10 Temmuz 2000 tarihinde istanbul, Ortaköy iskelesinden ayrılıp Saroz Körfezine giden ekibin Saroz Körfezinde başlayan ve Bodrumda biten yolculuğunun, her bölümde bir gece ve gündüz dalışı ile su altı araştırmaları ve deniz canlılarını inceledikleri 10 bölümlük belgesel. Belgeselde Haluk CECAN, Güngör MUHTAROĞLU ve Yalçın URAS dalgıç olarak sualtı çekimleri yapmaktadır.
1. Bölüm: Saroz Körfezinden başlayan yolculuk öncesi körfez ve Güneyli Köyü hakkında bilgi verilmekte, Kuzey Ege Dalış Teknesi ile denize açılıp gece dalışı yapılmaktadır. Dalışta sualtında gözlemlenen Tekir (Barbun) balığı, Gordon, Mercan, iskorpit, Melina (Menekşe) balığı, Ahtapot, Ayna Yengeci, Deniz Kestanesi, Deniz Hıyarı, Deniz Tavşanları, Anemonlar, Torpil (Elektrik) balığı görüntülenmekte, canlılar ve yaşam biçimleri hakkında bilgi verilmektedir.
2. Bölüm: Gelibolu Yarımadasından feribotla Gökçeadaya yolculuk yapılmakta Gökçeada, Kaleköy ile Bademli tanıtılmakta ve tarihçesi hakkında bilgi verilmektedir. Gökçeada Kuzu Limanında bir gece bir gündüz dalışı yapılmaktadır. Dalışta Mığrı, Lagos, iskorpit, Karagöz, Mürekkep (Sübye), Eşkina, Sinarit, Müren balıkları ve Deniz Yıldızı gözlemlenmekte, bu deniz canlılarının sualtında yaşamları ve sualtında yaşanan değişimler aktarılmaktadır.
3. Bölüm: Gökçeada köyleri ve adada yaşayanlar, yapılaşma, nüfus yapısı, Tepeköy, Zeytinlik Köyü, kiliseleri, tarihi çamaşırhane, Madamın Dibek Kahvesi hakkında bilgiler verilmektedir. Yine bu bölgede yapılan dalışlarda, Eşkina, iskaroz, Kardinal, Lapin, Karagöz, Mığrı balıkları, Boru Kurdu ve Deniz Çiyanı görüntülenmekte ve haklarında bilgi verilmektedir.
4. Bölüm: Gökçeada tanıtımına devam edilmektedir. Gökçeada Dereköyün nüfusu, adanın geçirdiği yangın, Orman Müdürlüğünün yangın sonrası başlattığı ağaçlandırma çalışması hakkında bilgi verilmektedir. Gökçeadadan Çanakkaleye geçiş yapılarak Ayvalıka ulaşılmakta, oradan da Ayvalık Cunda adasına geçilmekte ve ada hakkında bilgi verilmektedir. Burada kaya diplerine yapılan dalışta anfora parçaları, ahtapot, deniz yıldızı, deniz tavşanı, böcek ve ayna yengeci görüntülenmektedir.
5. Bölüm: Ayvalık ve turistlik yerleri tanıtılmaktadır. Cunda (Alibey) Adası, Dolapboğazı köprüsü, tarihi, yerleşimi, mimarisi, geçirdiği deprem, taş binaları, zeytinciliği ve zeytinyağı ile anlatılmaktadır. Dijital çekim tekniğinin ilk kez uygulandığı çekimlerle Cunda adası sularında yapılan dalışta; istakoz, Mığrı balığı, Ahtapot, Anemon, Karagöz balığı, Friton görüntülenmekte ve bu canlılar hakkında bilgi verilmektedir.
6. Bölüm: istiklal Savaşına ilk asker kurşununu atan Yarbay Ali Beyin adının verildiği Cunda adasına veda edilmekte, buradaki bir balık çiftliği görüntülenmekte ve balık üretimi hakkında bilgi verilmektedir. izmir Alaçatıya seyahat ve Alaçatı evleri, rüzgarı, taş yapıları ve burada yer alan inayet Gemisi batığı hakkında bilgi verilmektedir. inayet Gemisi batığına dalış yapılmakta, batık görüntülenmekte ve hakkında bilgi verilmektedir. Dalışta ayrıca Lapin, Orfoz, Tekir, Dil, Elekrik (Torpil) balıkları ve Deniz Yıldızı görüntülenmektedir.
7. Bölüm: Çeşme Yarımadası Ilıca sahili ve bölge tanıtılmakta, son yıllarda bir sörf merkezi haline gelen Alaçatı ve sörf turizmi hakkında bilgi verilmektedir.
Sörf öğretmeni Cengiz KILIÇ ve gerek yurt içinden gerek yurt dışından sörf yapan sporcularla yapılan röportajlara yer verilmekte, rüzgar enerjisinden faydalanmak amacıyla kurulan rüzgar tribünleri hakkında da bilgi verilmektedir. Turgutreis gezilmekte ve Turgutreis Yassıada açıklarındaki kuru yük gemisi batığına dalış gerçekleştirilmektedir. Batık hakkında bilgi verilmekte, yanlış avlanma nedeni ile deniz canlılarına verilen zarara değinilmektedir.
8. Bölüm: Turgutreis Yassıada önündeki antik batığa dalış yapılmakta ve Turgutreis açıklarında çok sayıda batık olduğu bilgisi verilmektedir. Antik batıkta yığınlar halinde bulunan anforalar görüntülenmektedir. Turgutreis Çavuşadasında yapılan gece dalışında; Gastropoda, Aplisya (Deniz Şeytanı), Deniz Şakayığı, Karides, Banella Viridis, Tüy yıldızı (Deniz Yıldızı), Kaya, Sarpa, iskaroz ve Mığrı balıkları görüntülerine yer verilmektedir.
9. Bölüm: Tarihi Kayra Bölgesinde yer alan Bodrumun; evleri, sünger avcıları, eğlence mekanları ve tarihi hakkında bilgi verilmektedir. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Kalesinde yer alan diğer müzeler ve kale tanıtılmaktadır. Kalede yer alan Serçe limanı açıklarından çıkarılan ve müzede sergilenen batık görüntülenmekte ve yapılan uzun çalışma hakkında bilgi verilmektedir. Turgutreis açıklarında bulunan antik batıktan çıkarılan eserler ile sergilenen diğer sualtı buluntuları anlatılmaktadır. Müzenin 1995 yılında Avrupanın en önemli dokuz müzesinden biri olduğu vurgulanmakta ve Bodrum Müzesi Müdürü Oğuz ALPÖZEN ile yapılan röportaja yer verilmektedir.
10. Bölüm: Saroz Körfezinde başlayan ve Bodrumda sona eren yolculuk, dokuz bölümde yer alan görüntülerden genel bir özetle sunulmaktadır.