ak parti öncesi ve sonrası

entry14 galeri3
    1.
  1. akp öncesinde türkiye'nin özgürlük ve refah içinde yaşadığını zanneden ya da kendisi o şekilde yaşadığı için kendinden gayrısını siklemeyen, ak parti iktidarında kurulu düzenleri bozulan ve bu yüzden ak parti muhalifi olan borazanların bilmediği önce ve sonradır. türkiye her haliyle bundan 10 yıl öncesinden fersah fersah ileridedir. artık 5 kuruşu çıkışmayıp cips alamadığı için oğlunun boğazını kesen baba haberleri okumaz olduk. başbakanın önüne kasalar atılmıyor. insanlar giyimleri kuşamlarından ötürü tutuklanmıyor ve yaşam şekillerinden ötürü arabistan pasaportu verilmeye çalışılmıyor. genel kurmay başkanının ağzından çıkacaklar kanun hükmünde kararname değil artık ve her gün yeni bir asker sıçmığını gazetelerin manşetinde okumuyoruz. başbakan cırcır olduğu için borsanın düşüp faizlerin yükseldiği bir ekonomiye sahip değiliz.

    22 şubat 2001 tarihli hürriyet gazetesi'nin haberi

    evletin zirvesinde yaşanan gerginliğin ateşlediği ekonomik kriz, dün piyasaları altüst etti. gecelik faizler tarihinin en yüksek seviyelerine, interbank piyasasında yüzde 6.200'e, repo piyasasında ise 7.500'e fırladı.

    25 dakika süren milli güvenlik kurulu'nda (mgk) devletin zirvesinde yaşanan gerginlik, türkiye ekonomisine tarihinin en zor günlerini yaşatıyor. dün, interbank ve repo piyasasında gecelik faizler, cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeylerine fırladı. uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının olumsuz açıklamaları, yüksek likidite sıkıntısı ile birleşince gecelik faiz merkez bankası interbank piyasasında yüzde 6.200'e, repo piyasasında ise 7.500'e çıktı. merkez bankası, günün kapanışında yüzde 4.000 gecelikten piyasayı fonlayarak ayrı bir rekor daha kırdı.

    merkez bankası ile hazine müsteşarlığı'nın ortak operasyonuyla önceki gün döviz dönüşü sağlanan piyasalar dün tatsız bir gün geçirdi. uluslararası para fonu (imf) ile yapılan program çerçevesinde merkez bankası piyasalara gün boyunca para aktarmadı.

    bu durum, bankaların ödeme yükümlülüklerini hem yurtiçinde hem de yurtdışında yerine getirememesi sonucunu doğurdu. yaşanılan nakit sıkışıklığı ile ortaya çıkan duruma, yabancı derecelendirme kuruluşlarının üst üste yaptıkları olumsuz açıklamalarının eklenmesiyle döviz talebi de arttı.

    açilişlar yüksekti

    nakit sıkışıklığının etkisiyle açılışları saat 11.00'e ertelenen piyasalar açılıştan itibaren yüksek faize teslim oldu. interbankta yapılan ilk işlemim faiz oranı yüzde 2.500'dü. repodaki ilk işlemde söz konusu olan oransa yüzde 1.000'di.

    günün ilk işlemleriyle kendisini tam olarak hissettiren nakit sıkışıklığının gün boyunca devam etmesi gecelik oranlarında sürekli artmasıyla sonuçlandı. öğle saatlerine gelindiğinde repo piyasasındaki gecelik faizler yüzde 3.500'e ulaşmıştı. interbanktaki gecelik faizlerse yüzde 4.000 seviyelerindeydi.

    faizlerde akşama kadar süren artışla gün içinde en yüksek yüzde 6.200'ü gören interbank oranları kapanışta ortalama yüzde 4.028 oldu.

    repo piyasasındaki en yüksek oransa yüzde 7.500 olduktan sonra kapanışta ortalama yüzde 4.501'e çıktı.

    bono da artti

    piyasalardakti nakit sıkışıklığıyla bono piyasasında da satışlar arttı. sabah saatlerine önceki güne oranla yüksek açılan oranlar kısa süre sonra düşüş eğilim göstermelerine rağmen daha sonra yükseldi. önceki gün yapılan iheleyle hazine tarafından yüzde 144.2 ile satılan 1 ay vadeli bononun kapanıştaki yıllık bileşik oranı yüzde 155'e çıktı. piyasanın yakından izlediği 11 temmuz 2001 vadeli tahvilin oranıysa 129.53'e ulaştı.

    gün gün - saat saat kriz

    19 şubat 2001

    borsa: cuma günü yüzde 4.15 artan borsa, güne 10 bin 24 puanla başladı. piyasa, ertesi gün yapılacak ihale ile mgk toplantısına odaklanmıştı. ecevit'in açıklamasından sonra başlayan düşüşle borsa günü 1.486 puan kayıpla 8 bin 683 puandan kapandı. yüzde 14.62'lik düşüş imkb'nin bir gündeki en ağır ikinci kaybıydı.

    döviz: piyasa sabah genel tedirginlik nedenleri dışında sakindi. abd piyasası kapalı olduğu için dolar alımları salı valörüyle yapılıyordu. talep yoğun değildi. ecevit'in açıklaması etkisini gösterdi. dolar talebi gelmeye başladı. piyasa kapandığında merkez bankası piyasaya 7.6 milyar dolar vermişti.

    repo: önce piyasa durgun ve sakindi. gecelik oran yüzde 40 seviyelerindeydi. öğle saatlerinde bekleyiş sona erdi, oranlar yüzde 100'ün üzerine çıktı. gün içinde yüzde 760'ı bulan oranlar kapanışta yüzde 315'lik ortalamaya sahipti.

    bono: oranlar cuma seviyelerine yakın yüzde 60-65 seviyelerinde güne başlandı. krizle akşam kapanışlardaki yıllık bileşikler, 11 temmuz 2001 vadeli tahvilde yüzde 90'a, 16 mayıs 2001 vadeli bonoda yüzde 96'ya ulaştı.

    20 şubat 2001

    borsa: faiz piyasalarındaki gelişmeler ve ihale tedirginliğiyle güne 8.832 puanla başladı. faizlerin yüksekliğine, bono oranlarında artışlara rağmen yatırımcılar düşük fiyatları değerlendirmeyi tercih edince piyasa düne göre 85 puan artıp 8.868'den kapandı.

    repo: gecelik oran yüzde 300'den başladı. repo oranları tarihi zirvesini görüp yüzde 3.000'den kapandı.

    döviz: hazine ve merkez bankası'nın paslaşarak uyguladığı kriz politikası sonucu bankalar 4.3 milyar dolar satış gerçekleştirdi. merkez bankası'nın yaptığı açıklamada bir gün önce çıkan 7.6 milyar doların 6 milyar dolarlık kısmının geri döndüğü belirtildi.

    interbank: ilk işlem yüzde 600'den yapıldı. nakit ihtiyacına dolar satışı yeterli olmadı interbank oranları yeni rekorunu kırdı yüzde 2.300.

    bono: faizler önceki günedüne göre yüksek. 11 temmuz 2001 vadeli tahvilin yıllık bileşik faizi yüzde 102'ye vurdu. 16 mayıs 2001 vadeli bono ise yüzde 139'daydı.

    21 şubat 2001

    borsa

    10.00 piyasalardaki nakit sıkıntısının ciddi biçimde korkuttuğu borsa 8.731 puandan satışlı açıldı.

    10.15 yoğun satışlar piyasayı 8.087 çekti.

    10.30 piyasayı 8.000 puanın üzerinde tutma çabaları endekse kısa süreli bir yükselme yaşattı ve 8.200 seviyeleri görüldü.

    11.00 yoğun nakit sıkışıklığın sürmesi ve yüksek faizler 8 binin üzerinde tutunmaya çalışan borsanın bu çabasını boşa çıkardı endeks 7.878 puana indi.

    11.30 tahvil ve bono piyasasının işlemsiz olması ve yüksek faizler satışların sürmesi sonucunu doğurunca endeks 7.750'ye düştü.

    12.00 piyasadaki satışlar kesilmedi ilk seans önceki güne göre 1.056 puanlık düşüşle 7.715 puandan kapandı.

    14.00 borsadaki satış eğilimi ikinci seansın açılışında da sürdü.

    15.00 piyasa yüksek faizlerin etkisiyle 7.500'ün altına indi.

    16.00 borsa tarihindeki en yüksek düşüş olan yüzde 18.11 ile 7.180 puandankapandı.

    repo

    11.00 ilk işlem yüzde 1.000'den gerçekleşti.

    13.10 repo yüzde 3.500 ile yeni rekora ulaştı.

    15.30 repo faizinde yüzde 7.500'e ulaşıldı ve ortalamada yüzde 4.448 olarak kapandı.

    interbank

    11.00 ilk işlem yüzde 2.500'den oldu.

    16.30 gün içinde yüzde 6.200 ile kendi rekorunu kıran piyasanın ortalaması yüzde 4.028'deydi.

    döviz

    11.00 piyasa bankaların yabancılardan kaynaklanan döviz alımıyla açıldı. ilk 15 dakika içinde 760 milyon dolar ve 80 milyon euro merkez bankası tarafından satıldı.

    12.30 hazine'nin 3.9 katrilyon liralık itfasından çıkan paranın bir kısmı daha dövize yöneldi. bankalar merkez'den 1.2 milyar dolar aldı.

    16.30 bankaların merkez bankası'ndan aldıkları döviz miktarı net 3 milyar 112 milyon dolar

    şakirt falan bırakın bu sığ ahmak sloganları. ezber ettiğiniz üçüncü sınıf çakma burjuva ağzınız, bir boktan haberdarmışcasına koca bir ambar gibi açtığınız koca çeneleriniz, ancak cahillere has küstahlığınız ve cesaretiniz her şeyinizle yanlıştasınız.
    her şey güllük gülistanlık değil. eleştirilecek her şeyi eleştiririz. bir şey yapan her zaman hiçbir şey yapmayandan daha evladır. ak parti bir şeyler yaptı, elbette yaptıkları hataları da beraberinde getirdi. hata yapmamak için hiçbir şey yapmamak gerekir. chp nin yaptığı da tam olarak bu bu yüzden chp statükonun partisidir. siz statükoyu da bilmezsiniz onu da açayım statüko süregelen durumun devamıdır. 1923 aklı ile ülke yönetmeye aday ve becereksiz bunca insan tek bir şeyin etrafında birleşebilir. cehalet ve yağma. şu cumhuriyet kazanımları dedikleri şeyin ne olduğunu biliyoruz hepimiz, eli devletin kasasında halktan toplanan vergilerle edinilmiş kazanımlar. elinizin devletin kasasında olmaması, karar mercilerinde sıradan insanların da söz sahibi olması sizin sorununuz. bunu hazmedemiyorsunuz.

    daha fazla özgürlük için ak parti. kürtler, ermeniler, yahudi'ler bahseder olduk özerklik, bağımsızlık, bölünme, azınlıklar, vakıflar bir şekilde gündeme geldi. 10 yıl öncesinden daha özgürüz. sizin özgürlükten anladığınız ergenekonun iyi çocuk ali'lerle öldürdüğü adamların hesabının sorulmaya başlamasıyla oluşan rahat hareket edememe durumu. başörtülüleri üniversiteye almama özgürlüğünüzün elinizden alınması, tatil beldelerine başörtülüleri, sakallıları sokmama özgürlüğünüzün elinizden alınması.
    karar verici görüş olamamanız sizi üzüyor. insanların ne yapıp etmeleri konusunda yönlendirme yapamamanız, bildiğiniz ezber ettiğiniz hayat biçimleri dışında hayatların sizden habersiz ve size sorulmaksızın yaşanıyor olmasından dolayı sıkıntılısınız.
    oysa size en doğru olduğunuz öğretildi ve bir tane hakikat vardı. onunla çelişen alternatif hayatların varlığı sizi üzen. diğerlerinin de söz hakkı olması sizi rahatsız eden. neyse lafı güzaf söylenen her şey. her şey mükemmel değil. bir sürü olumsuz şey oluyor ama 1 her zaman 0 dan iyidir. ak parti ülke için 1 şeyler yapan tek partidir. kör topalda olsa türkiye'nin önünü açmıştır.
    bir romen atasözü şöyle der, köpekler istiyor diye atlar ölmez. diğer seçimde ak parti yine tek parti. bu ak parti seçmeninin hatası değil chp yönetim ve seçmeninin analiz ve algılama yollarının enfeksiyonlu olmasından kaynaklı. zira platon mealen şöyle der, insanlar bireysel olarak hatalı kararlar verebilirler ama efkari umumi genelde doğrudur.
    3 ...
  2. 2.
  3. Öncesi yüzde 7500 faiz. Sonrası yüzde 10 faiz.
    1 ...
  4. 3.
  5. Öncesi 20 kurus ekmek. Sonrası 1 buçuk lira "simit".
    2 ...
  6. 4.
  7. önceki lpg 20 kuruş şimdiki 3,25 lira zam yok.
    3 ...
  8. 5.
  9. hala okuma olmadan yazmayı başarabilen bir güruh olduğunu bizlere gösteren önce ve sonradır. yukarıda ederi gideriyle yazılmış her şey.
    fark ortada ama işte kuran-ı kerim bu yüzden ilelebed hak kitabı çünkü şöyle der bakara suresi 18. ayette;
    Onlar, sağırdırlar (hakkı işitmezler), dilsizdirler (imanı ikrar etmezler), kördürler (anlayış gözü ile hakkı ayırt etmezler), artık onlar (bu hallerinden) dönmezler.
    la ben gibi içkici adamı da molla ettiniz ya size daha ne diyeyim ben.
    1 ...
  10. 6.
  11. önce huzur vardı, şimdi yok.
    0 ...
  12. 7.
  13. teröristler yüceltildi. ben türküm demek faşistlik oldu. diğer etnik kimlikleri telaffuz etmek özgürlük oldu. motorin 2001'de 0.78 tl iken 2014'te 4.55 tl oldu. suç oranı, boşanmalar arttı. uyuşturucu bu kadar yaygın değilken yaygınlaştı. devlet kademesinde bu kadar irticacı yokken tüm müdürler irticacı oldu.
    1 ...
  14. 8.
  15. Ak parti yoktu el pençe duruyordu başbakanlar
    Ak parti geldi dünya 5 ten büyüktür dedi.

    Bu herkese kapak olsun.
    2 ...
  16. 9.
  17. Enkaz aldı enkaz bırakacak. Olan enkazın altında boğularak ölenlere olacak.
    0 ...
  18. 10.
  19. 10.
  20. normalde burnunu silmiyeceğin, kültürsüz, ahlaksızlar akebeden önce sürünüyordu, burada akebeyi savunanlar haklı. bugün akebe sayesinde rahat ediyorlar, eskiden türkiye onlara çok boktan bir yerdi.
    4 ...
  21. 11.
  22. 11.
  23. Geri zekalılar 20 yılda dünya değişti. iki tane camekan görünce bunu akp getirdi sanıyor salak.
    2 ...
  24. 12.
  25. eskiden hastalar hastanede rehin kalıyordu. diyeceklerim bu kadar. dünya değişti ama hâlâ birçok ülkede insanlar hastanelerde rehin kalıyor. buradan anlayın nereden nereye geldiğimizi.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük