halide edip adıvar ın ilk olarak hikaye olarak yayımladığı bir sene sonra ise kitap haline getirdiği bir 1950 türkiye aynası.
1957 yılında 2. dünya savaşı sonrası dünya da dengelerin değiştiği, türkiye ye ise muhafazakarlık olarak döndüğü yıllarda bazı gençlik örgütlerinin rock n roll ve striptiz kuluplerini kapatmaya çalışması ve gençliğin oldukça muhafazakarlaşmaya başlamasıyla rock n roll a sahip çıkmış ve dünya da değişen eksenin türkiye de de olumlu yansımalarını görmek isteyen bir hikaye. roman.
Buradaki evler bugünkü Türkiye’nin mimari bakımdan eski ve yeni birbirine benzemeyen üsluplarının bir hülasası gibidir. Çökmeye mahkûm cumbalı, kafesli, yanları teneke kaplı evcikler, biraz daha içinde yaşanabilecek başka ahşap binalar ve bu eski biçim evlerin aralarında mesela, yüzleri iki metreyi geçmeyen, altı-yedi katlı kâgir veya beton Hilton karikatürleri de göze çarpar.
Halide Edib Adıvar’ın 1958 yılında yayımladığı Âkile Hanım Sokağı, 1950’lerin istanbul yaşamının canlı, eğlenceli bir panoramasını çiziyor. Çağdaş Türkiye’nin değişen yüzü, modern yaşamın getirdiği yeni ilişkiler, dünyada fırtınalar estiren ve Türkiye’ye yeni yeni giren rock’n’roll, striptiz, kadınların özgürleşmesi, kuşak farkları, giyim kuşam; modernizmin iyi yanlarına övgü, kötü yanlarına eleştiri. Halide Edib’in bu keyifli romanı her yaştan okurun ilgisini hak ediyor.