son görüştüğüm ahıska türklerinin bende bıraktığı izlenim
şuan ki yaşadıkları ülkelerinden kaçıp kurtulmak için güzelim ülkemiz Türkiye den vatandaşlık alma çabasındalar.
sürgünden oldukça çok derece etkilenmişlerdir. yeni nesil ahıska türkü ile önceki nesil arasında büyük farklılıklar vardır.
sonderece yalancı ve sapık kendini türk sanan millettir. orta asyada türklerin sapık olarak hafızalara kazinmasinda ki en önemli faktördür. istisnalar elbet vardır ama tanıdığım bütün ahiska türlerinin bu sıfatlari taşımasi sebebiyle staline hak vermek istiyorum. yalan söylemek bunların genlerine işlemiştir.
burada var ahıska tütkleri kendilerini 'yerli' olarak tanımlarlar gayet normal insanlar cok farklı özellikleri yok tanıyorum cok yakın arkadaslarım var
--spoiler--
14 Kasım 1944 günü Stalin'in emriyle Ahıska ve çevresinde yüz binlerce Müslüman Türk, zorla vagonlara ve kamyonlara doldurularak Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Sibiryaya sürgün edilmişlerdir.
Bu sürgün sırasında yollarda açlıktan, soğuktan ve çeşitli hastalıklardan 17 bin kişi hayatını kaybetmiştir.
--spoiler--
yahudilerden daha fazla zulüm görmelerine rağmen,
yaşadıkları sıkıntılardan değil dünya ,
türkiye'de yaşayan miyonların bile haberi yoktur.
imkanlar zorlansa da, çok iyi filmler çekilerek dünyaya konunun önemi anlatılmalıdır.
Ahıska Türkleri, Gürcistanın Mesheti bölgesinin Müslüman Türk nüfusuna verilen addır. Rusların bu bölgeye verdiği coğrafî isim, Meshetyadır. Bundan dolayı Meshet Türkleri olarak da adlandırılırlar.
Sürgün
Bu nüfus, 1944 yılında totaliter Stalin tarafından iki saat içinde tren vagonlarına doldurularak, gidecekleri yere kadar aşağı dahi inmemek koşulu ile kapalı tren vagonlarında Orta Asyaya sürülerek Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistana yerleştirildi.Bu sürgün Stalinin karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra açıklanan arşivlerde ortaya çıkmıştır. Aynı kaderi paylaşan Kırım Tatarları ve Ahıska Türklerinin bu hazin sürgününde binlercesi yolda öldü.
Ahıska Türkleri, bugün eski Sovyetler Birliği coğrafyasına dağılmış olarak yaşamaktadırlar. Ahıska Türkleri etnik olarak Türktür, nüfusunun 900.000 dolayında olduğu tahmin edilmektedir.
Ahıska, Gürcistanın güneyinde bulunan bir bölgedir. Kıpçak Türkleri arasında yer alan uruğlar-boylar bu bölgeye yerleştikleri için Ahıska Türkü adını almışlardır. Gürcistan sınırları dahilinde bulunan bu bölgenin coğrafî adının dışında, mevcut mekana yerleşen Türk boylarının isimleri dışında bu coğrafyayla hiçbir ilişkileri yoktur. Ahıska Türklerinin bir geçiş noktası olan Kafkaslara yerleşmiş olması, kavimler kapısı olan bu bölgede yaşayan bazı kavimlere, Ahıska Türklerinin etnik yönden bağlı olabileceği düşüncesini doğurmuştur. Bunun içinde, Ahıska Türklerinin Gürcü, Tatar, Azerî ve Kıpçak boylarına mensup olabileceği üzerinde durulmuştur. Kullanılan dilin, kültürel yapının, fizikî özelliklerin (antropolojik hususiyetlerin) Gürcülere kesinlikle benzerlik göstermediği görülmüştür. (Kaynak: Mustafa Malkan, Ahıska Türklerinin Menşei ve Tarihi Gelişim Seyirleri)
Özbekistanın Fergana vadisinde yaşayan Meshet ya da Ahıska Türkleri, 1989 yılında, Rusların kışkırttığı etnik bir gerilim sonrasında büyük bir kıyıma uğratıldı. Bu trajedinin ardından bölgedeki nüfus tamamen göç etmek zorunda kaldı.
Gürcistan yönetimi, 1990larda etnik olarak Gürcü kökenli Meshileri nüfusu ülkeye yerleştireceğini duyurdu. Bu karar, Samtshe-Cavaheti bölgesinde yaşayan Ermeni nüfus arasında tepkiye yol açtı.
Azerbaycan, Dağlık Karabağdan göç ettirilen nüfusla ilgili sorunlarına karşın Ahıska Türklerinin bir kısmını kabul etti ve topraklarına yerleştirdi.
Türkiye, Ahıska Türklerinin kendi topraklarına yerleştirilmesini talep etmektedir. Öte yandan Türkiye, az sayıdaki Ahıska Türk nüfusunu ülkenin doğusuna yerleştirdi. Rusya Federasyonunun Krasnodar bölgesine yerleştirilen Ahıska Türkleri, Rus Kazakların Türk karşıtı tepkileriyle yüz yüzedir. Rusyadaki Ahıska Türklerinden 15.000 kadarı ABDde çeşitli kentlere yerleştirilmiştir.
Gürcistan, 2006 yılında bu nüfusun Gürcistana yerleştirilmesi için ciddi çalışmalara başlamış ve bu çalışma programını Türkiye ile paylaşmaktadır. Ancak çalışmalar yeterli olmamakta, yerlerinden zorla sürülen bu insanların malk ve mülkleri derhal asıl sahiplerine iade edilmesi gerekirken Gürcistan hükumeti ekonomik gerekçeler göstererek işi ağırdan almaktadır.
Ahıska Türkleri, günlük hayatta ana dilleri olan Türkçeyi kullanmaktadırlar. Konuşma ağızları bu gün Kuzey Anadoluda kullanılan Türkçeyle bire birdir. Ana dili Gürcüce ya da Rusça olan Ahıska Türkü yoktur.
--spoiler--
Ahıska Türk'ü 1829'da Rus baskısı altına girdi.
Ahıska Türk'ü 1917'de Komünist Rus yönetimi baskısı
altına girdi.
Ahıska Türk'ü 1944'te öz vatanı Ahıska'dan sürgün edildi.
Ahıska Türk'ü 1989'da Fergana'da katliama ve ikinci bir sürgüne maruz kaldı.
Ahıska Türk'ü 2005'te Krasnodar'da da barındırılmadı.
ANCAK AHISKA TÜRKÜ BÜTÜN BUNLARA RAĞMEN
YILMADI ÇALIŞTI ÇALIŞTI ÇALIŞTI DAiMA ÇALIŞTI VE
HEPSiNDEN DE ÖNEMLiSi DiLiNE, DiNiNE, IRKINA,
MiLLiYETiNE, ÖZÜNE YANi TÜRKLÜĞÜNE SONUNA KADAR SAHiP ÇIKTI VE SAHiP ÇIKMAYA DA DEVAM EDiYOR.
YAŞASIN AHISKA TÜRKLERi VE ONLARIN BU DiRENME
AZMi...
uzun araştırmalarım sonucu gürcistan bölgesinden 3 nesil önce göçtüğümüzü öğrendiğim, mensubu olduğum topluluk. hikayeleri tam bir tragedyadır, ne azı,ne fazlası.