
Akkuyu Nükleer Santralından üretilecek enerjinin belli bir bölümüne 15 yıl boyunca Türkiye Cumhuriyeti tarafından satın alma garantisi verildiğine de işaret edilen EMO başvurusunda, böylece Rus şirketin tüm sermaye harcamalarının da ödeneceği, Rus şirketin ise santralın ömrü boyunca ürettiği elektriği satma hakkına sahip olacağına dikkat çekildi.