"akdeniz'in bu en güzel şhri böyle bir manzarayı hakediyor mu?" diye halka sormuş ve halkta buna hayır diyerek cevaplamıştır. koyun deyince de kızıyorlar.
not: eksilerin sebebi nedir? siyasi görüşünüze karşı bir görüş beslemem ve sizin yaptığınız gibi inanmadıklarıma karşı söz söylemem mi? yoksa olayı akdeniz-ege denizi boyutu mu?
ne yazık ülke kurulduğundan beri başımıza geçen liderlerin coğrafi konularda ne kadar da yetersiz olduğunu ortaya koyuyor bu açıklama. biri çıkıyor " ordular; ilk hedefiniz akdenizdir, ileri" diyor, başkası çıkıyor "akdeniz' in en güzel şehri izmirdir" diyor. yahu izmir ege de kardeşim egede.
atatürk' te " ordular ilk hedefiniz akdeniz' dir. " demiştir. peki atatürk de mi bilmiyordu oranın ege denizi olmadığını? fakat gerçek şu ki ege yunuanlıların orayı sahiplenerek kendilerinin olduğunu iddia ettiği ve bu yüzden öyle isimlendirdiği yerdir. gençler biraz daha okuyup bilgi sahibi olmadan cahilce şeyler yazmayın.
akdeniz, çevresi çeşitli kıtalarla örülü dünyanın en büyük içdenizdir. bir dünya atlası açtığınızda bu kocaman iç denizi görür, ardından burası akdeniz'dir diye parmağınızı koyabilirsiniz bu denzin üzerine. ancak akdeniz, o parmağınızla işaret ettiğiniz büyük bir alan olmayıp çeşitli kenar denizlerle farklı bir biçimde adlandırılır. misal, çizme'nin batısı tiren denizi olarak adlandırılırken, doğusu adriyatik denizi olarak adlandırılır, çizme'nin güneydoğusu ve mora yarımadası arası iyon denizi, mora yarımadasının doğusu ve anadolu yarımadası arası ise Ege denizi olarak adlandırılır.
ege denizi kuzey sınırı çanakkale boğazı ve balkanlar olarak kara ile sınırlandırılırken, akdeniz'den kesin bir sınırla ayrılmaz. güney sınırını ise kuzeydoğu-güneybatı uzanışlı rodos adası ile doğu-batı uzanışlı girit adasının oluşturduğu bir yay oluşturur. burada iki denizi kesin bir sınırla ayıran somut bir çizgi bulunmaz. aynı şey yukarda adını saydığım tiren denizi, adriyatik denizi ve iyon denizi için de geçerlidir. fakat haritaya bakıldığında akdeniz'i ege'den ayıran bu iki adanın oluşturduğu yay daha güçlü bir sınır olarak görülmektedir.
coğrafi adlandırmalarda yöresellik ve tarihsel-geleneksel adlandırmalar güçlü izler taşır.
mustafa kemal "ordular ilk hedefimiz akdeniz'dir. ileri" söylemi yanlış değildir. zira dönem itibariyle adlandırma bu şekilde yapılmaktadır. çünkü o sıra ege deniziadalar denizi olarak adlandırılmaktaydı. genel olarak anadolu'nun bu batı kıyıları ise akdeniz.
ancak 1930 lardan sonra bölgeye Ege denizi denmeye başlanmıştır. ve yıllardır bizim müfredatımızda ege denizi ve o denize kıyısı olan yere de ege bölgesi denmiştir.
burada mustafa kemal'in de başbakanın da herhangi bir yanlışı yoktur. olaya günümüz açısından bakarsak, bölgenin ege denizi olarak adlandırılması ve müfredatımızda da öğrencilere böyle öğretiyor olmamız açısından başbakanın günümüze uygun adlandırmayı seçmesi gerekirdi. ben öte yandan bunun bir gaf değil aksine bilinçli bir söylem olduğu kanısındayım. zira osmanlılık açısından konuya bakılınca akdeniz'in bir girintisi olan bu yere adalar denizi denmekteydi ve ege kavramı ise büyük oranda yunanlılara atfedilen bir isimlendirmedir. yine cumhuriyet isimlendirmesi ile bu yere ege denizi denmiş ve şimdi bu isimlendirme de kısaca reddedilmekte. bu gaftan ziyade bilinçli bir ismlendirmedir kanımca.
not: bu entry'i hiç bir ideolojiyi ve kimseyi aklamayı amaç edinmeden yazdığımı belirtir, yalnızca mesleğimin getirdiği sorumlulukla bilgi paylaşmayı amaç edindiğimi ifade ederim.
akdeniz'in en gavur kenti demek istemiştir herhalde. evet onlara göre gavurdur ve üstelik yapmasını bilmeyenlerin sahte komplimanlarına kanacak saf genç kız gibi de değildir.
çok kısa bir videoda söylenen sözdür. yazılı basında ilk önce "Ege'nin, Akdeniz'in bütün şehirlerinin güzel olduğunu ancak izmir'in ayrı bir güzel olduğunu" söylediği yazıyor. kısacık bir videoda sadece akdeniz geçiyor diye kimseye bir şey denmesini uygun bulmuyorum. bütün akdenizle kıyaslarken söylemiş.
onun taraftarlarının ve kendisinin "van denizi dedi heaaa" gibi çocukça işlere kalkışıyor olması yaptıkları zibidiliğin benzerini yapmayı gerektirmez.
diğer arkadaşların coğrafi açıklamaları da araştırmış olmaları açısından güzel ama adam ege de diyor. yani ne oranın akdeniz olmadığını bilmeyen biri, ne bilerek ege isminden vazgeçmeye çalışan biri ne de geçmişi referans alıp über coğrafya bilgisini kullanan biri. sadece video kısa.*
atatürk ün bahsettiği akdeniz "deniz olan" akdeniz. atatürk ün "ilk hedefiniz akdeniz" sözünü söylediği zamanlarda ege denizi akdeniz olarak anılmaktaydı.
rte nin bahsettiği ise akdeniz bölgesinin en güzel şehri izmir.
bu konuda bile atatürk e bok atmak ancak ve ancak "beyinsiz" lerin yapabileceği bir iş.
bazı aptallar ege denizi demekle ısrarlı halbuki atatürk zamanında da ege denizi olarak anılmaktaydı.ege nitelemesi yunanlılar tarafından yapılmaktadır. fakat atatürk izmir i kastederek "ordular ilk hedefiniz akdenizdir, ileri!" demiştir. liderimiz m.kemal böyle derken hala birilerinin sırf laf olsun diye sağa sola bok atması ilginç. tayyibi de takdir ettim. birileri de face de vs. "coğrafya dersi almadın mı tayyib" gibi cümleler demesi de komik hani. ulan sana tarih dersi veren hocanın.
akdeniz bölgesi dememiş, akdeniz demiş. marmaranın altına kadar akdeniz olarak nitelendiriliyordu önceden, hala aynı şekilde nitelendiren var. burdan malzeme çıkmaz.
asıl malzeme;
"akdeniz'in bu en güzel şhri böyle bir manzarayı hakediyor mu?" diye halka sorduğunda, halkın buna "hayır" diyerek cevap vermesidir.
baya orada "eeeet, biz bu manzarayı hak etmeyecek kadar düşük insanlarıııızzz" diye anırmıştır eşek herifler.
sinirim bozuldu yine ya.
ege denizi dediğimiz yer egeit karasının çökmesi ve akdenizin sularının bu alana dolması sonucu oluşmuştur.ege akdeniz'in bir koludur.başbakan'ın söylemi idari olarak yanlış coğrafi olarak doğrudur.