muhammed zeki ve garantici adamdı o yüzden kadınlarını korumak için böyle diyor olabilir. ayette kadına vurgu bence bu durumun kadınla ilgili olduğunu gösteriyor. uzun kalmayın veya habersiz girip çıkmayın derken muhammed kadınlarından şüpheyliyor veya sahabilerden. sonuçta bir sürü karısı var ben de olsam bayağı tedirgin olurum.
ya işte adam gelenden rahatsız olmuş yüzlerine diyememiş gitmiş ayet uydurmuş çıkın gidin evimden allah öyle istiyor demiş. bunun materyalist açıklaması böyle, uhrevi safsatası benim alanıma girmiyor.
Ayeti kerimelerin evrenselliği meselesi nasslarla ilgilidir. Emir ve yasaklardır evrensel olan. Kuranı kerimin tamamı emir ve yasakları içermez ki. Ahkam (hüküm) bildiren ayetlerden başka, içinde diğer kavimlerden bahseden pek çok ayetler de var. Cenabı Allahın isim esma sıfat ve çeşitli tecelliyatının niteliklerini bildiren ayetler var. Kainatın bilgilerini içeren kevni ve kozmolojik ayetler var. Sizin kafanıza yatmayan gündelik yaşama ait ahzab53 gibi diğer başka konularla alakalı pek çok ayet var. Bu evrenselliğe aykırı değildir.
Akilli olun cagirilmadan gitmeyin peygamberin evine diyen ayet.bundan ziyaret zamani soyle olmalidir gibi evrensel anlam da cikarabilirsin; peygamberin ev ziyaretinin 21. Yy da ne gibi bir anlami olabilir diye bir sorun da cikarabilirsin. Ayni kitabi okuyan her toplum ayni anlami cikaramadigi icin zaten hala pek cok konuda fikir birligi yol, mezhepler var ve farkli yaklasimlar var. Din boyle bir mevzu, cok takilmayin.
Konu ile alakalı başka örneklerde var. Okumayı seven yazarların takip etmesi menfaatleri icabı yararlı olacaktır görüşündeyiz. Cevaplar her ne kadar ateistlere verimiş olsa da müslümanların da öğrenmesi gereklidir.
Ahzab suresi 53. ayetin açıklaması nedir ?
December 31, 2015
Ahzab suresinin 53. ayeti ateistler tarafından belki de en çok eleştirilen ayetlerden biridir. Bu eleştirinin aynı zamanda en zayıf eleştirilerden biri olduğunu göstermek istiyoruz.
Genelde ayete yönelik 2 tür eleştiri yapılmaktadır. Biri bu ayetin 'Muhammedin' menfaatini yansıttığı iddiası, diğeri ise bu ayetin evrensel olmadığı iddiasıdır.
Öncelikle söz konusu ayetin Türkçe mealini aktaralım:
''Ey iman edenler! Siz, bir yemeğe çağırılmadıkça, zamanını gözetmeksizin, Peygamber'in evlerine girmeyin. Ancak davet edildiğiniz vakit girin. Yemeği yediğinizde hemen dağılın, sohbete dalmayın. Çünkü bu hareketiniz Peygamber'i üzmekte, fakat o (size bunu söylemekten) utanmaktadır. Ama Allah, hakkı söylemekten çekinmez. Peygamber'in hanımlarından bir şey istediğiniz zaman perde arkasından isteyin. Bu, hem sizin kalpleriniz, hem de onların kalpleri için daha temiz bir davranıştır. Sizin Allah'ın Resûlünü üzmeniz ve kendisinden sonra onun hanımlarını nikâhlamanız asla caiz olamaz. Çünkü bu, Allah katında büyük (bir günah)tır.'' (Ahzab suresi 53. ayet)
Açıklamaya geçmeden önce evrensellik hakkında genel bilgi vermek istiyoruz çünkü evrensellik konusunda insanların çoğu yanılgı içindedirler. Bir şeyin evrensel olup olmadığına karar vermek için evrenselliğin ne olduğunu iyi bilmek gerekiyor. Tüm insanlığa hitap eden bir metindeki örnekler/kıssalar evrensel olmak zorunda değildir. Evrensel olmak zorunda olan o metindeki mesajdır.(farka dikkat !)
Biz mesela tarihte Hitlerin kişisel yaşamından bir örnek alarak tüm insanlığa bir mesaj verebiliriz. Mesaj tüm insanlara olduğu için sırf o tarihte ve o insanlarla yaşanmış olması o metni evrensel dışı kılmaz.
-Menfaat iddiasının geçersizliği:
Bu bölümde sadece menfaat iddiasının geçersiz olduğunu göstereceğiz. Açıklama diğer bölümde verilecektir. Bu yüzden bu kısımda açıklama kısmını X diye (yani belirsiz olarak) aktaracağız.
Felsefi açıdan herhangi bir sonuca varabilmek için önermenin öncülleri sonucu destekler nitelikte olmak zorundadır. Basit bir örnek vermek gerekirse:
1. istanbulda tüm atların rengi beyazdır.
2. Ahmetin atı istanbuldadır.
3. Demek ki Ahmetin atı beyazdır.
Bu tarz tümdengelim metodlarında 3. öncülün doğru olması zorunludur. Yani 1. ve 2. öncül doğruysa 3. öncül de otomatikmen doğrudur. Eğer 2. öncülde ''Ahmetin atı istanbuldadır'' yerine ''Ahmetin atı Türkiyededir'' yazsaydı çıkan sonuç yanlış olurdu, çünkü Türkiyede demek otomatikmen istanbulda demek değildir. Bu olabilir de olmayabilir de.
Eleştirilen ayette de aynı şey söz konusudur. Ayete yöneltilen iddianın doğru olabilmesi için son öncüldeki ''demek ki bu ayet Kuran'ın insan sözü olduğunu gösteriyor'' sonucunun çıkması lazım. Bu yüzden öncüller bu sonuca varmamızı destekler nitelikte olmak zorundadır. Eğer olmazsa sonuç geçersiz olur ve tüm eleştiri çöker.
Şimdi ayette ''Peygamberin evlerine davetsiz girmeyin'' denmektedir. Bunun 2 açıklaması olabilir.
1- Peygamber rahatsızlığından dolayı menfaat için uydurdu o ayeti.
2- Alllah X sebepten dolayı peygamberin rahatsız edilmesini istemiyor.
Ateistler burda hemen 1. seçeneği alıyorlar. Sorun da burada. 1. seçeneğin doğruluğuna dair elimizde kanıt var mı ? Bu gerçektende öyle olabilir de olmayabilir de. Ya değilse ? Gördüğünüz gibi burda ateistler tamamen subjektif davranmaktadırlar. işlerine geleni kafalarına göre doğru var sayıyorlar. Bu aslında sadece dinde değil, spordan siyasete kadar her alanda yapılabilir. ''Falanca bakan şu örgüte bağlı'' veya ''filanca takım şu hakemi satın aldı'' gibi şeyler ortaya atılabilir fakat bunlar kanıtlanmadıkça hiçbir şey ifade etmez.
Aynı şey ayette de söz konusu. Söz konusu öncül doğrulanamadığı için sonuç ta otomatikmen yanlış oluyor. Yani tamamen geçersiz bir eleştiri ile karşı karşıyayız. Bu tarz kötü düşüncelerin yüklendiği birçok farklı Kur'an eleştirileri de vardır. Bu eleştirilerin hepsi için aynı şey geçerlidir.
Bir saatlik söz, nişan, sünnet, mevlid gibi geleneksel törenleri kendi evinde yapmaya tahammül edemeyenlerin peygamberden tüm araplar ı kendi evinde kayıtsız şartsız misafir etmesini istemeleridir.
Bu ayeti eleştiren sözde çağdaşlara Suriyelileri misafir edeceksin. Bakalım nasıl olacak?
Peygamber, bozuk bir toplumu aşama aşama düzeltmek için gönderilmiş bir insandır.
Siz her gün aşağıladığınız Suriyelilerle iç içe yaşayarak, aşama aşama kendi ahlakınıza çevirin bakalım, ne kadar tahammül edebileceksiniz?
Diğer gözden kaçan şey ise peygamber e duyulan muhabbet ve onun peygamberlik bilgisinin yayılmış olmasıdır. Bu durum ise aşırı ilgiyi ve misafirliği doğurur.
Hasta ziyaretleri, taziye ziyaretleri neden kısa olur? Çünkü ziyaret edilen aileyi daha bir çok kişi ziyaret edecektir. Her kes misafirliğe gider gibi hasta ziyaretine ve taziyeye gitse ev sahipleri bunun altından kalkabilir miydi?
peygamber i bu yönüyle küçümseyenler! bugün bir belde belediye başkanının evine bile davetsiz olarak kafanıza göre gidip gelebiliyor musunuz?
Ayetin indiği donemdeki arap kültürünün göz ardı edilmemesi gerekiyor.
Bugün neden şeyhlerin ve cemaat liderlerinin dergahları ya da mescitleri var? Neden müritlerini ya da cemaat mensuplarını evlerinde ağırlamıyorlar?
sonsuz güçte olan, her şeyi yaratan bir varlığın insanlığa kutsal bir kitap yolladığı söyleniyor. o kutsal olduğu iddia edilen kitapta da peygamberin evinde yemek yedikten sonra hemen dağılın çünkü rahatsız oluyor diye bir ayet var. Mantıklıysa inanın.
Kuran evrensel mesajları içerir, Ayette bahsi geçen sadece Resulullah için değil, bizler için de geçerlidir.
"içinizden Allah’ın lutfuna ve âhiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resûlullah’ta güzel bir örneklik vardır." (Ahzab/21)
Kur'an bir öğüt kitabıdır. Bu da biz insanlığa verdiği öğütlerden bir tanesidir. O zaman demek ki, Ayette Resulullah ile ilgili olan buyruğu bizler de uygulamalı, kabul etmeli, edepten bilmeliyiz.