bilimsel tez konusu olan güzel sanatçı.
*"Yıldız Sistemi ve Popüler Kültür Arasındaki ilişki - Türkiye'nin Süperstarı Ajda Pekkan Örneği" başlıklı tezde, ünlü sanatçının sanat yaşamında zirveye çıkışı ele alınmış.*
Benim dışımda hemen herkes tarafından yıllardır taktir edilen Türk Pop Müziği sanatçısıdır. Diğer yandan Türk Pop Müziğine bir kaç çeviri şarkı dışında ne katmıştır merak ederim. Etkileyici ve/veya güçlü bir sese sahip değildir. Ürettiği fikirlerin hemen hemen hepsi yurtdışından araktır. Son olarak Ajda Diskoda şeklindeki bir lansman ile aynen Madonna ablasını taklite kalkışmıştır. Aradaki fark Sony ile Sonq arasındaki farktan az değildir. Konser performansı açısından, müzikalite açısından Türk Pop Müziği'ne bu şarkılara Superstar damgası vurmak pek de mümkün değildir.
Ajda Pekkan'ın yıldız olmanın tüm kriterlerine uyduğu belirtilen tezde sanatçının adının çay bardağına bile verildiği hatırlatıldı
"Türkiye'nin süperstarı" olarak tanınan Ajda Pekkan, bilimsel tez konusu oldu. Anadolu Üniversitesi iletişim Bilimleri Fakültesi iletişim Bölümü Araştırma Görevlisi Sanem Bengü Uygunkan'ın hazırladığı "Yıldız Sistemi ve Popüler Kültür Arasındaki ilişki - Türkiye'nin Süperstarı Ajda Pekkan Örneği" başlıklı tezde, Pekkan'ın sanat yaşamında zirveye çıkışı ele alındı.
Tez kapsamında Ses Dergisi'nde 1962-1992 yıllarında Ajda Pekkan ile ilgili olarak yayımlanan 287 haber tarandı, yıldız olma ölçütleri, popüler kültürle ilişkisi bakımından ele alındı. Tezde, sanatçının derginin kapağında 25 kez tek başına, 4 kez de dönemin ünlü şarkıcı veya oyuncularıyla yer aldığı kaydedildi.
46 yıldır sahnede
Sahneye 15 yaşında adım atan sanatçının yaklaşık 46 yıldır medya ve sanat dünyasında varlığını sürdürdüğüne dikkat çekilen tezde, Pekkan'ın her zaman sınırları zorlamaya çalışan bir sanatçı olduğu, yıldız olmasında büyük payı olan ilham Gencer, Fecri Ebcioğlu ve Fikret Şeneş'i hiçbir zaman unutmadığı vurgulandı.
Her dönemin yıldızı
Tezi hazırlayan Uygunkan, Ajda Pekkan'ın ünlü Fransız reklamcı Jacques Seguela'nın "Yıldız olmak, kalıcı olmaktır", "Sınırlarını zorla" gibi cümleleri içeren 34 ilkesiyle ilgili kriterlerin tümüne sahip olduğunu belirtti.
Pekkan'ın her dönemin yıldızı olduğu ifade edilen tezde sanatçının adının çay bardağına bile verildiği hatırlatıldı.
Yıldız var, yıldızcık var!
Uygunkan, Ajda Pekkan'ı yıldız kriterlerine uygun olması ve geniş halk kitlelerine hitap etmesi nedeniyle tez konusu yaptığını belirterek şöyle devam etti: "Ülkemizde gerçek yıldızlar fazla değil. Yıldızcıklar var. Pekkan, sınırlarını zorlamış, tanınmış olmayı yıldız olmak saymamıştır. Sınır olarak gökyüzünü kabul etmiştir. Popüler kültürü yayan, ikonlardır. Pekkan bir ikondur. Pekkan, insanların olmak istediği, tahtta duran yıldızı simgelemektedir."
Zeki Müren'le yapmış oldukları birden fazla düetle de büyüleyen divaların divası.
şarkı, 1966 yapımı dugun gecesi filminden. ajda pekkan'ın yine '66 tarihli bir 45'liğinde yeralan bir şarkıyı, iki Yabancı'yı, birlikte söylüyorlar;
Filmde, Zeki Müren köylü kızı Zeynep (turkan soray) ile zorla evlendirilir. Bir süre sonra Zeynep'i terkedip kaçar. Ünlü bir şarkıcı olur. Kendisi gibi "modern" ajda pekkan ile bir aşk yaşar. Zeynep ise yemez içmez, hesap sormak için kendini eğitir; şehirli olur ... Zeki, Zeynep'le tekrar karşılastığında onun karısı olduğunu anlamaz. Sahilde Zeynep'le el ele dolasip şarkılar söyler. Ajda ise gece klubünde saatine bakmakta ve Zeki'yi beklemektedir ... Enteresan bir filmdir açıkçası.
pavyon şarkısı biliyorum ama ajda pekkan da söylemiş hem de epey güzel şöylemiş. Ne mi demiş?:
nerelerdeydin sevgilim, seni kader mi sakladı yıılardır beklenen huzur şimdi beni kucakladı...
niye meşhur olduğunu bilmediğim, hiçbir şekilde öğrenmek de istemediğim şarkıcıdır. yıllardır benim ya da tanıdığım hiç kimsenin evinde; arabasında bir kasetini; uzunçalarını* ya da cd'sini göremediğim kadındır.
yani bu kadını kim dinler, kim takip eder, bilinmezdir. hayatımın hiçbir döneminde bir şarkısını beğenmişliğim yoktur. olan varsa da daha tanışmışlığım yoktur. yalnız küçükken bir kaç sınıf arkadaşım kızın bunu taklit ettiğini, o'nun gibi şarkı söylemeye çalıştığını hatırlıyorum.
sonra o kızlar da kör oldu zaten.
küçükken babamla eski bir filmini izlerken, oğlum aha bak bu fettan kadın ajda pekkan işte demesiyle beni dumur eden kişi. iyide baba sen şimdi ihtiyarsın, bu kadın hala aynı eski filmlerinde ki gibi. verdiği cevap, bende 999 kez estetik olsam annenden daha güzel olurdum diye yarmıştır. velhasıl o bir süperstar ve mütevazi.
yaşı hakkında çıkan rivayetlere ve kendisinin açıklaması da dahil verilen rakamlara inanmadığım süperstar. anneannem "ben genç kızken o sahneye çıkardı" derdi, demek ki 70'in üzerinde şeklinde fikir yürütülebilir kendisi hakkında.
gerek kullanmadığı ayşe adı, gerekse ablasının adı kendisinin beyaz türk olduğunu gösterir. ajda adı arapça ve ibrancada aida'dan gelir ve ziyaretçi anlamına gelir. semiramis adı asur kraliçesi olan shammuramat'tan gelir ve kumrudan gelen anlamına gelir. ayrıca eski bir suriye efsanesine göre yarı kadın yarı balık olarak tasvir edilen askalon gölü tanrıçası derkoto'yla çoban simos'un kızıymış.
hastası olduğumdur. her ne kadar eski şarkıarının yerine yenilerini koyamasa da, hatta hiç bir zaman o eski popularitesine ulaşacağını düşünmesem de, estetik mucizesi olsa da, ve dolayısıyla doğallığını kaybetse de, bazen abuk sabuk ingilizce türkçe harmanlama cümleler kursa da, gitmesem de görmesem de o ajda benim ajdamdır işte. *
(bkz: dert bende derman sende)
(bkz: sana ne kime ne)
(bkz: sana neler edeceğim)
(bkz: tanrı misafiri)