son yıllarda ülkemizde bunun ile ilgili ciddi bir sorun var. tıpkı futbolda ki bir futbolcunun yetişme evresi gibi birnevi kişilik hayatının alt yapısıdır. zaten bütün meslekler de hemen hemen bununla bağlantılıdır. aile terbiyesi almamış insanlardan uzak durmak gerek değil aslında. sadece bu kişilerin ayrımını iyi yapmak lazım. çünkü değerlendirme yapınca daha iyi anlıyor, anladığı için kendince daha iyi hissedebiliyor insan.
Kesinlikle var olan olgu.
Aile terbiyesi almış saygılı insanla, abuk subuk birini ayırt etmeye yarar üstelik.
Şimdiye kadar gözlem yaptığım için net şekilde yazabilirim, zaten akademik araştırmalar da var. Sevgiyle, ahlaki değerlerle büyütülen çocuk; ileride psikolojik hastalıklarla daha az boğuşuyor. Devamlı sözel ya da fiziksel şiddetin hâkim sürdüğü ailede; ezik, kompleksli, saygısız, birey olmayı bilmeyen vasıfsız sürüsü yetişiyor.
Zaten terbiyesiz, küfürbaz, kaba insandan nefret ederim. Hoşlanmadığım davranışı devam ettiren şahısla da asla muhatap olmam.
Aile önemli. Türkiyede tüm oyunlar aile üzerine oynanıyorsa bunun bir sebebi var. Toplumsal ahlakı bozmak. Bu da aileyi parçalayarak mümkün olabilir ancak. Bir de tabi besmelesizler var ki, (dikkat burada söz meclisten dışarı) bunlar aile çocuğu olmalarına rağmen tıpkı bir piç gibi hareket ederler. Toplumu ifsada (bozmak) çalışan ihanet şebekelerine adeta gönüllü hizmet ederler. Şeytana hizmet ederler.
bir bakıştan bir sözden , yazıdan, simadan anlayabileceğiniz erdem. sözlük yazarlarında da bariz belli olur. o ki terbiyeyi hatırlatandır bence çocuğa ana baba ..
allah zaten ona daha doğmadan üflemiş kalbine utanmayı. ola ki çatlatmasın..
yaş ilerledikçe önemini anladığınız kavramdır. maalesef istediği üniversiteyi bitirsin, istediği makama gelsin, aile terbiyesi almamışsa boş oluyor. o çiğlik o kalitesizlik iliklerine işliyor, adeta çıkmayan bir koku gibi sizi tiksindiriyor.
sözlüğe gelen tüm yazarlarda bulunması zaruri olan bir haslet. gerçi moderasyonun bazen çanak tuttuğu müptezel bazı başlık ve entrylere bakılırsa, maalesef gerçek durum bundan çok uzakta.
anne ve baba tarafından verilen ve kuvveti okuldan daha fazla olan terbiyedir.
iki kardeş kavga eder. Biri,diğerini öldürür. Yakalanan katil mahkemeye çıkartılır. Hakim, "katilin anne babasını da sorgulayacağım, onlar da suçludur. Eğer çocuklarının terbiyesini tam verselerdi, cinayet yaşanmazdı"der.
Aşçılığıyla ün yapmış yaşlı bir kadın, akşam yemeğine gelecek olan oğlu ve yeni gelini için yine mutfağına kapanmış, yemek yapıyordu. Aynı akşam yemeğe eski bir aile dostu da davetliydi. Beklenen misafirler gelip sofraya oturduklarında çok şaşırtıcı bir durumla karşılaştılar. Yaşlı kadının o gece yaptığı yemekler değme oburların bile iştahını kapatacak kadar berbattı. Tatlılar un kokuyordu, patatesler yanmıştı, köfteler ise neredeyse hiç pişmemişti. Oğlu, yeni gelini ve aile dostu, kadıncağıza durumu fark ettirmemek için ellerinden geleni yaptılarsa da, yemek sırasında pek iştahlı göründükleri söylenemezdi. Nihayet yemek bitti ve yeni evli çift annelerinin ellerini öperek evlerine gittiler. Aile dostları ise biraz daha kaldıktan sonra gitmeyi düşünüyordu. Oğlu ve gelini gittikten sonra, yaşlı kadına: "Senin harika bir aşçı olduğunu adım gibi biliyorum. Bana söyler misin, bu geceki yemekler neden o kadar kötüydü? Bence ya hastasın ya da bir sorunun var." dedi. Yaşlı kadın gülümseyerek cevap verdi: "Hayır, hiçbir şeyim yok. Kasten yaptım. Bu yemekten sonra oğlum asla ikide bir annesinin yemeklerini hatırlatıp karısının kalbini kıramayacak."
(bkz: anne terbiyesi)
kişinin aynası ailesidir derler. yaşam biçimi, eğitim, gelenekler, ananeler, sevgi, sayğı ve hoşgörü olan bir çatının içinde büyüyen, ve topluma karışan kişinin daima saygın bir yeri vardır. nerde, nasıl, ne yapacagını iyi bilen bir birey olarak yetişmiştir.