namık kemal in güzel bir tiyatrosudur. ilk defa deniz oyuna girer.
Akif bey kahraman bir bahriye subayıdır. karadeniz bölgesi şehirlerinden birinde görevlidir.
kendisinden başka herkesin kötü olarak bildiği dilruba ile evlidir. dilruba eşini sevmez ama akif bey eşini çok sever. lakin vatan sevgisi dilruba ya duyduğu aşkın önündedir.
akif bey savaşa gidince dilruba eğlenceye gider. daha sonra dilruba, savaştan dönmeyen eşinin öldüğünü yalancı şahitlerle ispat eder ve sevdiği adamla evlenme planları yapar.
->burada o dönemdeki sosyal olaydan alıntı var. savaşa gidenler uzun zaman olup da gelmezlerse şahitlerle kadına yeni bir hayat kurması izni verilir. ama bu eserde şahitler yalancı şahitlerdir.
akif bey dönemediği için babası gelini dilrubanın yanına gider. akif beyin tüm servetinin kendisine kaldığını ve onu himaye edebileceğini söyler, ama oğlunu istemeyen babasını ister mi.. ki dilruba nın servette de gözü yoktur onun işi eğlencedir. bu nedenle kabul etmez.
dilruba sevdiği esat la evleneceği sırada akif bey geri döner. bütün şehir bu dedikodu ie çalkalanır.
akif bey meyhanede adamakıllı içer. kendini bilmez bir halde düğün evini basar. dilrubayı öldüreceği sırada esat bey araya girer ve akif beyi öldürür. dilruba kaçar o sırada kayınpederi de onu öldürür.
*namık kemal bu eseri içkinin kötülüğünü göstermek için yazdığını söyler.
*bir kişi asker de olsa, vatanını çok sevse de içinde beşeri duygulara yer vardır.
->inci enginün bu eseri shakespeare'in othello suna benzetir. iki eserde de kıskançlık vardır.
*namık kemal magosaya sürgüne gitmeden bu esere başlar. magosa'da tamamlar.