aikido teknikleri

entry3 galeri0
    1.
  1. aikido tekniklerinin özü, rakibin belirli bir amaca yönelmiş olarak uyguladığı gücü (ki)
    bir anlamda ödünç alarak, yani ona uyumlanarak (aiki) o gücün rakibi kontrol etmede kullanılmasıdır.
    bu gücün en önemli özelliği, biçimi ya da ölçüsü değil, akışıdır. bu gücün akışını durdurmadan, yolunu kesmeden, çarpışmadan onunla birlikte giderek onu kontrol altına almaktır. bu şekilde yapılmayan, çatışarak ve kas gücü üstünlüğü ile gerçekleştirilen hiçbir teknik 'aiki' içermez, yani aikido değildir.
    başlıca aikido teknikleri şunlardır;

    - shiho nage

    - kote gaeshi

    - irimi nage

    - koshi nage

    - ten chi nage

    - juji garami

    - aiki otoshi

    - sumi otoshi

    - kaiten nage

    - sokumen irimi nage

    - ikkyo

    - nikyo

    - sankyo

    - yonkyo

    - gokyo

    - hiji jime

    - kokyu ho

    bu tekniklerin hepsi kendi başlıkları altında kısaca anlatılacaktır.

    *** sensei aikikai 3. dan sahibi haluk emçioğlu'nun derslerinden faydalanılmıştır.
    2 ...
  2. 2.
  3. aikidoda temel tekniklerin 10 tane olduğu dile getirilir, dojoda yalnız ilk beşi üzerinde yoğunlaşılır. bunlar ; ikkyo, nikyo, sankyo, yonkyo ve gokyo'dur. geri kalan 5 teknik, saylonların gizli 5 modeli gibidir. erişim shihan ve üstü için geçerlidir muhtemelen, o yüzden bu mevzuda kelam etmek bana düşmez, ben ilk beşe bakarım.

    bilinen şudur; aikido'da bu beş teknik bilinmeden hiç bir şey yapılamaz. bu tekniklerin ilk uygulanışı genellikle kilitlemedir (kansetsu). teknik oturdukça ve beden tarafından algılandıkça bunların nage (fırlatma)lerine geçilir. Bunun dışında dört yön atışı (shihonage), juji (çapraz kilit), kotegaeshi (bileğin döndürülmesi) gibi teknikler aslen temel tekniklerin uygulanışlarıdır.

    bunun dışında teknikler temelde ikiye ayrılarak sayıları 20'ye çıkarılabilir; yani her temel tekniği, irimi (giriş) ve tenkan(dönüş) olarak iki farklı şekilde uygulamak mümkündür.

    irimi - aikidoka, kendisine yönlenen enerjiye bir noktasından dahil olur. o noktada enerjiyi kesip enerjinin aktığı noktaya geri döndürür. enerji ne kadar büyükse geri dönen enerji de o kadar büyük olacağından sonuç ölüm bile olabilir. irimi sadece ustaların güzel eylediği bir yoldur. dojoda acemi ellerde sakatlanmaya çok kolay yol açabilir.

    tenkan - aikidoka, kendisine yönlenen enerjiyi kesmez, sadece dairesel bir yarım ya da tam dönüş ile sadece istediği noktaya getirene kadar geciktirir. sonra gerektiğini düşündüğü noktada tüm bu dönme enerjisini karşı tarafa yönlendirir. enerji yönlendiği için, saldıranın akıbeti aikidoka tarafından belirlenir. fırlatma (gönlü zenginler için), kilitleme (tam duyamadım ne dedinciler için) ya da çakma (peki öyle olsuncular için) olabilir bu akıbet. tenkan, aikidoyu yeni öğrenenler (kyu) için idealdir, zira zamanlama(fırlatma,kilitleme ya da çakma) için dairesel yönlendirme size gerekli zamanı sağlayacaktır.
    0 ...
  4. 3.
  5. Aikido 3D adlı zor bulunan ve zor kurulan program sayesinde çoğu temel hareketi farklı açıdan farklı hızlarda izleyerek sonra arkadaşlarınız üzerinde uygulamanız mümkündür ( Yasal uyarı: bunu evde denemeyiniz)
    http://www.aikido3d.com/

    Aikido hareketleri birbirine benzer. Temel girişlerden sonra uke'nin farklı durumlarına göre değişik teknikler uygulamak mümkündür.Hareketlerin çoğu da hareket halinde geçerli olduğundan insanların işe yaramayacağını düşünmesi olasıdır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük